Wat je kan doen als je kleuter maar blijft jengelen?

Huilende kleuters kunnen een enorme aanslag doen op je energievoorraad. Schreeuwen dat ze rustig moeten worden, knallende ruzie om wie de veters mag strikken of heel hard wensen dat iemand het even van je komt overnemen – het overkomt de meeste ouders weleens. Maar hoe ga je om met een drammende kleuter die maar blijft jengelen? In dit artikel vind je 7 handige tips waarmee je hopelijk de rust terugbrengt.

Geen geduld voor een huilende, drammerige kleuter

Wie een energieke, verbaal goed onderlegde kleuterpuber in huis heeft, weet als geen ander dat je soms je eigen gevoel moet verbijten. Dramatisch ter aarde storten, driftbuien, keihard krijsen, soms schoppen en anders wel jengelen… Ondanks alle leuke momenten in de kleutertijd kan het zo nu en dan best pittig zijn. Zeker in periodes waarin je geduld toch al behoorlijk op de proef wordt gesteld, zoals rond de feestdagen of tijdens vakanties.

Maar hoe ga je nu het best om met een huilende kleuter? 

Wat kan je doen als je kleuter blijft jengelen?

Zoek naar de precieze oorzaak

Het kan best lastig zijn om te achterhalen. Je kleuter kan het waarschijnlijk nog niet verwoorden (vandaar het jengelen) en zelf krijg je ook mogelijk te maken met je eigen ergernis. Toch is het de belangrijkste manier om ermee om te gaan. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je kind er zo’n enorm drama van maakt:

  • Oververmoeidheid
  • Overprikkeling
  • Onzekerheid
  • Wil je kind graag invloed uitoefenen op keuzes die jij voor hem maakt?
  • Stress door een bepaalde periode (Sinterklaas, Kerst, einde schooljaar)

Wanneer je beter begrijpt wat eraan scheelt en in hoeverre het serieus verdriet is, kan je ook beter handelen om het op te lossen.

Goed om te weten: in de kleutertijd leert je kind dat hij zelf ook invloed kan uitoefenen, maar dat het in de praktijk vaak tegenvalt wat ze écht kunnen beslissen. En dat frustreert. Wil je weten hoe het precies zit? In dit artikel legt ontwikkelings- en kinderpsychologe Annette Schwarz uit hoe kinderen zich precies ontwikkelen in deze fase.

Reageer rustig op het gehuil en toon indien mogelijk begrip

Hoe groot de neiging ook is om op een gegeven moment zelf ook kwaad te worden, probeer toch rustig te blijven. Je lost niets op met je boze stem. Door begrip te tonen, krijgt je kind het gevoel dat de boodschap daadwerkelijk aankomt en bestaat de kans dat ze al snel weer wat kalmeren.

  • Kind huilt omdat ze geen moonboots aan mag in de zomer
  • Benoem dat ze heel graag deze schoenen aan wil
  • Geef aan dat ze mooi zijn, maar dat we moonboots alleen dragen als er buiten sneeuw of ijs ligt
  • Pak meteen door en vertel dat het tijd is om naar school te gaan. Wil ze liever haar gympen of teenslippers?
  • Schenk niet te veel aandacht aan eventuele protesten en ga door met de dingen die je al deed. De keus komt vanzelf en anders maak jij hem voor je dochter.

Hierbij is het belangrijk dat je op tijd begint met aankleden. Zodra je gestrest of gehaast bent, reageer je vaak al geïrriteerder en zonder begrip. Door juist de ruimte te bieden aan een eigen keus en verder geen overbodige aandacht te schenken aan gehuil, stopt het eerder.

Wees consequent in je aanpak

Komt in alle opvoedkundige adviezen voor en zo ook hier. Hoe lastig het in de praktijk ook blijft om altijd maar consequent te zijn, het streven alleen is al heel goed.

Als je aangeeft dat je kind geen moonboots mag dragen zolang er buiten geen sneeuw ligt, dan moet je die getrokken lijn dus wel doorzetten. En wil je dat je kind geen televisie kijkt tijdens het eten, maak dan geen uitzonderingen op die regel. Kleuters houden van vaste rituelen: dat geeft ze zekerheid in hun steeds groter wordende wereld. Aan jou de nobele taak om hen daarbij te helpen.

Tip: denk ook aan zaken als een weekkalender. Door overzichtelijk op te schrijven wat jullie op welke dag gaan doen, weet je kind beter waar hij of zij aan toe is.

kleuter jengelt wat doen handige tips
©Prostock-studio – Shutterstock

Probeer een oplossing te vinden voor de bron van het gejengel

In het geval van de moonboots is dat vrij simpel: je zet ze op een plek waar je kind niet dagelijks wordt geconfronteerd met het bestaan. Wanneer het gaat om iets lastigere zaken, zoals overprikkeling door de feestdagen, dan is het juist beter om te kiezen voor een minimale hoeveelheid prikkels. Zorg dat je kind regelmatig uitrust en kan bijkomen. Dus even geen televisie of digitaal speelgoed, maar samen onderuit met houten speelgoed, een boekje of puzzel.

Betrek je kleuter bij de oplossing

Soms voelt je kleuter zich niet serieus genomen en begint dan te huilen of drammen om de aandacht. Door het vervelende gedrag te negeren, maar te benoemen wat eraan scheelt, kom je al ver. De oplossing is soms simpel. Laat hen bijvoorbeeld de paprika wassen tijdens het koken, geef een doekje in handen om te helpen bij het schoonmaken of geef ze een keuze.

Benoem de boosheid of het verdriet en probeer ze aan het lachen te krijgen

Of het lukt? Dat ligt eigenlijk volledig aan het karakter van je kind. Maar het kan enorm opluchten, ook voor jezelf, wanneer je je zoon of dochter laat gieren van de lach. Uiteindelijk liggen boosheid en humor dichterbij elkaar dan je zou denken.

Soms is het al genoeg om de boosheid te spiegelen. Benoem wat je ziet en stel voor om samen te gaan stampvoeten. Of grommen, een liedje te zingen over boos zijn of gekke gezichten te trekken. Het voordeel van een kleuter is dat ze hier sneller in meegaan dan echte pubers, dus geniet ervan dat het nog lukt.

Stel grenzen

Uiteindelijk blijft jengelen storend gedrag, hoeveel begrip je er misschien ook voor hebt. Je kan afspreken dat ze op een bepaalde plek in huis mogen afkoelen of even alleen kunnen zijn tot ze tot rust komen. Of aangeven dat je graag helpt zoeken naar een oplossing, maar wel als ze klaar zijn met huilen.

Forceert je kleuter zijn gehuil? Dan kan je ook aangeven dat daar in de huiskamer geen ruimte voor is. Uiteindelijk is dat keiharde huilen een aanslag op je zelfbeheersing, zeker als het maar blijft aanhouden. En het is heel vervelend als iets anders de oorzaak is, maar zolang je kind in een soort driftige huilbui verkeert kom je ook niet verder. Bovendien moet het geen machtsmiddel worden om zijn zin te krijgen.

En als het gejengel echt niet stopt?

Soms heeft je kind zijn dag niet en lijkt er gewoon geen enkele oplossing te zijn die werkt. Misschien is hij overprikkeld, heeft je kleuter last van een opkomend griepje of zit hij in de zenuwen voor een grote gebeurtenis. Wat je ook doet, het helpt niks. Dan is het soms goed om het er maar te laten zijn. Trek ze tegen je aan, zet een filmpje op waar ze zin in hebben en laat ze maar even. Meestal komt het dan vanzelf alsnog weer goed.

Vind jij het soms ook lastig als je kind aan het dreinen en jengelen is? Hoe gaan jullie daarmee om?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Prostock-studio – Shuterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven