Opvoeddilemma: laat je je kind in het park spelen?

Spelen in het park?

Laatst kwam June thuis met de vraag of ze met een vriendinnetje mag gaan spelen in ons park. Het is een schitterende omgeving: veel groen, romantische beekjes en heerlijk rustig. Bovendien kan je er skaten, basketballen, naar de speeltuin en voetballen op het gras. Ik kan me goed voorstellen dat ze het er leuk vindt en ook haar grenzen wil verleggen. Je voelt hem echter misschien al aankomen. Er is een grote ‘maar’: hoewel ik haar snap, zie ik als ouder ook risico’s in deze periode van het jaar. Daarom heb ik nee gezegd tegen haar. Toch knaagt het een beetje aan me. Ben ik een overbezorgde moeder?

Lees ook: DIY: bedenk een spannende herfstspeurtocht

In de zomer is alles anders

In de zomermaanden is het namelijk meestal gezellig druk in het park. Bevriende moeders die met hun kinderwagens even een ommetje maken over de romantische kronkelpaadjes, gezinnen die gaan picknicken, fietsers en andere spelende kinderen. Mocht er dan iets gebeuren, kunnen ze altijd hulp vragen aan iemand. Die hulp is er in de wintermaanden veel minder. Het is guur, er wandelen minder mensen en de kale bomen zorgen voor een wat somber, donker park. Je ziet alleen pubers rondhangen en hier en daar wat voetballende jongens uit de buurt. Nu zijn die pubers niet de groep waar ik me zorgen om maak trouwens. Die hebben ongetwijfeld wel iets beters te doen dan zich bezighouden met twee tienjarigen.

park

Waarom maak ik me dan zorgen?

Misschien een groepje jongens van dertien die stoer willen doen tegenover een paar jonge meisjes, die ene viespeuk die daar te vaak rondhangt of een oudere dronkenlap. En dat kan weliswaar overal gebeuren, maar hier in de buurt kunnen ze overal terecht. En in de zomer ook. Nu vind ik het een eng idee. Ik denk bovendien terug aan mijn eigen jeugd. Ik kende kinderen (ook van twaalf) die hier alcohol dronken met vrienden. Of later de groepjes waarvan je wist dat ze hier regelmatig (hard)drugs gebruikten, zoals paddo’s of cocaïne. Dat is dus meteen mijn associatie met dat hele park: het is een plek waarvan je moet wegblijven, zeker als het zo rustig is. Maar is het nog steeds zo? Is het slim om er zelf eens te gaan kijken op een doordeweekse dag of mijn vermoedens kloppen? Of vinden anderen het ook geen plek waar kinderen tijdens deze nog donkere dagen te laten spelen?

Welke associaties heb jij met een park?
En vanaf welke leeftijd zou jij je kind zonder toezicht laten spelen in een park dat een stuk verder weg ligt?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

8 Replies to “Opvoeddilemma: laat je je kind in het park spelen?

  1. Ja herkenbaar! Hier hebben we ook een “bos” kids spelen daar en maken hutten. In de zomer vind ik het minder erg. Ik wil wel precies weten met wie (de oudste, 10) daar zit en wie allemaal. Oudere kinderen vind ik niet prettig. In de winter wil ik het niet hebben, omdat er bijna niemand dan is.

    1. Ja dat is inderdaad de afweging ook die we hier maken. En het is een eng idee he? Gewoon die stilte, je weet niet wie er zitten en je kan ook niet altijd mee… Lastig!

  2. Hangt erg van het park af, denk ik. Wij wonen in een stad en het park bij ons in de buurt is altijd druk, ook in de winter.

  3. Wij hebben een park in de wijk, daar mag mijn dochter van 10 wel heen, als ze maar bij elkaar blijven. Ze is ook al eens alleen met een vriendin de stad in geweest, dat was voor mij iets meer een drempel. Maar er is dan wel weer een speeltuintje een straat verder waarvan ik heb gezegd dat ze beter daar niet kan spelen. Die speeltuin zit erg uit het zicht en blijkbaar is het daardoor de ideale plek voor dealers en junks om af te spreken…
    Jacqueline onlangs geplaatst…Oefeningen met een BOSU balMy Profile

  4. Ik houd er ook niet zo van. Zomers is het wel een ander verhaal, maar dan nog… vind het wel lastig te bepalen op welke leeftijd heb er nog geen ervaring mee. Vind het een beetje eng je weet maar nooit, maar ja je kan er ook niet altijd bij blijven…
    Batboy onlangs geplaatst…Drinken uit elkaars beker?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge