Kinderfeestjes? Stiekem vond ik ze verschrikkelijk

ik vind kinderfeestje organiseren niet leuk

Ik ben niet creatief, heb weinig geduld en raak overprikkeld wanneer er minimaal vijf kinderen krijsend door elkaar rennen. Kortom, ik was lange tijd niet de beste persoon om een kinderfeestje te organiseren. Zeker niet tijdens de eerste jaren van mijn, destijds, prille ouder-carrière… In dit artikel geef ik tips voor wat je kan doen als je kinderfeestjes organiseren helemaal niks vindt.

Negen jaar geleden

Zwanger en even ultiem gelukkig…

Mijn handen omsloten tevreden mijn zwangere buik, ik fantaseerde over mijn kleine meisje. Hoe zou ze zijn en eruit zien? Hoewel ik verder fysiek in deplorabele staat verkeerde, genoot ik enorm van haar getrappel. De magische momenten dat je als moeder nog één bent met je kind.

Kinderfeestjes organiseren?!

Halverwege mijn mijmeringen hoorde ik een collega spreken over een kinderfeestje. Kinderfeestje? Ik schrok. Dat hoort er natuurlijk ook bij. ‘En ik ben helemaal geen kindervriend,’ besefte ik vervolgens in een soort hormonale paniek. Zou ik het niet gewoon altijd kunnen uitbesteden aan anderen?

Ik zag mezelf namelijk niet in volledige zen-modus aan een tafel zitten, terwijl ik de kinderen op zalvende toon uitlegde hoe we een pinguïn van wol gingen fröbelen. Wat ik aan mijn eigen moeder altijd zeer waardeerde, heeft misschien een generatie overgeslagen. Geduld ontbreekt me en gezelligheid waarschijnlijk ook.

Zo’n kinderfeestje gaf me een extreem ongemakkelijk gevoel

Andermans kinderen

Waar sommige mensen het aangeboren talent hebben om vanzelfsprekend met onbekende kinderen te kletsen, vond ik dat de eerste jaren heel ongemakkelijk. Ik had geen idee wat ik moest doen. De populaire moeder uithangen werkt natuurlijk niet, te streng is niet gezellig en overijverig kost te veel energie.

Bovendien zijn kinderen nog zo puur. Die prikken dwars door je façade van onzekerheid heen. Ik vond het jammer en was teleurgesteld in mezelf. Want wat was ik graag die moeder geweest die van nature de innerlijke rust had om alle kinderen lief en leuk te vinden. Maar dat is niet helemaal wie ik ben.

Best een beetje streng

Hoewel de gulden middenweg van relaxed en streng, maar rechtvaardig prima zou zijn, neig ik toch een beetje naar het strenge geloof ik. Misschien ook een beetje naar de bemoeizuchtige moeder. Ik ben nogal straight to the point en niet elk kind vind dat prettig. Hier thuis mag van mij niet gelogen of gefluisterd worden bijvoorbeeld en ik ben daar nogal duidelijk in.

Niet ieder kind is dat gewend, merkte ik door de jaren heen. En al weerhield dat kinderen er niet van om hier te komen spelen, ik vond het zelf nogal ongezellig om tijdens sommigeplaydates vooral het gevoel te hebben dat ik continu corrigeerde op (in mijn ogen) hele basale dingen.

Daarom leek een kinderfeestje me een crime

Ik vond zo’n playdate soms al een hele bevalling, laat staan een kinderfeestje. Met vijf, zes, misschien wel acht kinderen, waarvan er altijd één of twee dwarsliggen. Of niet luisteren. Of de tent afbreken. Schijnt vooral zo te zijn met jongetjes trouwens. Hoop ik – aangezien we drie dochters hebben…

Mijn doemscenario was dat ik tijdens zo’n feestje als hysterisch gillende akela zou rondlopen om het kroost in toom te houden (of krijgen). En inderdaad, we hebben weleens een feestje gehad waarbij er nogal wat misging. Liegen over iets dat ik zag gebeuren (kind A sloeg kind B keihard op zijn rug) en vervolgens een dramatische huilbui opzetten bij zijn moeder, omdat ik hem onterecht beschuldigd zou hebben. Of gewoon niet luisteren – in geen enkel opzicht.

De oplossing voor een dramatisch kinderfeestje

Die bleek natuurlijk dichterbij te liggen dan ik dacht. Je nodigt bepaalde kinderen gewoon nooit meer uit. Heerlijk rustig! Je mag vriendschappen misschien niet echt sturen als ouder, maar dit soort dingen kan je wel beslissen. Vind ik. Per slot van rekening ben jij eindverantwoordelijke. En uiteindelijk hoorde ik mijn dochter er ook nooit meer over, dus zo’n complete ramp was het volgens mij niet…

Verder moet je ‘gewoon’ grenzen stellen

Wat ik heb geleerd van zes kinderfeestjes is dat het belangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft. Toen ik net moeder was, voelde ik me nog helemaal geen ‘autoriteit’ – om het zo maar te noemen. Ik was 22, zelf eigenlijk nog een beetje kind. Ik vond het moeilijk te geloven dat die kinderen me serieus zouden nemen.

Inmiddels weet ik dat kinderen mij gewoon als moederfiguur zien (ook als je nog jong bent) en ben ik bovendien veel geduldiger. Je leert door de jaren heen dat je kan vertrouwen op jezelf en dat je niet meteen wordt gezien als superbitch wanneer je duidelijke grenzen stelt. Sterker nog, kinderen vinden dat prettig.

En als je het echt heel moeilijk vindt om een kinderfeestje te organiseren?

Besteed het dan lekker uit! Niet iedereen is gemaakt voor kinderfeestjes en dat is oké. Jij bent misschien de moeder die elke sportwedstrijd bezoekt en een onvoorwaardelijke schouder biedt wanneer het nodig is om even lekker uit te huilen. Of de moeder die haar kinderen laat zien wat een sterke vrouw is en ze op die manier iets waardevols meegeeft voor de rest van hun leven.

Als kinderfeestjes organiseren ‘je ding niet is’, laat het dan lekker over aan een vrouw die haar levensgeluk haalt uit werken met kinderen. Zij blij, jij blij. En wie weet wat je er nog van opsteekt 😉

Vind jij het organiseren van een kinderfeestje fantastisch of krijg je al de kriebels wanneer je eraan denkt?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

3 thoughts on “Kinderfeestjes? Stiekem vond ik ze verschrikkelijk

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten