knutselen in herfstthema

Knutselen in herfstthema: 10 toffe (en makkelijke) DIY tips voor peuters/kleuters

Herfstvakantie: pimp je huis om tot herfstpaleis

Het is inmiddels alweer een paar weken herfst en inmiddels gedraagt het weer zich ook weer als zodanig. De ijle lucht blaast je regelmatig om de oren, het regent en ’s avonds begin ik alweer naar mijn warme dekentje te verlangen. Hier in huis duidt echter niets op de aanwezigheid van die herfst. Daar wil ik deze maand verandering in brengen. Vandaag 10x knutselen in herfstthema, geschikt vanaf de peuter/kleuterleeftijd:

Knutselen in herfstthema

 1. Herfsttafel

  Deze heeft zijn oorsprong volgens mij in de Germaanse Jaarfeesten die de Vrije School nog altijd in ere houdt. Het idee is heel simpel: zet een tafeltje neer – dat witte tafeltje van Ikea heeft de ideale grootte – en leg er een kleed op in herfstige kleur, zoals terra of rood. Hierop mag je kind al zijn gevonden spulletjes uitstallen. Bijvoorbeeld dennenappels, eikels, kastanjes en losse bladeren. Ook vilten popjes of knuffels in het thema herfst staan er mooi bij. Natuurlijk beter niet met kleine(re) kinderen die alles in hun mond stoppen.

 2. Een slinger van herfstbladeren

  Ro keek me verbaasd aan toen ik opperde lekker veel bladeren te verzamelen, zodat we een lange slinger kunnen rijgen van blaadjes. ‘Dat gaat kruimelen,’ mopperde hij. Wellicht waar, maar het oogt heel gezellig leek me. Wie wel zin heeft in stofzuigen: doe je voordeel met deze tip! Vooral leuk na een boswandeling waarbij de kinderen een flinke tas vol schatten uit het bos hebben verzameld.

 3. Kastanjespin

  Prik acht satéprikkers in een kastanje. Maak een web door wol te spannen tussen de prikkers. Alternatief is het gebruiken van chenilledraad voor de pootjes, je kunt dan alsnog een web maken waar je de spinnen in zet.

 4. Maak een egel van klei

  Je kind maakt van klei een egel en prikt hier kleine prikkers in. Als de klei droog en hard is, kun je hem bruin schilderen. Of misschien wel paars, geel en groen voor een nog vrolijkere variant.

 5. Paddenstoelen kleuren

  Zeker een leuke wanneer je kindje nog moeite heeft met het tekenen van vormen, maar al wel lekker inkleurt: teken een paddenstoelvorm op een groot vel. Laat je zoon of dochter een eigen paddenstoel creëren met gekleurd papier (plakken), waskrijt of viltstiften. Laat ze hun fantasie maar gebruiken; daar komen de mooiste dingen uit!

 6. Kaardenbollenegels

  Ken je de kaardenbol niet? Klik dan even hier. Als je echt wilt scoren bij je kind, maak dan egels van kaardenbollen. Het is echt supersimpel, maar ziet er waanzinnig spectaculair uit. Heb je meteen leuke opvulling voor de herfsttafel. Hoe je ze maakt? Pak een kaardenbol, draai hem om met de achterkant naar voren. Prik in het midden een zwarte speld en schuin erboven nog twee (zodat je een driehoek creëert). That’s it. Meer hoef je dus niet te doen, maar het kan onmogelijk niet op een egel lijken (zie: Google).

 7. Herfstblad overtrekken

  Leg een herfstblad onder een vel papier en krassen maar. Langzaam komt het blad tevoorschijn. Magisch voor je kind, ziet er leuk uit wanneer je ze uitknipt en op een ander vel plakt en je bent wel even zoet.

 8. Slakken

  Van klei maak je een lijfje, daarop zet je een kastanje. En je bent klaar. Omdat het zo simpel is, kun je er maar beter meerdere maken, anders is je knutselmiddag zo snel voorbij.

 9. Dennenappels schilderen

  Zo simpel als het klinkt. Je kunt ze in verschillende kleuren verven. Met oudere kinderen zou je eventueel nog glitter kunnen toevoegen, dan heb je iets moois voor in de kerstboom (of in elk geval iets vrolijks waar je kind heel trots op is)

 10. Pompoenen uithollen

  Leuk voor Halloween. Hou rekening met ons vochtige, Nederlandse klimaat: na een tijdje gaat het schimmelen. Kun je natuurlijk wel meteen educatief gebruiken, want het is de herfst in optima forma.

Wat vind jij leuk om te knutselen in herfstthema?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

8 Replies to “Knutselen in herfstthema: 10 toffe (en makkelijke) DIY tips voor peuters/kleuters

 1. Oee ik voel me echt weer een klein kind door het lezen van deze dingen. Vrieger gingen we altijd herfstdingen zoeken in het bos en op een tafel leggen en pompoensnijden deed ik altijd voor mijn verjaardsfeestje op de basisschool met een grote groep meiden. Zo leuk, soms maakte we ook herfstkranzen, het weer is minder maar de versieringen van de herfst zijn zo leuk!
  Emma onlangs geplaatst…Beauty shoplog Sephora and Colour PopMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge