veilige trap met kinderen

Kindveilige trap? 7 slimme punten om op te letten! *

veilige trap met kinderen

Als je je huis kindvriendelijk en vooral kind-veiliger wil maken, denk je al snel aan een beveiliging op je stopcontacten en de keukenkastjes waar schoonmaakmiddelen staan. Wat ook belangrijk is? Een kindveilige trap. In deze blog vind je 7 punten om op te letten.

Veilige trap voor kinderen

7 dingen waarmee je de trap veiliger maakt voor kinderen

Veilig traphekje

Met een ondernemende baby of dreumes in huis is een veilig traphekje geen overbodige luxe. Sterker nog, liever plaats je er twee. Een boven en eentje benden (aangezien je kleintje natuurlijk ook naar boven kan klimmen – met alle gevolgen van dien). Vaak gebeurt dit op een moment dat je nog niet wist dat je eraan toe was, dus het is handig om je voor te bereiden en de traphekjes tijdig te plaatsen.

Ga voor een stevige leuning

Met kinderen is het belangrijk dat je trapleuning stevig en veilig is. Ze gaan er soms aan hangen, willen naar beneden roetsjen of zorgen voor een situatie waarbij die leuning je enige redding is.

Geen spullen laten slingeren

Ik maak me hier ook schuldig aan, maar het is beter helemaal niks op de trap te leggen. Het gezin pikt deze hint daarnaast meestal toch niet op, dus het is vaak behoorlijk nutteloos. Je kan erover struikelen of uitglijden. Dus het beste is: neerleggen in de huiskamer รณf gewoon naar boven brengen.

Kies een veilig model trap

Oudere huizen hebben nog weleens een open trap. Mijn opa en oma bijvoorbeeld. Bij hen was hij niet alleen open, ook waren de treden niet bekleed en dus (met de verkeerde sokken aan) spekglad. Wanneer je kinderen krijgt, kan het dus handig zijn om zo’n open trap te vervangen voor een dicht model.

Leer je kinderen veilig de trap af- en opgaan

Het kan altijd gebeuren dat je kinderen in een onbewaakt ogenblik toch aan de wandel gaan. Daarom kozen wij ervoor ze tijdig te leren hoe je veilig de trap op of af gaat. Liever niet zonder toezicht, maar als het gebeurde, dan wisten ze in elk geval wat de bedoeling was.

Stel regels op voor de trap

Behalve ze leren hoe ze moesten lopen, kozen we er ook voor om hen een aantal regels te leren. Zeker omdat onze jongste twee dochters slechts elf maanden schelen en elkaar nog weleens in de haren vliegen. Zo mag je onderweg niet inhalen, duwen of trekken. Niks geks dus, maar wel noodzaak ๐Ÿ˜‰

Bekleed de trap met een ruwer materiaal

Zorg dat je trap een ruwe bekleding heeft waarover je niet kan glijden.

Heb jij iets aan de trap laten doen toen jullie kinderen kregen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, fizkes – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *