Waarop moet je letten als je kind een bril krijgt?

waarop moet je letten als je kind een bril krijgt

Onze oudste dochter June knijpt al een tijdje met haar ogen als ze thuiskomt met de mededeling dat de juf haar voorin heeft gezet. Een geïmproviseerde ogentest later blijkt dat ze inderdaad beroerd ziet. Ons kind krijgt een bril. Lees hier waarom en 5 tips over waarop je moet letten.

Vooraan gezet in de klas

“Ha mop, hoe was het op school?” begroet ik haar. “De juf heeft me vooraan gezet”, is haar reactie. Ai! Ze is heus geen heilig boontje, maar ik weet bijna zeker dat dit geen straf is omdat ze heel vervelend was vandaag. Met het schaamrood op de kaken besef ik dat dit door mij komt. Een tijdje terug stond ze namelijk op een meter afstand van de tv nogal met haar ogen te knijpen. Ik herkende dit als voormalig brildraagster al te goed helaas. “Kan je het nog wel zien?” vroeg ik. Maar naar eigen zeggen was er toen helemaal niks aan de hand. Eerlijk gezegd liet ik het daardoor een beetje gaan; laksheid, misschien was het een incident. Als kind zat ik ook het liefst in de televisie, met en zonder bril.

Lees ook: Daglenzen voor een tienjarige: hoe bevallen ze?

‘Lees dat nummerbord eens op’

Maar nu zit ze dus ineens voor in de klas, weg van haar vriendinnen. Ze zag de kleine lettertjes op het digibord niet meer. Om de proef op te som te nemen (eigenlijk vooral ijdele hoop om mezelf alsnog vrij te pleiten) vraag ik haar onderweg naar huis om een nummerbord voor te lezen van een paar meter afstand: XL-61-KG. “WG-67-KC”. Hier valt weinig meer aan te ontkennen dus. En het was natuurlijk te verwachten, slechte ogen zitten aan alle kanten in de familie. Ik voel me echt de verschrikkelijkste loedermoeder die er bestaat. Ik voel me getergd door schuldgevoel en bel direct met de opticien zodra we thuis zijn. We hebben geluk. We kunnen snel terecht.

Inderdaad, ons kind krijgt een bril

Eenmaal daar blijkt ze inderdaad een afwijking van -1.25 te hebben aan beide ogen. We mogen dus meteen bril uitzoeken. Mijn hart breekt een beetje. Ik dacht aan mijn eigen ervaring met brildragen en wist dat die die de reden is dat ik er tot op heden nog steeds geen heb. Het maakt me onzeker en ik voel me lelijk als ik zo’n ding op mijn neus zet. Hopelijk is dat niet erfelijk overdraagbaar. De opticien trekt allerlei kinderbrilletjes tevoorschijn. De monturen zijn in elk geval stukken gevarieerder dan vroeger. Opluchting; de kans is klein dat ze hetzelfde zal ervaren als ik toen.

Oké, je kind krijgt een bril. Maar waar moet je op letten?

5 punten van aandacht

  • De vorm van het gezicht en de bril moeten bij elkaar passen. Zo kan je kind met een rond montuur misschien een heel ouwelijke uitstraling krijgen. Of deze accentueert juist de sterke punten. Echt niet ieder hip montuur staat, dus probeer genoeg soorten uit.
  • Neem je tijd. Liever een goede bril dan in de haast eentje die eigenlijk niet zo leuk is. Nu kan je nog kiezen, eenmaal gekocht natuurlijk niet meer. Als er niets naar je smaak is, ga dan ook naar een andere zaak toe om daar eens te kijken.
  • Lichte kleuren kunnen soms flets maken. Kijk ook naar materialen en wat die met je kind doen.
  • Laat je kind op een afstandje staan en kijk goed hoe de bril dan staat.
  • Laat je kind omhoog en omlaag kijken. Zit het montuur niet in het zicht? Zodra je een keus hebt gemaakt, zorg dan ook dat de bril helemaal goed afgesteld staat (niet dat hij steeds naar beneden zakt)

Over naar contactlenzen

Even later straalt ze gelukkig, ze lijkt er geen problemen mee te hebben. Ze is natuurlijk allang blij weer fatsoenlijk te zien. En bovendien beseft ze dat het tijdelijk is, zo blijkt als ze opa en oma vertelt over haar bril: ‘…maar ik krijg gelukkig lenzen in groep 8.’

Draag jij een bril? En hoe ervaar jij dat?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Ook interessant: 

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One thought on “Waarop moet je letten als je kind een bril krijgt?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten