kindvriendelijke tuin tips en inspiratie

Kindvriendelijke tuin? 9 praktische tips! *

kindvriendelijke tuin tips en inspiratie

Zoek je inspiratie voor een kindvriendelijke tuin? Met deze 9 tips kan je zeker uit de voeten om van je achtertuin een fijne plek te maken voor het hele gezin.

Lente: tijd om weer in de tuin te zitten

Het is gelukkig weer lente. Dat betekent dat we vaker naar buiten zullen gaan, hopelijk lekker kunnen genieten van het zonnetje en dus ook in de tuin zitten. Zelf vind ik het ook een voordeel dat de kinderen makkelijker buitenspelen. Misschien weet je nog wel dat ik niet zo’n fan ben van de speeltuin, maar relaxen in de achtertuin is wél aan me besteed. Vooral als je op een afstandje mag genieten van de kinderen terwijl ze een beetje rondscharrelen en hun eigen spelletjes verzinnen.

Zorg voor een kindvriendelijke tuin

Als je veel tijd doorbrengt in de tuin, dan is het wel prettig wanneer hij een beetje kind-proof is. Waar je dan aan moet denken? In deze blog geef ik tips om je tuin kindvriendelijk(er) te maken, om er samen optimaal van te kunnen genieten. Meteen handig voor wanneer we straks ook onze eigen tuin gaan aanpakken!

Kindvriendelijke tuin? Die creëer je zo!

Trampoline (of ander buitenspeelgoed)

Sinds we een trampoline in de achtertuin hebben, doen de kinderen niet veel anders meer dan hele middagen springen. Het was écht de investering van de eeuw. Je kan natuurlijk ook kiezen om een speelhuis te kiezen. Sommige hebben zelfs een schommel aan de zijkant hangen of een uitkijktoren voor echte piraten. Of wat dacht je van een toffe boomhut? Het is echt de investering waard (en nog gezellig ook, want vaak vinden buurkinderen het daardoor extra leuk om te komen spelen).

Voldoende speelruimte voor de kinderen

Zeker bij een kleinere tuin is het niet aan te raden een hele loungeset te kopen. Dat vult alles op en beperkt de speelruimte voor je kinderen. Alternatief voor een kindvriendelijke tuin? Wat dacht je van deze tuinstoel om op te stapelen? Je kan ze weghalen wanneer de kinderen lekker willen spelen. Bovendien is het voordeel van dit soort stoelen natuurlijk dat je er makkelijk meer van kunt kopen, zodat visite altijd kan aanschuiven.

kindvriendelijke tuin moestuin
Afbeelding, Jacob Lund – Shutterstock

Samen een moestuintje starten

Albert Heijn geeft jaarlijks groenten en fruitplantjes weg bij de boodschappen. Waarom geen gebruik van maken in jullie eigen moestuin? Voor kinderen is het heel leerzaam om te zien waar hun maaltijd vandaan komt, maar ook om te leren zorgen voor een plantje. En heb je in de tuin zelf niet zoveel plek? Dan kan je er ook voor kiezen om kistjes te vullen met aarde. Staat nog leuk ook!

Tegels (om te kleuren)

Naast de trampoline is stoepkrijt hier thuis ook favoriet. Met kinderen is het dan ook handig om een deel van de tuin te betegelen: ze kunnen daar spelen met een bal of een hinkelspel maken bijvoorbeeld. Ook leuk: met verf cijfers op de tegels schrijven.

Zandbak

Iets dat ook kan zorgen voor uren speelplezier is de zandbak. De welbekende blauwe schelpen zijn altijd fijn, maar je kan hem natuurlijk ook in de tuin zelf graven. Enige waar je echt op moet letten, is dat hij goed af te sluiten is. Je wil immers niet dat je een soort lokale kattenbak wordt…

Kippen of konijnen in de tuin

Zijn jullie echte dierenvrienden? Dan kan je in de tuin je eigen dieren kwijt. Denk aan kippen of konijntjes. Zeker kippen kun je prima in de winter buiten laten met wat extra verzorging.

Lees je vooraf altijd goed in over hoe je ze moet verzorgen.

Vingerhoedskruid: niet gebruiken in kindvriendelijke tuin
Afbeelding, Sophia Changaroon – Shutterstock

Zet geen giftige planten neer in een kindvriendelijke tuin!

Misschien een open deur om geen giftige planten neer te zetten als je kinderen hebt, maar toch heel belangrijk om te vermelden. Zeker baby’s en dreumesen hebben nogal eens de neiging om van alles in hun mond te stoppen.

En nee, ik ga er vanuit dat je geen berenklauw in de achtertuin hebt staan 😉 Maar wist je dat vingerhoedskruid, zoals hier op de foto, ook giftig is? Het kan leiden tot maagdarmstoornissen, hoofdpijn, maar ook een vertraagde pols (bron). Kortom, kijk toch altijd even naar wat er in de tuin staat voor je de kinderen zelfstandig laat rondlopen.

Ga voor gras

Nee, het is niet per se de leukste bezigheid om gras te maaien. Maar kinderen hebben zo ongelooflijk veel plezier aan gras! Oefenen met trucjes, lekker liggen, voelen hoe het onder je voeten kriebelt… De overweging waard in elk geval.

Zorg voor knusse hoekjes

Een kindvriendelijke tuin vraagt natuurlijk ook om knusse hoekjes. Bijvoorbeeld een berg kussens op een beschut plekje waar ze lekker kunnen kletsen met een vriendinnetje of lezen. Of hun eigen hangmat? En wat dacht je van een schoolbord aan de schutting? Kortom, opties genoeg!

Kozen jullie bewust voor een kindvriendelijke tuin?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, SUKJAI PHOTO – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *