Klagen over de kinderen? Voorkom deze 7 fouten

Klagen over de kinderen? Tja, we hebben waarschijnlijk allemaal wel momenten dat we even niet meer weten wat we met de opvoeding aan moeten. Omdat je in fase 152184 bent aanbeland. Of omdat ze van driftbui naar driftbui lijken te leven. Niks is dan lekkerder om je hart te luchten bij een ander die, met een beetje mazzel, precies weet waar je nu doorheen gaat. Toch zijn er zaken die je tijdens je geklaag zou moeten zien te voorkomen. Wij zetten de 7 grootste fouten op een rijtje!

7 fouten die je moet voorkomen als je klaagt over de kinderen

Het verkeerde publiek kiezen

Het slechtste publiek bestaat uit mensen zonder kinderen. Ze zullen je mogelijk niet begrijpen, je drukt een sluimerende kinderwens vakkundig de kop in met je klaagzang óf je woorden kwetsen hen, omdat ze in een medisch traject zitten omdat ze dolgraag een kindje willen krijgen. Ook moeders die moeite hebben om de minder leuke fases te erkennen (‘mijn kind doet dat nooit’), zijn ongeschikt. Zoek een klankbord dat lekker meedoet.

Zeuren waar de kinderen zelf bij zitten

Dit punt behoeft waarschijnlijk geen verdere uitleg. Geen enkel kind wil op afstand horen hoe zijn moeder extreem baalt van zijn gedrag op dit moment. Dat voelt als per ongeluk meeluisteren met roddels die over jou gaan.

Te grove grappen maken (tegen de verkeerde mensen)

Humor houdt je op de been, maar sommige grappen kunnen compleet verkeerd vallen. Zorg ervoor dat wanneer je grove grappen maakt, de ander als geen ander weet dat jij zielsveel van de kinderen houdt en er eigenlijk geen woord van meent. Bovendien kan dat geintje, dat je blij bent dat zowel de kinderen als jijzelf nog leven na vandaag, pijnlijk binnenkomen bij iemand die zijn kind of partner verloor. Let er dus op tegen wie je klaagt in de vorm van een grap.

Als je het nergens anders meer over kan hebben

Kijk, stoom afblazen is oké. Voortdurend blijven hangen in hoe zwaar het is? Continu klagen over je kinderen en nooit meer iets positiefs te melden hebben? Dat werkt bij je gesprekspartner uiteindelijk op de zenuwen en bovendien is het een teken aan de wand. Natuurlijk kan ouderschap soms (ontzettend) zwaar zijn, bezorgen bepaalde fases je gigantische hoofdpijn en heb je soms geen idee meer wat je met die driftbui aan moet. Maar onthoudt dat je niet op de canapé van je therapeut ligt. Heb je die nodig? Zoek dan professionele hulp om weer vat te krijgen op de situatie.

Online zetten waar je zo extreem van baalt

Grappige tweets zijn leuk, maar permanent. Zorg er dus voor dat je je kind niet schaadt met de woorden die je gebruikt. De tekst is namelijk vogelvrij, wat in de praktijk betekent dat een ander ermee aan de haal kan gaan. Voor je het weet sta je op een site die de leukste socials verzamelt en gaat het hele verhaal een eigen leven leiden. Natuurlijk hoef je hier niet altijd vanuit te gaan, maar sharenting is een serieus onderwerp om altijd bij stil te staan. Houd in je achterhoofd dat als je kind de tekst ooit onder ogen krijgt, hij niet van schaamte door de grond wil zakken of verdrietig wordt door de harde woorden die je gebruikt.

Als je zelf niet tegen kritiek kan

Wanneer je klaagt over je kinderen moet je ook openstaan voor enige kritiek. Niet iedereen zal het met je eens zijn. Soms heeft die ander inderdaad gelijk en reageer je te heftig, een andere keer zit iemand zelf nog in de fase waarin ze zich niet kan voorstellen ooit boos te worden op haar eigen kinderen en heeft daardoor totaal geen begrip voor jouw situatie.

Wanneer je die klaagzang niet kan nuanceren

Probeer tussen het klagen door je toehoorder te laten lachen, laat weten dat je ontzettend veel van ze houdt maar de huidige fase je hoorndol maakt. Die nuance hoort erbij, want even eerlijk… Die bijdehante uitspraken, intelligente discussies of ondeugende blik als je dreumes weer iets ondeugends uithaalt, zijn toch eigenlijk ook om op te vreten?

Klagen jullie weleens over de kinderen? Of vind je dat eigenlijk not done?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Katya Shut – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven