tips tuin groen winter herfst

4 tips om je tuin ook in de herfst en winter kleur te geven

Hoewel de herfst de mooiste kleuren met zich meebrengt is dat helaas slechts van korte duur. Niet lang daarna verliezen de meeste bomen en beplanting hun oranje, gele of groene bladeren en verandert je gezellige tuintje in een kale bedoening. Behalve als je de volgende tips opvolgt.

Najaarsbloeiers planten

De beste manier om je tuin het hele jaar door kleur te geven is door een paar mooie najaarsbloeiers te planten. Zodra de zomerbloeiers uitgebloeid zijn, kunnen de najaarsbloeiers het overnemen en het kleurenspektakel overnemen. Houd je van roze? Dan kun je bijvoorbeeld Heide (Calluna vulgaris), Sedum of de Herfstanemoon (Anemone) planten. Liever iets neutralere kleuren, maar evengoed een eyecatcher? Dan is pampasgras een absolute showstopper.

Groenblijvende winterharde planten

Liever planten of bomen in de tuin die gewoon het hele jaar door groen blijven? Dat kan natuurlijk ook. In dat geval kun je qua planten kiezen voor Hulst, Rododendron, Kardinaalshoed, de Vingerplant, Skimmia of de Sneeuwbal. Die laatste twee zorgen nog voor een extra leuke, kleurrijke verrassing, aangezien de Skimmia rode besjes krijgt en de Sneeuwbal grote bollen met witte bloemetjes. Wat bomen betreft ben je met de Taxus, Laurier of Japance Cipres het hele jaar voorzien van groen in je tuin. Daarnaast behouden de meeste naaldbomen natuurlijk ook het hele jaar door hun groene kleur.

Gazon aanleggen

Een ander soort beplanting waardoor je tuin ook het hele jaar groen kleurt is natuurlijk gras. Klinkt misschien flauw, maar toch zijn er in Nederland ontzettend veel betegelde tuinen. En hoewel dat inderdaad lekker onderhoudsvrij is, is dat nou eenmaal ook erg ongezellig. Daarnaast is gras vele malen beter voor het afvoeren van hemelwater én is dit beter voor het welzijn van de insecten.

Een gazon kun je overigens aanleggen met graszaad of met graszoden. Reken er echter wel op dat als je het dit najaar zaait je er pas volgend voorjaar echt plezier van hebt. Bij graszoden betaal je wel een stuk meer, maar heb je direct resultaat. Daarnaast kun je dit tot ongeveer november aanleggen, zolang het overdag niet kouder is dan 10 graden Celsius.

Kleurrijke accessoires

Tot slot kun je je tuin natuurlijk ook opfleuren met kleurrijke accessoires. Zo kun je een mooi buitenschilderij ophangen, een weersbestendig buitenkleed neerleggen én een paar mooie (winterharde) planten voorzien van nieuwe, kleurrijke bloempotten. Maar let wel even goed op dat je exemplaren kiest die het hele jaar door buiten kunnen staan, óók met strenge vorst. Zoals deze mooie bloembakken bijvoorbeeld! Deze zijn namelijk onbreekbaar!

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *