Laat jij je kind alleen in het park spelen?

laat jij je kind alleen in het park spelen

Ons park is meestal een prettige plek waar mensen samenkomen. Toch vind ik het ‘s winters guur en onveilig. Binnen de opvoeding een lastige vraag, want vanaf welke leeftijd mag je kind in het park spelen? Discussieer mee op Lotus Writings

Alleen in het park spelen?

Laatst kwam June thuis met de vraag: ‘Mag ik in het park spelen met S.? (vriendinnetje uit haar klas). Het is een schitterende omgeving: veel groen, romantische beekjes en heerlijk rustig. Bovendien kan je er skaten, basketballen, naar de speeltuin, voetballen op het gras en deden we er een tijdje geleden nog een leuke herfstspeurtocht.

Ik kan me goed voorstellen dat ze het er leuk vindt en ook haar grenzen wil verleggen. Je voelt hem echter misschien al aankomen. Er is een grote ‘maar’: hoewel ik haar snap, zie ik als ouder ook risico’s in deze periode van het jaar. Daarom heb ik nee gezegd tegen haar. Toch knaagt het een beetje aan me. Ben ik een overbezorgde moeder?

In de zomer is alles anders

In de zomermaanden is het namelijk meestal gezellig druk in het park. Bevriende moeders die met hun kinderwagens even een ommetje maken over de romantische kronkelpaadjes, gezinnen die gaan picknicken, fietsers en andere spelende kinderen. Mocht er dan iets gebeuren, kunnen ze altijd hulp vragen aan iemand.

Die hulp is er in de wintermaanden veel minder. Het is guur, er wandelen minder mensen en de kale bomen zorgen voor een wat somber, donker park. Je ziet alleen pubers rondhangen en hier en daar wat voetballende jongens uit de buurt. Nu zijn die pubers niet de groep waar ik me zorgen om maak trouwens. Die hebben ongetwijfeld wel iets beters te doen dan zich bezighouden met twee tienjarigen. En toch baart het me zorgen, om dezelfde reden dat ze hier geen te korte rokjes mogen dragen.

park

Waarom maak ik me dan zorgen als onze dochter naar het park wil?

Misschien dat ene groepje jongens van dertien die stoer willen doen tegenover een paar jonge meisjes, die ene viespeuk die daar te vaak rondhangt of een oudere dronkenlap – terwijl zij daar zorgeloos in het park spelen. En dat kan weliswaar overal gebeuren, maar hier in de buurt kunnen ze overal terecht. In de zomer ook. Nu vind ik het een eng idee.

Ik denk bovendien terug aan mijn eigen jeugd. Ik kende kinderen (ook van twaalf) die hier alcohol dronken met vrienden. Of later de groepjes waarvan je wist dat ze hier regelmatig (hard)drugs gebruikten, zoals paddo’s of cocaïne.

Dat is dus meteen mijn associatie met dat hele park: het is een plek waarvan je moet wegblijven, zeker als het zo rustig is. Maar is het nog steeds zo? Is het slim om er zelf eens te gaan kijken op een doordeweekse dag of mijn vermoedens kloppen? Of vinden anderen het ook geen plek waar kinderen tijdens deze nog donkere dagen te laten spelen?

Welke associaties heb jij met een park?
En vanaf welke leeftijd mogen jouw kinderen zonder toezicht in het park spelen (dat een stuk verder weg ligt)?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

8 thoughts on “Laat jij je kind alleen in het park spelen?

  1. Ja herkenbaar! Hier hebben we ook een “bos” kids spelen daar en maken hutten. In de zomer vind ik het minder erg. Ik wil wel precies weten met wie (de oudste, 10) daar zit en wie allemaal. Oudere kinderen vind ik niet prettig. In de winter wil ik het niet hebben, omdat er bijna niemand dan is.

    1. Ja dat is inderdaad de afweging ook die we hier maken. En het is een eng idee he? Gewoon die stilte, je weet niet wie er zitten en je kan ook niet altijd mee… Lastig!

  2. Hangt erg van het park af, denk ik. Wij wonen in een stad en het park bij ons in de buurt is altijd druk, ook in de winter.

  3. Wij hebben een park in de wijk, daar mag mijn dochter van 10 wel heen, als ze maar bij elkaar blijven. Ze is ook al eens alleen met een vriendin de stad in geweest, dat was voor mij iets meer een drempel. Maar er is dan wel weer een speeltuintje een straat verder waarvan ik heb gezegd dat ze beter daar niet kan spelen. Die speeltuin zit erg uit het zicht en blijkbaar is het daardoor de ideale plek voor dealers en junks om af te spreken…

  4. Ik herken het dilemma heel goed. Toen we nog in de stad woonden was er een speeltuintje op de hoek van de straat waar ze graag alleen naar toe gingen. Ik herinner me helaas niet meer vanaf welke leeftijd ik dat goed vond, maar ik dácht een jaar of 10? En dan ook nog alleen met een broertje of zusje er bij.

  5. Ik houd er ook niet zo van. Zomers is het wel een ander verhaal, maar dan nog… vind het wel lastig te bepalen op welke leeftijd heb er nog geen ervaring mee. Vind het een beetje eng je weet maar nooit, maar ja je kan er ook niet altijd bij blijven…

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten