De grootste voor- en nadelen van klein leeftijdsverschil

klein leeftijdsverschil voor en nadelen

Met elf maanden zit er een heel klein leeftijdsverschil tussen onze jongste twee meisjes. We krijgen regelmatig te horen: ‘Wel makkelijk, kan je in één moeite door’. Maar is dat ook zo? Ik zette vandaag de 7 grootste voordelen en nadelen op een rijtje van zo’n gering verschil tussen de leeftijd van onze twee dochters (nu 2 en 1). Dat ze minder dan een jaar schelen kan namelijk best bijzondere situaties opleveren!

Klein leeftijdsverschil tussen Rose en May

Vaste lezers weten inmiddels wel dat tussen onze jongste dochters Rose en May slechts elf maanden leeftijdsverschil zit. We krijgen zelfs weleens de vraag of ze een tweeling zijn en ons allereerste jaar met drie kinderen was behoorlijk turbulent. Daardoor denk ik dat we de uitgelezen ouders zijn om te vertellen wat nu de voordelen zijn van zo’n klein leeftijdsverschil. Bovendien krijg je best vaak opmerkingen wanneer je kinderen minder dan een jaar schelen in leeftijd. In deze blog daarom een positief geluid!

Over twee weken vertel ik jullie wat dan weer de voordelen zijn als er meer verschil tussen je kinderen zit – iets waar we dankzij June ook ervaring in hebben.

7 grootste voordelen van een klein leeftijdsverschil

1. Spelen

Voordeel: Ze hebben elkaar altijd om mee te spelen

Laatst bezochten we de verjaardag van Ro’s oudoom. Het was gezellig en druk, maar de meeste kinderen waren van Junes leeftijd (zo tussen de 7-12). Die speelden lekker op het grasveldje verderop, maar Rose en May mochten alleen in onze buurt blijven. Gelukkig gaf dat niks: ze hebben elkaar. De eerste jaren mochten dan op gezette tijden behoorlijk overweldigend zijn, inmiddels plukken we de vruchten van die elf maanden verschil.

Nadeel: ze hebben elkaar altijd om mee te spelen

Je moet natuurlijk net de mazzel hebben dat je kinderen elkaar (die dag) leuk vinden. Misschien hebben ze heel uiteenlopende karakters, drijven ze allebei graag hun zin door of hebben gewoon zo’n dag dat ze per se met het speelgoed van hun zusje moeten spelen. En wel nu! Of de zielige variant: de één wil samen zijn en de ander totaal niet. Tja, dan is het even lastig dat je aan twee peuters moet zien uit te leggen dat samen spelen hem vandaag niet gaat worden.

klein leeftijdsverschil
Afbeelding – Shutterstock

2. Je zit er nog middenin

Voordeel: je weet alles nog

Tijdens onze bezoeken aan de verloskundige hoefde ze niet veel meer uit te leggen, omdat de informatie nog vers in onze hoofden zat. Althans, bij Ro. De dubbele zwangerschapsdementie had mij inmiddels zo vergeetachtig gemaakt dat ik blij was mijn naam nog te herinneren. Het voordeel van in één moeite doorgaan, gold voor de kraamverzorgster en de periode na de geboorte. Alles was gesneden koek en wij konden lekker door: van slapeloze nachten tot vieze luiers.

Nadeel: je slaapt minstens anderhalf jaar slecht

Als zwangere breng je (zeker nadat je over de helft bent) ‘s nachts ettelijke minuten door op de toiletpot. Na de geboorte van je kindje voed je tussen het slapen door en dan… raak je alweer zwanger. Het hele riedeltje begint weer van voor af aan – misschien nu nog erger, omdat je constant lijkt te moeten plassen. En na die zwangerschap kan je met een beetje pech weer verder met die eindeloze slapeloze nachten van je kindje. Kortom, slapen is even een vage herinnering.

3. Je leert elkaar als partners heel goed kennen

Voordeel: je voelt elkaar feilloos aan

Na de geboorte van een kindje is je gezin sowieso tijdelijk ontregeld. Je moet op zoek naar de nieuwe dynamiek en elkaar leren kennen als ouders. Bij twee kinderen zo kort achter elkaar raak je als het goed is op elkaar ingespeeld als een olympisch team. Je voelt elkaar feilloos aan, moet op gezette tijden bruut eerlijk zijn en vangt elkaar op. Je hebt geen tijd om te blijven hangen in nutteloze ruzies en dat heeft zo zijn voordelen. En die hele situatie smeedt, zoals elke ‘crisissituatie’ een bijzondere band.

Nadeel: in de chaos ben je puur (oftewel: op je ‘slechtst’)

Dat je elkaar leert kennen, betekent ook dat onderlinge verschillen genadeloos hard bloot komen te liggen. En dat betekent voor sommige relaties de genadeklap of een tijdelijke verwijdering. Anderen komen zichzelf en elkaar tegen. Dit zijn de momenten dat je kan ontdekken dat liefde niet voor niets een werkwoord wordt genoemd.

klein leeftijdsverschil
Afbeelding – Shutterstock

4. Je leert stilte en rust weer écht waarderen

Voordeel: #genieten

Zo’n klein leeftijdsverschil zorgt ervoor dat je vrijwel nooit stilzit. Vanaf het moment dat ze wakker worden (in ons geval 6 uur ‘s ochtends) tot die kleintjes op bed liggen (19.30 uur) ben je met ze bezig. Tijd voor jezelf of om te ontspannen is er gewoon niet veel in de leeftijd die ze nu hebben. De momenten dat je dus wel op je gemak een lekkere pizza kan bestellen en in stilte mag eten of onderuit gezakt kan Netflixen waardeer je daardoor zoveel meer dan in je studententijd.

Nadeel: het gebeurt niet vaak

Al moet ik eerlijk zeggen dat ik dit nadeel eigenlijk verwaarloosbaar zijn. Wanneer de kleintjes bij een oppas zijn of uit logeren zouden gaan, mis ik ze weer. Dus tja.. We hebben inderdaad weinig stilte en/of rust, kunnen nauwelijks genieten van ons eten als ze naast ons zitten en uitslapen is helemaal een herinnering aan verloren tijden. Maar ze zijn het echt helemaal waard!

5. Financieel kan het voordelig zijn

Voordeel: je hebt je spullen nog staan en tweedehands is ook prima

Natuurlijk, je zal misschien een dubbele kinderwagen moeten aanschaffen (hoewel via Marktplaats zeker fijne tweehands te halen zijn voor minder geld), maar dingen als de box, badje, commode en veel kledingstukken kan je nog wel van de eerste gebruiken. Zeker als ze hetzelfde geslacht hebben. Vaak zie je namelijk dat ouders hun huis flink opruimen en van alles wegdoen aan bekenden of de kringloop/Marktplaats. Nu staat alles hoogstwaarschijnlijk nog in je huiskamer of op zolder. Ook zien kennissen vaak de noodzaak nu meer in van hulp en bieden je bepaalde spullen aan.

Nadeel: de lange termijn

Waar je met vier jaar leeftijdsverschil de ene studie kunt bekostigen en dan de volgende, krijg je met een klein leeftijdsverschil straks tegelijkertijd twee studies voor je kiezen. Goede reden om nu al te beginnen met sparen!

Klein leeftijdsverschil
Afbeelding – Shutterstock

6. Je wordt een makkelijkere ouder

voordeel: je maakt je niet snel meer druk

Naarmate je meer kinderen krijgt (en zeker met een klein leeftijdsverschil), schiet je minder snel in de stress. Je plaatst alles meer in perspectief volgens mij. In de speeltuin zit ik niet meer overal bovenop. Laat ze maar lekker zelf ontdekken en vriendjes maken. Ik zie dat Rose (extravert naar andere kindjes) May soms meetrekt en haar sociale vaardigheden leert. Andersom gebeurt hetzelfde, wanneer May iets doet wat Rose niet goed kan.

Nadeel: je ziet misschien makkelijker iets over het hoofd

Je moet natuurlijk altijd uitkijken dat je hier niet in doorschiet. Uiteindelijk heb je nog altijd te maken met twee kinderen die beide een eigen karakter hebben. Probeer dat niet uit het oog te verliezen. Dat Rose met elf maanden op de vensterbank stond en inmiddels koprollen maakt van de bankrand naar beneden, betekent niet dat May hetzelfde zal gaan doen. In tegendeel trouwens: die gaat nog op handen en voeten van een stoeprand af, zo voorzichtig is ze.

7. Je leven selecteert zich

Voordeel: je leert vrienden beter kennen en waarderen

De meeste vrienden maakt het niet uit dat we weinig kunnen afspreken. Ze begrijpen dat je drie kinderen nou eenmaal niet zomaar bij een oppas brengt en je een beperkte agenda hebt. Dat verdiept vriendschappen op een bepaalde manier: je ziet en spreekt elkaar minder, waardoor de momenten dat je wel samen bent vaak leuker en specialer zijn.

Nadeel: je verliest soms mensen

Ik hecht me sterk aan mensen. De enige reden die ik legitiem vind om een vriendschap te verbreken is eigenlijk dat iemand je tot in het diepst van je ziel kwetst. En of die beoordeling nu terecht of onterecht is, maar tijdens de hectiek met twee kinderen die een klein leeftijdsverschil hebben, gaan dit soort dingen in een sneltreinvaart. Je hebt geen tijd om negatieve energie te ervaren, want je moet door. Daardoor verlies je dus ook weleens iemand die je wel dierbaar was.

Zit er tussen jullie kinderen ook zo’n klein leeftijdsverschil? Wat zie jij als de grootste voor- en nadelen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

18 thoughts on “De grootste voor- en nadelen van klein leeftijdsverschil

 1. Wat leuk om te lezen! Tussen onze 2 kids zit ook precies 11 maanden en ze zijn nu 7 en 18 maanden. Als ik op het dorp loop met mijn dubbele wagen word ik altijd door mensen aangesproken die denken dat het een tweeling is of mensen die me medelijdend/meewarig aankijken en als eerst vraag stellen: het is wel pittig zeker?!
  Terwijl we er juist heel erg van genieten!!
  De voor en nadelen die je noemt zijn heel herkenbaar. Sommige zullen we nog gaan meemaken, maar het is nu al zo leuk hoe ze op elkaar reageren en te zien dat ze eigenlijk al niet meer zonder elkaar kunnen.

 2. Lijkt me heerlijk om twee kids vlak achter elkaar te krijgen. Het gaat dan in één keer door. Andere blijf je opnieuw beginnen. Ik heb ze nog niet, dus even afwachten od het gaat lukken in de toekomst 😉

 3. Door dit artikel ben ik even aan het denken hoe dat bij mijn dochter was, maar dat is al wat jaartje geleden en dat ben ik blijkbaar alweer vergeten (zal het wel verdrongen hebben haha) x

 4. Ik heb straks 15 maanden tussen de jongste twee, en de oudste twee hebben 20 maanden verschil. Ik vond ze dicht op elkaar wel prettig. Maar of deze korte 15 maanden tussen elkaar (met nog twee andere kids erbij) ook zo goed gaat weet ik nog niet 😉

 5. Ik heb maar 1 kind toch heb ik 2x per week mijn neefje erbij en zij schillen maar 1 jaar en 2 weken… Tjonge ik vind dat toch heel moeilijk want ze hebben beide aandacht nodig en begrijpen nog niet zo goed dat ze moeten wachten soms. Maar gelukkig zien ze elkaar doodgraag en word er vaak geknuffeld en gekust tussen hun 2. Zelf zou ik liever minsten 2-3 jaar tussen kinderen hebben. Mijn zus en ik schelen 2 jaar en dat vind ik net cva.

 6. Hier niet zo’n klein verschil. Ben daar stiekem wel blij mee. Al lees ik wel hele fijne voordelen hoor. Maar als ik zie hoe pittig ik het nu al vond met een zelfstandige peuter tijdens de zwangerschap. Hoe zwaar moet je het dan wel niet gehad hebben toen je nog een baby had?!

 7. Tussen onze oudste en middelste (jongste wordt geboren in oktober) zit 2 jaar. En dat vond ik al pittig haha. Dit keer zit er tussen de middelste en de jongste ruim 3 jaar. Ik denk dat dat toch wel iets makkelijker is dan die twee jaar of korter. Vooral in het begin vond ik het heftig. Nu plukken we er inderdaad de vruchten van want ze kunnen heel leuk met elkaar spelen!

 8. wij hebben 1 dochtertje van 2 jaar. Hoe je alle punten op een rijtje zet heeft het inderdaad voor- en nadelen. Voor zover we plannen kunnen willen wij denk ik wat meer verschil tussen onze kinderen. Maar laten we eerst maar afwachten of een tweede ons gegeven wordt 😉

 9. Wat heb je dit mooi uitgesplitst. Ik moet eerlijk zeggen dat het mij persoonlijk helemaal niets lijkt zo dicht op elkaar. Nu kan dat bij ons ook niet meer hoor haha leia wordt straks alweer 3! Waar blijft de tijd?!

 10. Mijn kleine is nu 14 maanden en toevallig riep ik laatst dat ik blij ben dat we nog geen tweede hebben. Hahaha. Ik heb mijn handen vol aan hem! 😉 Maar als het zo was geweest had ik er ook mee gedeald. En wat je zegt: er zitten genoeg voordelen aan.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten