Dilemma | Hoeveel geef je uit voor een kinderfeest?

hoeveel geef je uit aan cadeaus voor een kinderfeestje

In verschillende gesprekken die ik had met andere ouders kwam naar voren dat ze niet goed wisten wat je moet uitgeven aan een verjaardag. Ze liepen ook op tegen de dure cadeaus voor een kinderfeestje. Is dat allemaal wel nodig? Ik zocht het uit! 

Wat geef je uit aan cadeaus voor een kinderfeestje?

Na tien jaar ouderschap ken ik het reilen en zeilen van zo’n kinderfeest wel. Alleen het budget voor de cadeautjes, daar kom ik niet goed uit. Ik heb het idee dat alles steeds groter, beter en gekker wordt. Maar wat als je dat helemaal niet kunt betalen? Kun je tegenwoordig nog wel aankomen met een pak vouwblaadjes, vel stickers of wat strookjes filigraan (knutselhype uit de jaren ’90 voor wie hem niet kent)?

Merken doen goede zaken

Bijna alle kinderen doorlopen wel zo’n fase waarin alles draait om prinsessen, actiefiguren en andere helden uit hun favoriete teken-/animatiefilms. Zo ook hier. De kans is dus ook groot dat gevraagd wordt om iets van Top Model, auto’s uit de serie Blaze en de Monsterwielen, paarden van Schleich, broodtrommels van Paw Petrol of Lego Friends. Hartstikke leuk, maar prijzig en dat kan natuurlijk niet iedereen betalen. En eerlijk gezegd kocht ik ook weleens iets dat boven mijn budget was, puur omdat ik dacht dat het van me verwacht werd. Maar is het nu echt een trend om steeds grotere en duurdere cadeaus te geven of lijkt dat alleen maar zo? Ik vroeg me af hoe andere ouders dit aanpakken. Kopen zij ook alleen maar dure cadeaus voor een kinderfeest?

Lees ook: Loedermoeder | Ik vind kinderfeestjes organiseren een crime

Dure cadeaus voor een kinderfeestje: hoeveel geef jij eraan uit?

Gera

Vaak tussen de 5 en 10 euro. Er werden vaak cadeaubonnen gegeven van de speelgoedwinkels bij ons in de stad. Ergens wel een beetje jammer maar ook wel begrijpelijk als je het desbetreffende kindje niet zo goed kent. Wat mij betreft zijn vouwblaadjes prima, zeker als je weet dat een kindje graag knutselt…’

Kelly

Ik doe gemiddeld een cadeautje van 10 Euro maar als mijn man iets gaat uitzoeken voor een kinderfeestje dan komt hij vaak met iets van 15 tot 20 Euro aan  Vind dat iets overdreven; zeker als ik dan kijk dat onze dochter op haar kinderfeestje cadeautjes krijgt van zo n 5-10 Euro. En uiteindelijk maakt het de kinderen vaak ook niet uit.’

Kelly’s blog

Rory

Hier een kadootje van rond de 10 euro. Ik zoek iets moois of duurzaams (Lego, Duplo of iets dergelijks) in de aanbieding. Een Barbie doet het ook altijd leuk. Bij goed zoeken vind ik altijd wel iets moois. Wat ik wel merk is dat ik het gevoel heb dat ik ‘weinig’ geef omdat andere kinderen hele grote kado’s geven (als in: grote dozen, grote auto’s, grote poppen). Wellicht is dat dan merkloos speelgoed wat je bijvoorbeeld bij een Action kan kopen. Niets mis mee overigens! Alleen lijkt mijn kadootje dan zo klein.’

Rory’s blog

Marguerita

‘Tussen de 5 en 10 euro. En ik geef geen cadeaubonnen, dat vind ik stom.’

Marguerita’s blog

Joyce

Hier ongeveer €7,50 en hier vragen de kindjes juist om cadeaubonnen. Ook mijn oudste koos bewust voor cadeaubonnen want klein spul heeft ie al voldoende.’

Joyce’ blog

Nathalie

Hier vaak een cadeaubon van 5 euro voor de speelgoedwinkel en iets lekkers nog erbij wat ze eventueel met broertje of zusje kunnen delen.

Nathalies blog

Marije

‘Als ik naar een kinderverjaardag ga geef ik maximaal 10 euro. En alleen als ik weet dat het kind ergens voor spaart krijgt hij/zij geld, anders een gewoon cadeau.’

Marijes blog

Fleur

‘Schoolvriendinnetjes 5-7,50 en beste vriendinnetjes 10. Ook wel bonnen als ze daarom vragen. Ik heb ook liever een groot cadeau dan heel veel prullaria.’

Fleurs blog

Marijke

‘Schoolvriendinnetjes krijgen bij ons ook een cadeautje van € 5-7,50. En we halen bij Action ook veel, vaak knutselspullen. Of bij intertoys/Bart Smit sieraden en make-up. Dat zijn hier populaire cadeaus onder de meiden.’

Marijkes blog

Annemieke

Bij ons neemt 1 van de moeders vaak het initiatief om geld in te zamelen bij alle genodigden om daarmee een super tof cadeau te kopen. De jarige krijgt zo een groot, kwalitatief cadeau en ook iets wat hij/zij echt graag wil. En ik besteed mijn geld veel liever zo.’

Annemiekes blog

Is het een trend?

Als je kijkt naar de moeders hierboven zie ik eigenlijk geen gekke bedragen staan. Toch lijkt mijn waarneming niet gebaseerd op lucht. Niet alleen cadeaus, ook kinderfeestjes moeten steeds groter en duurder. De gemiddelde kosten liggen boven de 100 euro. Ik vind dat nogal wat. Kinderen van 6 worden helemaal verwend. Hun feestjes kosten gemiddeld € 161,00. Waar die kosten naartoe gaan?

 • Snoep
 • Verjaardagstaart
 • Avondeten
 • Een nieuwe outfit
 • Entertainer
 • Feestje buitenshuis

En dure cadeaus voor een kinderfeestje?

Ook de cadeautjes die ouders voor andermans kinderen kopen zijn vaak duurder dan ze eigenlijk zouden willen. Alleen al omdat ze niet willen dat anderen denken dat ze het geld niet hebben of willen uitgeven. Eigenlijk best krom dus als we dat met zijn allen (zouden) doen. Ik geef eerlijk toe dat ik dat zelf ook weleens heb gehad. Kinderen zelf zijn in mijn ervaring vaak ook blij met kleinere cadeaus. En zo niet, dan is het toch eigenlijk aan ons om ze te leren dat bescheiden presentjes niet minder zijn?

Hoe pakken wij het vanaf nu aan?

Ik vind de tip van Annemieke een heel handige, die ga ik onthouden voor toekomstige kinderfeestjes. En verder blijkt toch dat de meesten tussen de 5 en 7,50 uitgeven, wat ik zelf ook een schappelijk bedrag vind. Valt het dus eigenlijk toch best mee!

En de kinderen?

Als ik even kijk naar die drie van ons, dan zijn ze soms toch echt enthousiaster over dat toverkrasblok en het zakje waterballonnen dan het immense Barbiekasteel dat na 1 keer spelen niet meer wordt aangeraakt. Ik heb het dus ook losgelaten. Ze krijgen door het bloggen ook weleens iets tussendoor. En we willen ze graag meegeven dat je niet zomaar alles kan krijgen wat je wil. Voor hun verjaardagen vragen we vaak geld zodat we een dierentuinabonnement kunnen halen en ze krijgen kleinigheidjes. Ieder zijn keus, maar voor ons hoeft het in elk geval zeker niet zo groots als dit

Welke afweging maak jij? Hoeveel geld geef jij gemiddeld uit aan cadeaus voor een kinderfeestje?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

De foto van de stapel cadeaus is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

6 thoughts on “Dilemma | Hoeveel geef je uit voor een kinderfeest?

 1. Tussen de € 7,50 en € 10,– is het vaak wel… wij kopen cadeautjes op voorhand, is er lego flink in de aanbieding of een doos iets beschadigd waardoor het maximaal € 10,– kost nemen we dat mee en stoppen we dat in onze ‘cadeaudoos’. Zodra er een uitnodiging binnenkomt pakken we de doos en zoeken we daar een cadeautje uit. Het kan dus sterk variëren wat het ons gekost heeft en wat het waard is.

  Een poosje geleden kocht ik een doos lego die was afgeprijst van € 21,50 voor € 8,95 , het kind dat die gaat krijgen heeft gewoon geluk.

  1. Vind ik ook een goed idee, wij hadden zo’n cadeaudoos, maar vergaten hem haha. Misschien toch maar nieuw leven in blazen!
   Als je af en toe iets in de uitverkoop haalt, kun je heel leuke cadeaus geven voor een zachte prijs. Leuk hoor, zo’n doos lego! Dat komt altijd wel van pas.

 2. Bij feestjes van klasgenoten blijf ik meestal ook wel tussen de 5 en 10 euro. Maar bij neefjes of nichtjes eerder rond de 15 euro en voor een goed boek mag het van mij ook wel iets meer zijn.

  1. Ja een goed boek is toch een investering, daar geef ik ook makkelijker meer geld aan uit. En familieleden krijgen meer inderdaad. Ja die 5-10 euro is een mooi gemiddelde, ik had echt geen idee wat anderen deden. Vroeger spraken mensen daar misschien sneller over?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten