Column | Ouders zijn ook maar gewoon mensen

drukte

Ro en ik kregen in korte tijd twee dochters. Een prachtig cadeau, maar op sommige momenten mentaal en fysiek zwaar. In deze column vertel ik over hoe de stress me te veel werd, maar ook hoe belangrijk het juist op die momenten is dat je samenwerkt als een team.

June galmt door de kamer: ‘Ok jongens, ik ga jullie verdelen in groepen. De nummers 1 verzamelen zich in de keuken en wachten even, de nummers 2 staan bij de bank.’ Ondertussen rent onze dreumes toeterend door de huiskamer met een schrille pieptoon waar het gemiddelde luchtalarm jaloers op zou zijn. May slaapt vooralsnog rustig door alle herrie heen, maar voor hoelang?

O, wat hou ik zielsveel van deze meisjes, maar mijn trommelvlies trekt het even niet meer en deze drukte is me echt te veel. Ik klap in mijn handen en probeer er een gemoedelijk eind aan te breien. ‘Dames, even kalm aan. Niet zo roepen, niet zo gillen. Even rust!’ Het lijkt evenveel effect te hebben als fluisteren in een discotheek. Kort daarna verhef ik mijn stem en schreeuw duidelijk: ‘DAMES! KAPPEN!’

Verwonderd kijkt twee paar ogen mijn kant op. Waarom schreeuwt ze zo, zie je ze denken. ‘Mama, ik schrok een beetje van je,’ reageert June dan. Rose niet. Zij gilt alweer vrolijk verder, terwijl ik het gesprek aanga.

Al die tegenstrijdige berichten over ‘goed ouderschap’ maken me onzeker. De ene helft beweert dat je kind niets overhoudt aan een boze bui, de andere helft meent dat je kind daar een levenslang trauma door krijgt. Je doet het dus nooit helemaal goed, afgaande op al die anderen.

Maar wat moet ik dan? Zalvend vragen of ze ook even rekening kunnen houden met mijn oren? Met het risico dus dat ze nee antwoorden en ik mijn dagen in de tuin slijt, voorzien van dempende koptelefoon… Lijkt me ook niet best.

Ik leg uit hoe ik me voel. Ouders zijn uiteindelijk ook maar gewoon mensen! Gelukkig is June negen jaar. We gaan het gesprek aan en ik leg uit dat mijn hoofd behoorlijk vol raakte door die chaos daarnet. Te veel drukte ervaar ik als heel onprettig, omdat ik het niet kwijt kan. Ze begrijpt me wel. Op haar beurt legt ze uit dat ze ontzettend blij, maar gespannen is omdat ze een weekend weg gaat. Dat snap ik ook. We knuffelen elkaar en de lucht is geklaard. Hier blijven zitten, gaat hem echter niet worden.

Ik ga met June naar de supermarkt, de kleintjes blijven bij papa en ik geniet van de stilte die als een warme deken over me heen stroomt. Verderop staat een heldere regenboog aan de hemel, we praten over leuke dingen en de spanning vloeit uit haar lichaam. Bij thuiskomst is ook daar de rust wedergekeerd. Echt, hoe je je opvoeding ook invult, afleiding blijft het toverwoord! Werkt gegarandeerd.

Herken je die allesoverheersende drukte die een gezin soms met zich meebrengt? Hoe zorg jij voor rust in de chaos?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij deze blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One thought on “Column | Ouders zijn ook maar gewoon mensen

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten