Kindertekeningen bewaren? Dat doe je natuurlijk zo!

knutselwerkjes en tekeningen van school

Waar laat je alle spulletjes? Om te voorkomen dat je woning niet misstaat in ‘Mijn huis in puin’ geef ik wat tips en vertel over mijn ervaring met de enorme stroom knutselwerkjes en tekeningen van school.

Peuterspeelzaal: één keurige, ingebonden map

Voor we naar de basisschool gingen, had ik werkelijk geen idee van de hoeveelheid papiertjes, stencils en knutsels die je daar zou meekrijgen. Het enige vergelijkingsmateriaal dat ik had, was afkomstig van de peuterspeelzaal.

Voor de vakantie waarin June 4 zou worden, sloten we af met een groot feest. Als afscheidscadeautje kreeg ze een mooi beschilderde map mee naar huis, waarin alle tekeningen van de afgelopen anderhalf jaar in zaten. Mooi bij elkaar gebonden en daarmee ook heel fijn om thuis te kunnen opbergen. Ik had het idee dat het altijd zo zou gaan. Man, wat heb ik me daarop verkeken!

Te veel knutselwerkjes en kindertekeningen op basisschool

Al snel bleek dat ze op de basisschool zoveel tijd doorbrachten met knutselen, dat de berg die mee naar huis kwam niet te overzien was. In eerste instantie stopte ik ze in een verzamelbak, maar die groeide binnen een halfjaar uit zijn jasje. Het paste allemaal niet meer. Misschien ook niet slim dat ik alles erin propte, maar ik wilde het niet zomaar weggooien. June had er uiteindelijk toch haar best op gedaan.

Zodoende kwam ik na een halfjaar voor een bak te zitten, waarvan ik eerlijk gezegd vooral wanhopig werd door er alleen al naar te kijken. Maar goed, elke reis begint met een eerste stap en dus begonnen we maar. Na een halfuur kreeg ik plezier in dit karwei en na een uur hadden we alles netjes georganiseerd. Hoe?

Dit doe je met de knutselwerkjes en tekeningen van school

We halen een multomap in huis voor een aantal jaren en verdelen die met tabbladen in vijf secties: taal, rekenen, tekeningen, knutselen en overig. Alles dat onderstaande criteria overleeft, mag in de map. Zo niet, weg ermee!

 1. Is het echt bijzonder of mooi? En in formaat tussen A3 en A6? Alleen dan mag het in de map. Uiteindelijk is er maar één eerste tekening, niet veertig.
 2. Is ze zelf heel trots op haar knutselwerk? Dan mag hij eerst op een speciaal plaatsje in de huiskamer staan. Daarna maken we er een foto van en gaat de knutsel in de prullenbak.
 3. Betreft het alleen tekst (nieuwsbegrip of een tekst voor een toets), dan gaat het weg.
 4. Rekenbladen bekijken we. Is het een leuk boekje of heeft ze een mooi cijfer, dan bewaren we het soms, maar verder gaat alles weg. Uiteindelijk gaat zij later ook niet zeventig blaadjes met foutloze tafelsommen zitten bekijken.
 5. Informatieboekjes en antwoordbladen mogen ook de prullenbak in, tenzij ze grappige antwoorden heeft gegeven.

Melancholisch karakter onder controle: geen kilometerslange rij tekeningen van school

Deze aanpak dwingt mij ook stil te staan bij wat we bewaren. Het schiet natuurlijk voor geen meter op als we straks kilometers aan multomap hebben staan als extraatje bij haar toekomstige inboedel, omdat haar melancholisch aangelegde moeder niks kon weggooien. Ook leren we haar hiermee gelijk dat je niet alles kan houden. Jong geleerd is immers oud gedaan! Toch hoop ik dat ze hier in de toekomst iets op kunnen vinden; knutsels en tekeningen vind ik allemaal prima, maar wat rekenen en taal betreft zou ik toch liever weer ouderwets schriftjes meekrijgen.

Hoe verzamel jij alle knutselwerkjes en kindertekeningen van school?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

8 thoughts on “Kindertekeningen bewaren? Dat doe je natuurlijk zo!

 1. Die egel…heb ik ook (nog) in de la, bij alle andere sleutelhangers, pennenklei dingen. Ik heb voor de tekeningen een grote tekenmap bij de Bruna gekocht, daar bewaar ik alles in, wat mooi en leuk is. Tegenwoordig komt Olivia de jongste ook met allemaal tekeningen van haar vriendinnetjes thuis, die gooi ik weg. En alles wat ze “vrij”mag knutselen.
  De oudste van 9 komt idd ook met nieuwsbegrippen thuis en werkboekjes, die bewaar ik ook niet hoor!

  1. Grappig!
   Handig, zo’n tekenmap. met elastiek is dat toch? Begrijp ik ja, mooie dingen kunnen op de foto en de rest idd in map of prullenbak.

 2. Gisteren gooide ik toevallig een kunstwerkje van mijn dochter weg. Het moest wel, want dat ding viel bijna uit elkaar. Ik heb ook haar toestemming gevraagd en ze vond het wel oké. Andere werkjes kijk ik altijd na of het de moeite waard is om het te bewaren. Het vervelende is dat als je een stapel weg hebt gedaan, komt er weer een nieuwe stapel binnen…..

  1. Haha ja dat is zeker zo, het lijkt wel uit zo’n sprookje te komen waarbij je iets weghaalt en het automatisch aangroeit… Vind het ook weleens lastig, ze hebben toch hun best gedaan en dan voelt het zo oneerbiedig het in de prullenbak te gooien. Maar goed, je moet wel anders staat je huis ermee vol.

 3. Ik kijk ook altijd of het waard is om te bewaren
  Anders gauw de oud papier bak in zonder dat mijn dochter het ziet haha die bewaard namelijk het liefst alles…

  Dingen ophangen mag alleen in haar kamer dus die hangt ook aardig vol 🙂

  1. Haha!
   Wij hadden hier zo’n deur in de huiskamer, maar binnen no time bezweek die bijna.

   Inmiddels heb ik onze oudste maar aangeleerd om weg te gooien, meestal (na een foto) mag dat ook.
   Gelukkig maar, soms is ze resoluter dan ik.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten