Home » Persoonlijke ontwikkeling » Privé » De kinderen zijn een confronterende spiegel

De kinderen zijn een confronterende spiegel

Lieve Kim

Kimberly schrijven elkaar sinds kort om de week een brief. Hiermee willen we jullie een inkijkje geven in onze vriendschap. De brieven gaan over van alles: trash-tv, bitterballen of iets anders waar het leven leuker van wordt!

Lieve Merel, waarin lijken jouw kinderen op jou? En maakt dat het soms extra lastig?

Lieve Merel, Beebs and Moms

Lieve Kim,

Onze dochters zijn alle drie echt een mix van beide ouders. Ik vind het bijvoorbeeld prachtig als ik zie hoe secuur en opgeruimd May is: heeft ze duidelijk niet van mij. Tegelijkertijd zijn ze alle drie ontzettend eigenwijs en trekken graag hun eigen plan. Met de beste wil van de wereld kan ik dat helaas op niemand anders afschuiven dan mezelf 😉 In Rose zie ik de fantasie terug, June mijn creativiteit (hoewel ze daarin ook sterk op mijn zusje lijkt) en May in haar schuchterheid en introverte karakter.

Wat ik heb gemerkt de afgelopen jaren is dat je vaak het meest botst met kinderen die sterk op je lijken. Het is toch alsof je in de spiegel kijkt. En soms is dat pijnlijk, omdat het je herinnert aan momenten waarop bepaalde eigenschappen een valkuil voor je waren. Zo was ik vroeger te veel een pleaser, verlegen en op de achtergrond. Dat zie ik bij May en June terug en dan zou ik het liefst meteen willen meegeven dat ze zich anders moeten opstellen.

Maar ja, dat gaat natuurlijk niet. Ieder mens heeft zijn eigen lessen te leren. Daarbij zou het zomaar eens kunnen zijn dan waar die eigenschappen bij mij zorgden voor problemen, bij hen veel positiever kunnen uitpakken. Het is maar net welke kaarten je gedeeld krijgt in het leven. En hoe je daarmee omgaat. Dat ze op me lijken, betekent uiteraard niet dat ze een letterlijke kopie zijn van mij. Soms vind ik dat dus weleens lastig met opvoeden. Je moet jezelf en je eigen levensloop als het ware loslaten om een betere ouder te kunnen zijn – eigenlijk wat jij ook zei in je blog.

Wat hier helpt, is dat Ro niet schuwt om me een spiegel voor te houden. Als hij van mening is dat ik er te veel bovenop zit, dan zegt hij me dat. En ondanks dat ik dat echt niet altijd leuk vind, waardeer ik het wel. Uiteindelijk maakt de ander je toch een betere ouder en je moet het samen doen.

Dat is ook wel de reden waarom ik het erg belangrijk vind om tijd voor elkaar te maken. Ons streven is maandelijks minimaal één keer uit eten te gaan. Of, als dat niet lukt, in elk geval iedere week een keer met zijn tweetjes te eten. Dan doen we lekker waar we zelf zin in hebben: bestellen pizza, we eten biefstuk met patat of iets waarvan we weten dat de kinderen erover zouden zeuren. Heerlijk vind ik dat. Ook noodzaak denk ik: even geen papa en mama, maar ook Ro en Merel.

Hoe zorg je dat Pat en jij voldoende tijd voor elkaar vrij maken?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

In deze serie verschenen ook:

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten