kerstdiner

Kerstdiner op school: meer dan alleen een hapje

Zouden ergens op de wereld moeders bestaan die met gelukzalige glimlachen en gesteven schorten, tot aan hun ellenbogen in het meel en met zweet op het voorhoofd de heerlijkste hapjes bereiden? Die zelf de zalm nog roken boven een elzenhouten rookton? Of kilo’s tomaten pureren voor hun authentieke sugo al pomodoro? Ik vraag het me af. Kan me er niets bij voorstellen ook. Zodra kerst in zicht komt, doemt gelijk ook de nachtmerrie op die ook wel ‘kerstdiner’ heet. Hoewel ik heus geen complete kookloser ben, krijg ik het niet voor elkaar een pinterest-perfect hapje te brouwen. Het levert vooral stress op. Zeker als alle leuke dingen al vergeven zijn.

Kerstdiner ervaring

June zit in groep 7, dus ik had een doorgewinterde kerstdiner-pro kunnen zijn met een leuk boekje om nog eens gelukzalig naar terug te kijken. Tja, die boot heb ik even gemist zullen we maar zeggen. Wat ik tot nu toe deed?

 • Limonade in groep 1 (lekker makkelijk)
 • Appelsap in groep 2 (ik dacht nog, zou dit elk jaar kunnen?)
 • Tomaat-komkommer-kaasspiesjes in groep 3
 • Tomaat-komkommer-kaasspiesjes in groep 4 (als ervaringsdeskundige dacht ik dat het leuk was een nieuwe twist aan de spiesjes te geven door de komkommertjes met stervorm uit te steken… kostte me een halfuur extra)
 • Tomaat-komkommer-kaasspiesjes in groep 5 (hardleers, echt, hardleers)
 • Poffertjes in groep 6 (op een spiesje, aangezien ik daar inmiddels veel ervaring mee heb)
En wat doet de rest?

Afgelopen twee jaar keek ik mijn ogen uit vanwege het heerlijke eten. Op tafel lagen goed gekruide kippenpootjes, verderop stond heerlijke salade en daarnaast zelf gedraaide gehaktballetjes. Ik zag cupcakes, minipizza in kerstboomvorm, gevulde eieren en goudkleurige worstenbroodjes. En daar kwamen mijn poffertjes op spies dus naast.

Ondanks dat het prima is, voel ik me dan toch een beetje een soort Fiat Multipla in de showroom van Ferrari. Ik wil ook eens met iets spectaculairders aankomen (liefst zonder dagenlang in de keuken te moeten staan), maar vooralsnog mislukt dat steeds. Misschien is dat ook gewoon te hoog gegrepen: als je een snelle hap wil maken, moet je waarschijnlijk accepteren dat het niet zo opvallend is. Maar toch.

Het is weer zover

Binnenkort mogen we weer op. Ik ben vast goed voorbereid en heb eens rondgekeken op internet. June informeerde of ik geen zin had mijn (toch wel befaamde) chocolademousse te maken. Misschien moet ik dat inderdaad maar doen, zit ik qua smaak in elk geval goed. En anders kan ik volgens Google altijd nog gaan voor:

 • Pizzakerstbomen
 • Aardbeimannetjes met slagroom ertussen (even zoeken via Google)
 • Worstenbroodjes die je decoratief kan neerleggen in de vorm van een krans (zo simpel, maar dan lijkt het nog wat)
 • Bladerdeeghapjes met kaas of ham in ster- of kerstboomvorm
 • Slagroomsoesjes (ach ja, waarom niet op een spiesje…? Beetje witte chocoladeglazuur erover en je hebt een sneeuwmannetje)

Wat maak jij (of denk jij te gaan maken als je kind die leeftijd heeft)?


De foto van de hapjes is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

9 Replies to “Kerstdiner op school: meer dan alleen een hapje

 1. Vorig jaar had ik pakjes drinken. Lekker makkelijk, maar voor de gelegenheid had ik er van papier toch sneeuwmannetjes van gemaakt. Op Pinterst had ik een free-printable gevonden en daarna was het alleen nog maar wat knippen en vouwen. Hopelijk kan ik dat dit jaar weer doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge