Mijn kind gaat logeren en ik mis haar nu al!

kind gaat logeren mis haar nu al

Help! Mijn dochter gaat logeren en ik mis haar nu al. Een soort omgekeerde heimwee dus. Een openhartige column over hoe erg je je kind kan missen – zelfs als je er vooraf naar uit keek…

Mijn meisje uit logeren? Ik mis haar nu al!

Missen terwijl je er vooraf naar uitkeek

Weet je wat ik het gekste vind van kinderen die uit logeren gaan? Vooraf kan je er soms een beetje naar uit kijken. Zeker wanneer je nachtenlang slecht sliep: eindelijk iets meer rust. Tijd voor jezelf ook. En dat heb je gewoon nodig in het ouderschap. Maar toch, als het dan eenmaal zover is, komt er een soort omgekeerde heimwee bij kijken. Wanneer je kind nog een laatste keer naar je zwaait, breekt je hart een klein beetje.

Stilte in huis

Eenmaal thuis (of weer binnen, als ze zijn opgehaald) word je overrompeld door de ijskoude stilte. Waar je normaal gesproken nog weleens zuchtend naar al dat ge-mama luistert, mis je het nu meer dan ooit. En vanuit het diepste van jezelf voel je de behoefte om spelletjes te spelen en koekjes te bakken. Alles om maar even dichterbij je kinderen te komen. Want God, wat kan je ze missen als ze uit logeren zijn.

‘Gedwongen’ slaappartijtjes

De consequenties van je eigen keuzes

Junes vader en ik zijn uit elkaar. Onder de omstandigheden was dat simpelweg de enige keus die we hadden. Maar goed, we besloten dat zij in geen enkel opzicht de dupe mocht worden van onze keus, en kozen voor een bepaalde vorm van co-ouderschap. Daarbij sliep ze tot aan de basisschoolleeftijd van donderdagavond tot zondagmiddag bij hem. Het werkte. Al deed het natuurlijk pijn – maar dat zijn dan weer de consequenties die erbij horen.

Bitterzoete tranen na het afscheid

Wat zij nooit wist, is dat het moment dat ik haar zo liefdevol en sterk mogelijk uitzwaaide, één grote strijd was. Het verdriet wanneer je kind vertrekt, gaat dieper dan wat dan ook. En eerlijk? Het went gewoon nooit. Ook al weet je dat het de juiste keus is en je kind ooit zal waarderen dat ze nooit verzeild is geraakt in een vechtscheiding, dat maakt de pijn er niet minder op.

Het missen blijft bij een logeerpartijtje, ook als het zomaar is

Misschien is bovenstaande wel de grootste reden waarom ik minder goed kan omgaan met het logeren van onze oudste. Ook als ze gewoon bij een vriendinnetje gaat slapen, vind ik het soms best lastig. Al merk ik wel dat onze jongste twee dochters een bepaald soort afleiding bieden. Er is simpelweg geen oorverdovende stilte meer in huis: die vullen zij wel op met hun geklets.

Wat kan je doen als je kind gaat logeren en jij hem enorm mist?

Zorg voor zoveel mogelijk afleiding

Zeker wanneer je kind op regelmatige basis uit logeren gaat, kan het enorm schelen als je je dagen vol plant. Destijds was ik vrij jong, dus ik ging gewoon vaak uit met vriendinnen. Maar wanneer je dertigplus bent en je leven iets rustiger is, kan je kiezen om lekker uit eten te gaan in goed gezelschap.

Doe dingen waar je normaal geen tijd voor hebt

In mijn geval was dat bijvoorbeeld het huishouden. Of uitslapen. Tijd nemen voor mezelf, een cursus doen, workshops plannen, afspreken met vrienden en uitgebreide gerechten koken die zij toch niet lustte. Zo creëer je voor jezelf toch een leuke tijd en heb je minder de ruimte om je kind te missen.

Geniet van het feit dat je kind geniet

Tot slot een laatste tip: geniet van het feit dat je kind geniet. Ze vinden het zelf vaak fantastisch om lekker te gaan logeren bij iemand anders. En ik snap best dat je je kind mist, maar vergeet niet dat jouw bui zijn weerslag heeft op hoe zij zich voelen. Probeer dus te voorkomen dat jouw verdriet dat van hun wordt.

Onze dochter ging een midweek weg met opa en oma

Bijzondere familieband

Waar ik oprecht heel dankbaar voor ben, is dat June ontzettend goed kan opschieten met beide opa’s en oma’s. Zo goed zelfs, dat ze vrijwel jaarlijks een midweek met haar opa en oma van vaders kant weggaat. Ik weet dat ze het heerlijk vinden, alle drie. Ook dit jaar ging ze dus weer een midweek weg. En ik wist van tevoren al dat ik het moeilijk ging krijgen…

Ons meisje wordt groot: ze pakt haar eigen koffer in

Eigenhandig pakte ze vanmorgen haar koffer in. Ze is niets vergeten, laat ze trots zien: mocht het gaan regenen dan is ze voorbereid, maar ook als de zon komende dagen uitbundig schijnt. Telefoon, mp3-speler, vakantieboek, dagboek… Alles zit er inderdaad in, ik had het zelf niet beter kunnen doen.

Ze kijkt uit naar haar ‘feestvakantie’: beide nichtjes komen langs, oom, tantes en ook wij gaan een dagje op bezoek. Tijd om ons te missen, waar ze vooraf een beetje bang voor was, is er niet eens. Gelukkig maar!

Ik probeer te relativeren. Wat is zo’n midweek nu eigenlijk?

Als opa en oma voor de deur staan, kan ze bijna niet wachten. Enthousiast stapt ze in. Voor de auto de hoek omdraait, steekt haar kleine handje nog even uit het raam. Ze zwaait een laatste keer en dan is het klaar. Ik sta in de volle zon met waterige ogen nog even naar die hoek te staren, besef me dat ze heus niet ineens weer terug komen rijden, probeer me vervolgens te vermannen en loop dan maar weer naar binnen met een hart van lood.

‘Een midweek. Het is maar een midweek,’ probeer ik mezelf voor te houden. ‘Je ziet haar woensdag alweer,’ praat ik mezelf moed in. Maar het helpt niet echt. Ik voel me een beetje leeg van binnen. Het is stil, zo zonder haar. Loslaten… Ik heb er niet zoveel mee.

Je kind missen kan zo intens zijn

De eerste keer na de bevalling

Van alle drie onze dochters weet ik nog precies waar ik heenging, die eerste keer zonder hen. Volgens mij keerde ik bij June binnen een uur al terug naar huis. En na de geboorte van Rose genoot ik van tapas en heerlijke wijn, maar een paar uur later kon ik ook niet wachten tot we weer thuis waren. Ro en ik waren welgeteld twee uur weg. Je kan dus wel nagaan wat zo’n hele midweek met me doet!

Aftellen dan maar

Ik ga de dagen aftellen en hoop intussen dat ze de midweek van haar leven heeft. Wanneer we haar over een paar dagen bezoeken, wil ik dat ze klaagt dat ze bijna weer naar huis moet. Want dat ik haar zo ongelooflijk mis als ze aan het logeren is, betekent niet dat zij dat hoeft te merken 🙂

Hoe vaak logeert jullie kindje ergens? Mis jij hem ook soms zo enorm? En hoe ga jij daarmee om?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

2 thoughts on “Mijn kind gaat logeren en ik mis haar nu al!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten