Bedrag cadeau kinderfeestje: hoeveel geld is normaal?

hoeveel geef je uit aan cadeaus voor een kinderfeestje

Het lijkt steeds normaler om grote cadeaus te geven op een kinderfeestje. Maar is dat ook zo? Wat is een goed bedrag om uit te geven aan cadeaus op een partijtje? Wat geef je voor een verjaardag? En hoe los je het op als je niet veel te besteden hebt?

Hoeveel geld geef je uit aan cadeaus voor een kinderfeestje?

Het verschilt enorm per kind en regio wat gebruikelijk is om te geven op het partijtje. Zo ben ik weleens ergens geweest waar de jarige van een vriendinnetje LEGO Friends kreeg (en dan geen doosje van € 7,00 maar minimaal vier keer zo duur), maar ook ken ik feestjes waarbij gewoon vouwblaadjes werden gegeven of een kleurboek. Dus wat is nou gebruikelijk om uit te geven aan een kinderfeestje?

Wat is normaal om uit te geven voor een kinderfeestje?

Om maar meteen eerlijk te zijn, dat ligt aan een aantal zaken:

 • Je eigen budget
 • Wat jij normaal vindt om te geven
 • Hoe goed je de jarige kent
 • Of je naar zowel de verjaardag als het kinderfeestje gaat

Maar goed, ik neem aan dat je op deze pagina komt omdat je echt niet goed weet wat je nu eigenlijk moet uitgeven. Daarom hieronder een overzicht van het gemiddelde per leeftijdscategorie.

LeeftijdscategorieBedrag voor kinderfeestje
KleutersTot € 5,00
Middenbouw€ 5,00-7,50
Bovenbouw€ 5,00-10,00
Middelbare school€ 7,50-15,00

Vast bedrag of verschillend per kind?

Of je kiest voor een vast bedrag of het laat afhangen van hoe goed je het kind kent, is aan jou. Het voordeel van een vast bedrag is dat je er nooit heel lang over hoeft na te denken. En er zijn genoeg leuke cadeaus te koop voor maximaal € 5,00. Denk aan knutselspullen (stickers, mooi karton, glitters, lijm, metallic pennen, veertjes of wiebeloogjes), een tijdschrift of kleurboek.

Aan de andere kant, bij kinderen die je heel goed kent, geef je misschien makkelijker iets meer geld uit. Of een cadeau in delen, omdat je ook op de verjaardag wordt uitgenodigd.

Wat kreeg onze kleuter tijdens haar kinderfeestje?

Een tijdje geleden vierde Rose haar eerste kinderfeestje. De cadeaus liepen uiteen, maar zaten bijna allemaal wel rond het bovengenoemde bedrag:

 • Trolls sticker- en kleurboek
 • Kralen om armbandjes te rijgen
 • Waterverf
 • Een zilverkleurig armbandje
 • Pakket met gips
 • Knikkers en een plastic knikkerpotje

Gelukkig maar! Ik zou me bezwaard voelen als ze werd overspoeld met peperdure cadeaus. Ze hebben dat op die leeftijd helemaal niet nodig; uiteindelijk gaat het meer om de beleving.

bedrag besteden kinderfeestje wat is normaal
Afbeelding, Oksana Kuzmina – Shutterstock

Hoeveel geld geef je uit aan cadeaus voor een verjaardag?

Wie is de jarige? Wat is jullie band?

Het maakt voor mij persoonlijk uit hoe dichtbij de jarige staat. Aan de verjaardag van een nichtje of neefje geef ik meer geld uit dan dat vriendinnetje van school. Dat heeft ook te maken met de emotionele band denk ik.

Wat is normaal om uit te geven aan een verjaardag?

Een verjaardag is iets anders dan een kinderfeestje. Misschien geef je aan je neefje of nichtje wel gemakkelijk een duurder cadeau (rond de € 50,00) en dat ene vriendje van de kinderen € 10,00. Onderstaand schema gaat over de laatste categorie: een verjaardag van een kind dat niet zo dichtbij staat.

LeeftijdscategorieHoeveel geef je uit aan het cadeau?
Baby-peuter (0-3)€ 5,00-10,00
Kleuter (4-7)€ 5,00-10,00
Middenbouw (7-10)€ 7,50-12,50
Bovenbouw (10-12)€ 7,50-12,50
Middelbare school€ 10,00-15,00

Uiteraard zijn dit richtlijnen. Als je minder te besteden hebt of juist graag iets extra’s geeft, moet je hierin gewoon je gevoel en budget volgen.

Verlanglijstje: merken zijn populair

Wat maakt het tegenwoordig dan gevoelsmatig zo lastig om een goed bedrag vast te stellen voor kinderfeestjes? Dat heeft alles te maken met de populariteit van merken: die zijn duur. En die maken zo’n feestje dus ook duurder dan je misschien voor ogen had.

Wat als een kind alleen duur merkspeelgoed wil?

Als je de ouders vraagt naar het verlanglijstje en je krijgt als antwoord alleen maar: L.O.L., Barbie, LEGO, Nerf of Paw Patrol terug, dan kan het best een lastig verhaal worden. Zeker als je je aan bovenstaande bedragen wil houden. Een paar oplossingen:

 • Koop iets binnen je budget. Dat hoeft dan niet per se te voldoen aan het verlanglijstje.
 • Kijk naar de jarige: is hij of zij behoorlijk verwend en wil hij alleen deze merkspullen? Geef dan liever geld. Een ander cadeautje wordt vaak toch niet op prijs gesteld. En dat is vervelend, maar het is ook zonde om iets te geven dat ze nooit gebruiken.
 • Zoek naar iets dat wel binnen het budget valt. Een kleurboek of stickers van L.O.L., Barbiekleertjes, klein doosje met LEGO, pakje Nerf pijltjes of een verrassingsdoosje met een mini figuurtje van Paw Patrol

Als jouw eigen kind trouwens alleen maar merkspullen wil vragen voor zijn kinderfeestje, vergeet dan niet dat niet iedereen dat kan betalen. Probeer daarom altijd alternatieven op het lijstje te plaatsen die iets minder kosten.

Wat als een kind alleen geld wil?

Het kan best confronterend zijn om geld te geven. Ik vind het nog weleens lastig bij jonge kinderen, omdat ik eigenlijk denk dat het een kind niets aangaat hoeveel geld we (uit)geven. Maar goed, misschien ben ik de enige die er zo in staat? Hoe dan ook, er zijn een paar oplossingen:

 • Verpak het op een originele manier
 • Geef een bon cadeau
 • Vertel de ouders van de jarige dat je het niet prettig vindt om geld te geven en vraag of ze een alternatief voor je hebben
hoeveel geld geef je uit aan kinderfeestje
Afbeelding, Grezova Olga – Shutterstock

Wat geef je als je weinig te besteden hebt?

Niet iedereen heeft evenveel budget om een groot cadeau te kopen voor een kinderfeestje. Dan houdt het sowieso op. En het is ook helemaal niet nodig, vind ik. Kinderen horen ook te leren dat een feestje niet alleen draait om de hoeveelheid of prijs van een cadeau, maar juist om de hoeveelheid liefde die iemand ergens in steekt.

Kijk rond bij de kringloop

Soms vind je pareltjes voor een (paar) euro. Help je meteen mee aan een betere wereld, want hergebruik van spulletjes is natuurlijk ook beter dan altijd alles maar nieuw kopen. Bekijk het van de positieve kant!

Geef iets samen met een goede bekende

Als een buitenstaander op de hoogte is van jullie financiële situatie en hun kind is uitgenodigd voor hetzelfde kinderfeestje kan je misschien samen iets geven. Ik zou het zo doen voor iemand die dichtbij staat – al kan ik me ook goed voorstellen dat als je zelf weinig te besteden hebt, je je ook bezwaard voelt. Weet niet of ik het zelf destijds had gedaan, toen we niet echt geld hadden.

Zoek goedkopere cadeaus

 • Action is een goede winkel voor bijvoorbeeld knutselspullen: het kost niets, maar is echt heel leuk
 • Moppenboekje
 • Bellenblaas
 • Houd kortingsacties bij winkels als Kruidvat en Trekpleister in de gaten (buiten de kinderfeestjes om) en leg een voorraadje aan – mits daar natuurlijk budget voor is
 • Haarspulletjes
 • Iets om te snoepen
 • Toverkrasblok
 • Waterballonnen
 • Grote fles douchegel

Kijk of jullie zelf nog iets hebben liggen

Daar is niks mis mee. Misschien heeft je kind ooit iets gekregen waar ze niks mee had? Dan kan je het in de kast laten verstoffen, maar ook gewoon doorgeven aan iemand die er hopelijk wel blij mee is.

Maak zelf een cadeautje voor het kinderfeestje

Ik vind het zelf superlief als iemand iets zelf maakt voor het feestje. Denk aan een mooie kaart, een armbandje, bak koekjes of geef iets anders creatiefs.

Vertel de ouders van de jarige dat jullie helaas geen budget hebben

Dat voelt misschien (waarschijnlijk) enorm als met de billen bloot gaan, maar soms is het helaas niet anders. Als je het echt niet kan betalen, forceer het dan ook niet. Aan de ouders van het kind dat een partijtje geeft om daar verantwoordelijk mee om te gaan. Wanneer je ze iets beter kent, helpen ze je vast graag uit de brand. En als je zelf een kinderfeestje geeft en de ouders komen met deze mededeling naar je toe, help ze dan door zelf iets te kopen of op een andere manier.

Geef een gezamenlijk cadeau

Soms zijn er ouders die een groter cadeau kopen namens alle ouders. Als iedereen een bedrag geeft wat hij of zij kan missen, is er altijd wel iemand die compenseert wat jullie nu niet kunnen geven. Als je het prettiger vindt, kan je het vooraf wel even aangeven. Voordeel voor de jarige is natuurlijk dat hij of zij voor zijn kinderfeestje een groter cadeau kan vragen.

Welke afweging maak jij? Hoeveel geld geef jij gemiddeld uit aan cadeaus voor een kinderfeestje?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto van de stapel cadeaus is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

6 thoughts on “Bedrag cadeau kinderfeestje: hoeveel geld is normaal?

 1. Tussen de € 7,50 en € 10,– is het vaak wel… wij kopen cadeautjes op voorhand, is er lego flink in de aanbieding of een doos iets beschadigd waardoor het maximaal € 10,– kost nemen we dat mee en stoppen we dat in onze ‘cadeaudoos’. Zodra er een uitnodiging binnenkomt pakken we de doos en zoeken we daar een cadeautje uit. Het kan dus sterk variëren wat het ons gekost heeft en wat het waard is.

  Een poosje geleden kocht ik een doos lego die was afgeprijst van € 21,50 voor € 8,95 , het kind dat die gaat krijgen heeft gewoon geluk.

  1. Vind ik ook een goed idee, wij hadden zo’n cadeaudoos, maar vergaten hem haha. Misschien toch maar nieuw leven in blazen!
   Als je af en toe iets in de uitverkoop haalt, kun je heel leuke cadeaus geven voor een zachte prijs. Leuk hoor, zo’n doos lego! Dat komt altijd wel van pas.

 2. Bij feestjes van klasgenoten blijf ik meestal ook wel tussen de 5 en 10 euro. Maar bij neefjes of nichtjes eerder rond de 15 euro en voor een goed boek mag het van mij ook wel iets meer zijn.

  1. Ja een goed boek is toch een investering, daar geef ik ook makkelijker meer geld aan uit. En familieleden krijgen meer inderdaad. Ja die 5-10 euro is een mooi gemiddelde, ik had echt geen idee wat anderen deden. Vroeger spraken mensen daar misschien sneller over?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten