Is het tijd dat je kind zelfstandig leert fietsen? Dan is het handig om te weten hoe je dat aanpakt. In dit artikel vind je daarom handige tips om je kind een stukje op weg te helpen, zodat je binnenkort samen kan fietsen (zonder zijwieltjes)!
Oefenen met zelf fietsen? Ze reed zo weg!
Sinds kort fietst onze kleuter Rose zonder zijwieltjes. En waar ik vooraf een beetje opzag tegen het ‘gedoe’ en de frustratie van leren fietsen, ernaast rennen en een kromme rug krijgen, bleek het in de praktijk super makkelijk. Ze stapte op en fietste weg. Dat was het.
Het leuke daarvan is dat we nu zoveel meer vrijheid krijgen! We kunnen namelijk stukjes gaan fietsen. En hoewel ik momenteel niet echt een handige moederfiets heb, is het echt leuk om samen op pad te gaan. Zeker als de zon schijnt!
Het bracht me wel meteen op het idee om een nieuwe blog te schrijven. Want waar moet je nu precies op letten wanneer je kind heeft leren fietsen? Welke verkeersregels zijn écht van belang en wat moeten ze kunnen voor je echt op pad gaat?
Fietsen met je kind: waar moet je op letten?
Zonder zijwieltjes is fijn, maar hoeft niet
Misschien fietst de halve klas al zonder zijwieltjes en vind je eigenlijk dat het bij jullie nu ook weleens tijd wordt. Soms is het goed om je kind net over dat ene drempeltje te helpen, maar het kan ook zijn dat hij er gewoon nog niet aan toe is. Wacht dan even. Het komt vanzelf wel goed!
De basisverkeersregels leren
Het is belangrijk voor je kind om in elk geval de basis te kennen. Zoals stoppen bij een overgang, dat je bij een zebrapad voorrang hebt maar moet wachten tot papa of mama er is, goed luisteren onderweg en je hand uit te steken. Vooral het kunnen luisteren is belangrijk. Kinderen (althans, die van ons wel) kunnen als een ongeleid projectiel de weg op schieten met alle risico’s van dien.
Durft je kind al zelf te fietsen?
Wat ook belangrijk is? Kijken hoeveel je kindje zelf durft. Onderweg zie ik ook weleens ouders met kinderen die eigenlijk nog angstig zijn en daardoor onverwachte manoeuvres uithalen. Wanneer je zoon of dochter daar ook last van heeft, kan het handig zijn om eerst voor de deur te oefenen. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen en durven ze vanzelf ook mee richting de supermarkt of kinderboerderij.
Hou de eerste ritjes kort
Misschien voor de hand liggend, maar je zou niet de eerste ouder zijn die in enthousiasme naar de andere kant van het dorp fietst en daar ontdekt dat de terugweg voor je kind niet meer gaat lukken. Niet zonder slag of stoot in elk geval. Hou daarom de eerste ritjes kort.
Niet doen als je eigenlijk moe bent
Mijn grootste fout bij June was dat we weleens gingen fietsen terwijl ik zelf chagrijnig was en moe. Dan voelde ik me net een politieagent. En in plaats van dat ik haar zelfvertrouwen gaf, leverde ik vooral commentaar. ‘Rechts van de streepjes lieverd. Rechts, rechts, RECHTS! Kijk uit voor mijn wiel, ik val bijna in de sloot!’ Een beetje dat idee. Werkt voor geen meter (ook niet voor je eigen gemoedstoestand). Dus fietsen wanneer je eigenlijk moe bent? Liever niet!
Maak er een feestje van
Misschien vindt je kindje het nog een beetje spannend om zelf te fietsen op de openbare weg? Maak er dan een feestje van. Hangt ook wel een beetje samen met wat hierboven staat trouwens. Hoe meer positieve ervaringen hij of zij aan het fietsen verbindt, des te leuker ze het vinden. Dus picknickmand achterop (of als je zo’n fijne transportfiets voor dames hebt lekker in je mandje)
Hoe oud was jouw kindje toen hij zelf leerde fietsen? En hoe pakte jij dat aan in het begin?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Afbeelding, LeManna – Shutterstock
Ik mis nog 1 belangrijke tip:
Fiets NOOIT voor je kind uit, dan ben je namelijk altijd te laat als er iets gebeurd en waar kan, laat je kind aan de binnenkant fietsen!
O ja, dat is inderdaad een hele belangrijke toevoeging! Dank je wel 🙂