Kinderen allemaal jarig in de zomer: hoe los je dat op?

kinderen allemaal jarig in de zomer

Wanneer je kinderen een beetje verspreid over het jaar geboren zijn, is het niet bepaald een vraag hoe je dat viert. Maar wat als alle kinderen jarig zijn in de zomer? Onze dochters zijn van juni, juli en augustus en dat levert logistiek gezien nog weleens wat problemen op. Waarom en hoe we dat oplossen, vertel ik in dit artikel.

Onze dochters zijn alle drie jarig in de zomer

Wist je dat de meeste kinderen een zomerbaby zijn (bron)? Onze agenda staat zo rond die periode dan ook vol verjaardagen en feestjes. Alleen al binnen onze relatief kleine familie hebben we er al vijftien, waarvan drie van onze dochters. Dat betekent niet alleen dat je elkaar veel vaker ziet. Ook is het soms puzzelen welke verjaardag we wanneer vieren.

Waarom het onhandig is wanneer alle kinderen in de zomer jarig zijn?

Traktaties

Nu is onze oudste dochter inmiddels twaalf en hoef ik voor haar geen traktaties meer in elkaar te knutselen, maar voor de jongste twee wel voor op school en de gymles. En aangezien ik daar nog weleens pas op het allerlaatste moment erg in heb, betekent dit stress.

Kinderfeestjes

Heel eerlijk? Ik vind de organisatie van één feestje al een crime. Laat staan dat je binnen een maand (of paar weken) twee keer zes stuiterende kleuters over de vloer hebt. Liever niet, zeg maar. Al hebben we wel geluk: Rose’ beste vriendje is ook jarig rond de zomer, dus kunnen we in elk geval één of meerdere feestjes samen vieren. Is nog gezellig ook!

Kostenpost

Elke keer opnieuw een complete verjaardag vieren, kost nogal wat. En niet iedereen heeft dat geld liggen. Zeker niet wanneer je bepaalde zaken uitbesteed (zoals catering) en meer wil serveren dan koffie/thee en een puntje taart.

Hoe los je het op als je kinderen allemaal na elkaar jarig zijn?

Optie 1: vier het in één keer groots

Nu hebben wij daarin de mazzel dat onze jongste dochters slechts elf maanden schelen. Dat maakt het misschien makkelijker om deze twee verjaardagen samen op één dag te vieren: ze hebben vaak dezelfde vriendjes en vriendinnetjes. Wanneer jouw kinderen ook qua dag en leeftijd redelijk dicht bij elkaar liggen dan is zo’n grotere verjaardag zeker een optie.

Optie 2: verdeel de verjaardagen

Onze oudste dochter is een stuk ouder. Bovendien zijn we een samengesteld gezin: zij vierde haar verjaardag altijd al alleen, dus voelde het verkeerd dat ineens te veranderen. En met haar tienervriendinnen ligt ze liever in de tuin te ‘chillen’ dan dat ze tussen de enthousiaste kleuters op een trampoline staat. Daarom kiezen we voor een grote verjaardag van de jongste twee rond eind juni en haar tienerfeest vieren we richting het einde van de zomer.

Optie 3: ga voor de ‘halve’ verjaardag

Misschien heb je ook drie kinderen of liggen verjaardagen dicht bij elkaar. Je zou dan nog (in overleg met de jarige) kunnen beslissen één van de drie ergens rond januari te vieren. Dan kan je op de dag zelf natuurlijk nog steeds iets leuks met het gezin doen en heb je tijdens de doorgaans wat sombere maand januari meteen iets gezelligs op de planning.

Waar moet je aan denken wanneer je verjaardagen niet op de dag zelf viert?

Ga op de echte verjaardag iets leuks doen met elkaar

Voor bijna ieder kind is het fijn zich echt jarig te voelen – ook wanneer je het feest voor familie en vrienden al hebt gevierd. Wij kiezen daarom bewust voor iets leuks op hun verjaardag zelf: met het hele gezin naar een pretpark of lekker zwemmen bijvoorbeeld. Je hoeft het niet heel duur te maken, maar even die extra aandacht is altijd goed.

Kies voor een datum buiten de zomervakantie

Wanneer je ervoor kiest de verjaardagen samen te vieren, dan is het handig te kiezen voor een datum die buiten de zomervakantie valt. Anders zit je toch vaak met een halve bezetting en dat is voor de jarige minder gezellig. In ons geval is May eind juni jarig en dan is iedereen nog thuis. We vieren de grote verjaardag vaak rond die tijd.

Nodig je gasten op tijd uit

Met alle verjaardagen in het verschiet, eventuele vakantie of citytrips, dagjes weg en andere planningen, is het slim je uitnodigingen op tijd de deur uit te doen. Zo kan iedereen er vast rekening mee houden en aangeven of ze kunnen komen. Bovendien geldt: hoe rustiger jij kunt aandoen met de de organisatie, des te minder stress op de dag zelf.

Alle verjaardagen op één dag? Zorg voor voldoende hulp!

Uit ervaring weet ik dat wanneer je een groot feest viert, je eigenlijk niet kan zonder hulp. Zowel met het bedienen van je gasten (bij het uitdelen van kleine hapjes, drankjes en serveren van avondeten – als je dat ook ronddeelt).

Wij vieren de verjaardagen altijd met alles erop en eraan: tussendoortjes, taart, avondeten en een toetje. Ook daarbij is het fijn wanneer anderen je kunnen helpen. Wie weet bakt je zusje de lekkerste taarten of kan je moeder heerlijke pasteitjes maken. En wat dacht je van catering bestellen? Kost wel wat, maar het scheelt je echt stress.

Groot feest in een klein huis? Vier het in shifts

Dan tot slot het laatste punt. Heb je een kleiner huis? Dan schiet het niet op om vijftig man tegelijkertijd in je woonkamer te hebben. Zeker niet wanneer het regent en je onverwachts op elkaars lip zit. Het is dan zeker een optie om de verjaardag in shifts te vieren. Bijvoorbeeld kennissen (of vrienden die verder wegstaan) van 14.00-16.00 uur en mensen die dichterbij zijn vanaf 16.00 uur.

Hoe vinden de kinderen het zelf om hun verjaardag te delen?

Inmiddels hebben we al twee jaar hun verjaardag op dezelfde dag gevierd. En hoewel je zo’n dag vooral heen en weer rent met eten en drinken, nauwelijks tijd hebt om bij te praten of even te gaan zitten, zijn we er zelf heel blij mee dat we het op deze manier aanpakken. De kinderen gelukkig ook. Die vinden het vooral één groot feest: al hun vriendjes en vriendinnetjes over de vloer, lekker samen buitenspelen en heel veel eten. We zetten voor hen lekker vers zomerfruit neer en een grote kan waaruit ze limonade kunnen tappen. Er staat een partytent, trampoline en tafeltjes met potloden voor de liefhebber. Vaak is dat meer dan genoeg.

Als je dan aan het eind van de dag de lachende gezichten van je gasten ziet en iedereen bedankt je voor de fijne dag, dan weet je dat het geslaagd was. Pas wanneer ze later zelf aangeven dat het niet leuk meer is, zullen we deze aanpak overwegen. Maar voorlopig zijn we er allemaal heel blij mee.

Onze dochters zijn allemaal jarig in de zomer.
Heb jij ervaring met meerdere verjaardagen in dezelfde periode?
Hoe ervaart jouw kind dat hij jarig is en de dag moet delen met een broertje/zusje?
Of vieren jullie toch alles apart?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Ook leuk om te lezen over meerdere verjaardagen in één keer vieren en het organiseren van een feest: 


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

9 thoughts on “Kinderen allemaal jarig in de zomer: hoe los je dat op?

 1. Mijn jongste broertje en ik zijn op dezelfde dag jarig. Er zit 10jr tussen. Die dag was niet leuk omdat het met een keizersnee was, tot nu toe nog verder geen hinder van ondervonden. Het is nu alleen even afspreken wie wanneer z’n verjaardag viert ?

  1. Bijzonder!
   Haha ja dat is idd wel handig ? fijn om te lezen dat jullie er geen hinder aan ondervonden ook.

 2. Geen ervaring met meerdere kinderen, en mijn dochter is een wintertijd. Maar zelf ben ik wel hartje zomer jarig en waar ik nog steeds tegenaan loop is dat de helft van de genodigden dan op vakantie zijn.

  Qua feestjes deden mijn ouders hele algemene, leuke dingen. Naar de manege voor een ritje op de pony, naar het zwembad, of naar het recreatiegebied in de buurt. Picknick mand mee en klaar! Kinderen vermaken zich uiteindelijk met de meest simpele dingen. Met mijn dochter ga ik het precies zo doen.

  Zelf heb ik mooie herinneringen aan een feestje van een vriendje op de boerderij. Lekker tussen de dieren spelen en meekijken met zijn vader. Kon geen duur feest tegenop, hij is lang de held van de klas geweest.

  1. Hoe vier jij het nu? Met de mensen die er wel zijn of eerder?

   Dat is zo, kinderen vinden vaak simpele dingen fantastisch. Als ze zich maar kunnen uitleven.

   O dat klinkt leuk, kan me voorstellen dat hij de held van de klas werd daardoor ?

 3. Hier zijn ze alle 4 jarig tussen eind november en eind februari. In januari doen wij 1 verjaardagsfeest voor de 4 samen om verschillende redenen.
  1) Financieel is dat dus véél aantrekkelijker, een vierde van de prijs 😉
  2) Dan doen we het in een zaaltje en niet thuis dus geen opkuis.
  3) Onze kinderen kunnen die stress niet aan van 4 feestjes door hun autisme

  Wat ze daar van vinden? Tgoh, ze zijn nog jong dus zolang er geen protest komt zullen wij het zo blijven doen. Kinderfeestjes hebben wij nog nooit gedaan en zullen we volgens mij ook niet snel doen.

  1. Oh ja, wij voorzien dan verschillende hoekjes zodat elk kind zijn zin wat vind zoals spelletjes, speelgoed, knutselen, …

  2. Dankjewel!
   Handig, zo’n zaaltje. Dat scheelt inderdaad achteraf. Wat de feestjes, als je de kinderen er toch niet direct een plezier mee doet (kan me voorstellen dat het veel stress levert), kun je er idd maar beter niet aan beginnen.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten