De kerstboom opzetten met je dreumes? 11 tips om de vrede te bewaren

kerstboom opzetten met je dreumes

De dagen worden donkerder en korter, overal zie je sfeerverlichting en jij twijfelt. Want met een dreumes toch je kerstboom opzetten? Is dat nu wel zo slim? Wat als… Je kan wel honderden bezwaren bedenken om het allemaal te laten voor wat het is dit jaar. Maar dat hoeft niet! Met mijn 11 stappenplan heb je toch die boom, zonder dat je dreumes onder de takken belandt of verstrikt raakt in een snoertje. 

Lees ook: Exclusief! Een tour door onze boom vol herinneringen

Kerstboom opzetten met een dreumes in huis: 11 handige tips voor een veilige kerst!

Ga voor een nep boom

Wij hebben die sowieso genomen, omdat ik het idee had dat het beter was voor het milieu. Per saldo schijnt het allemaal niet heel veel uit te maken, maar mooie bijkomstigheid is wel dat je met een kleine dreumes niet constant hoeft op te letten dat ze tussen de losse naalden kruipen of lopen. Laat staan dat ze die in hun mond steken!

Kies een kleinere boom

Dit heeft er vooral mee te maken dat hoe groter je boom is, des te groter ook de kans dat je dreumes erbij kan. En dat is nu net wat je wil voorkomen. Kies dus voor een bescheiden boompje dit jaar.

3. Zet de boom op een verhoging

Hangt samen met het vorige punt: een kleinere boom kan je gemakkelijker op een tafeltje zetten o.i.d. Zorg alleen ook dat de onderste takken niet op directe ooghoogte hangen, anders heeft het weinig nut meer. En let op dat de tafel erg stevig staat.

4. Bind de boom vast aan de bovenkant

Kijk of je met touw de top van je kerstboom kunt vastbinden en geef je boom daarmee een extra ankerpunt. Dan kan je dreumes misschien wel aan de onderkant trekken, maar loop je in elk geval niet het risico dat hij bovenop hem valt. Uiteindelijk weet je als geen ander hoe snel dreumesen kunnen zijn en dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

5. Zet de boom in elkaar zodra je dreumes slaapt

Zodra ze namelijk kans zien in de boom/takken te duiken, zullen ze dat zeer waarschijnlijk doen. En geef ze eens ongelijk? Al die glinsterende ballen en flonkerende lichtjes… Bovendien is het niet handig als je je aandacht moet verdelen tussen het versieren van je kerstboom en voorkomen dat je dreumes onder de boom terecht komt en/of tussen de scherven.

6. Plastic fantastic

Zelfs wanneer je de boom hoger neerzet, bestaat er een kans dat je dreumes bij de onderste takken kan en gaat trekken. Je moet er toch niet aan denken dat die kerstballen kapot vallen en zij de losse scherven in hun mond stoppen of zich eraan snijden? Dan maar niet zo stylish, met plastic zit je in elk geval veilig. Alternatief: kies hout. Natuurlijke materialen zijn helemaal van nu!

7. Leg geen cadeaus onder de boom

Die hoef ik niet uit te leggen: tenzij je wil dat ze voortijdig worden uitgepakt of kapot gescheurd, kan je de cadeaus beter bewaren voor de daadwerkelijke viering van het kerstfeest.

8. Bied je dreumes een interessant alternatief in huis

Zodra er iets interessanters in de huiskamer staat dan die boom, zullen ze hun aandacht verleggen. Afleiding bieden is uiteindelijk toch één van de belangrijkste dingen die je tijdens deze fase leert als ouder. Dat werkt altijd. Denk bijvoorbeeld aan een kerststal met stoffen poppen.

9. Bescherm je kind (en de boom)

Als je het toch allemaal niet vertrouwd, zorg dan voor een barrière tussen je dreumes en de boom. Wij gebruikten daarvoor een soort mand, die de onderkant onze kerstboom redelijk onbereikbaar maakte. Dat scheelde al enorm. Buig ook de onderste takken iets omhoog en probeer er zoveel mogelijk bij te blijven.

10. Beperk de periode dat je kerstboom staat

Uiteindelijk geldt natuurlijk ook: hoe korter de boom staat, des te minder kans op ongelukjes!

11. Kies voor een alternatieve boom!

Mochten deze tips niets voor jullie zijn, dan kan je natuurlijk ook voor een heel andere soort kerstboom gaan! Welke?

 • Spijker steeds breder wordende houten planken op een lange plank, beschilder ze in een kleur naar keus en versier ze met tekst (op de planken zelf), ballen en/of lichtjes (DIY)
 • Hang een lichtsnoer aan de muur in de vorm van een kerstboom (DIY)
 • Zet een houten ladder neer en versier die met (stoffen) ballen
 • Span touwtjes tussen twee planken en hang daar je versieringen aan (DIY)
 • Beplak een canvas doek met knopen, stofjes en strikken, hang het aan de muur en geen dreumes die nog bij je boom kan komen! (DIY)
 • Hang takken aan de muur – steeds breder, in de vorm van een kerstboom (DIY)
 • Datzelfde kan je doen met slingers waarop een kerstige tekst staat, je hangt ze onder elkaar aan de muur en bevestigt ze met washitape (DIY)
 • Zet een mooie vaas neer op de eettafel met daarin verschillende takken, waaraan je lichtjes en ballen hangt (DIY)
 • Zaag een kerstboomvorm uit een pallet en schilder hem groen, evt. versieren met lampjes (DIY)

Kijk voor meer inspiratie op mijn Pinterest-account!

De kerstboom opzetten met peuter in de buurt

Uiteindelijk is het gevaar niet geweken zodra ze opgroeien 😉 Om het een beetje leuk te houden ook vijf handige tips voor het opzetten van je kerstboom met een peuter in huis!

1. Zet de boom samen in elkaar

Waar je een dreumes beter kan laten slapen, is het bij een peuter handiger om het samen te doen. Ze maken immers liever niet kapot wat ze zelf hebben opgebouwd. Hoe? Laat je peuter de takken aanreiken waarna jij ze op de juiste plek hangt.

2. Laat je peuter zelf ook iets ophangen

Die plastic ballen van het jaar ervoor komen weer goed van pas. Laat je peuter de kerstballen ophangen in de onderste takken. Eventueel kan je ook nog kiezen om samen een wat specialere bal op te hangen.

3. Snelheid is geboden

Bedenk zelf vooraf hoe je de kerstboom wil inrichten, zodat het hele proces allemaal niet te lang duurt. Wanneer peuters hun aandacht verliezen, gaan ze vaak net de dingen doen die jij niet wil: op eigen houtje tussen de breekbare ballen zoeken, gooien, trekken of troep maken. Dus hou je aan je plan en schiet een beetje op 😉

4. De piek!

Letterlijk het hoogtepunt van de boom. Kinderen vinden het fantastisch om de piek bovenin te mogen zetten. Zelf weet ik ook nog wel hoe ik daarvan kon genieten. Alleen één tip: bij twee peuters altijd onthouden wie het vorig jaar had gedaan!

5. Neem de regels nog even door

Zodra de boom staat, leg je kort uit wat de bedoeling is en wat je van je peuter verwacht: de kerstboom is een versiering van de kamer. Ook niet onverstandig: geef een alternatief, zoals die kerststal die ik al even benoemde. Dan is de behoefte om met de boom te gaan spelen al een stuk minder groot.

Hou hoe dan ook altijd het karakter van je kind voor ogen. Klimt hij in elke boom die hij ziet, dan is het misschien toch nog geen goed idee om de kerstboom al op te zetten. Maar de sterke wil om zelf te doen kan je aan de andere kant dus wel weer goed combineren met het optuigen.

Nog meer kerstsfeer

Wat onze peuters trouwens ook helemaal fantastisch vinden en enorm helpt met het creëren van een nog fijnere kerstsfeer is een kerst krijttekening op het raam. Met kleine kinderen is het dan verstandig om hen een eigen raam te geven waarop ze zich kunnen uitleven, terwijl jij snel je eigen tekening maakt. Zo loopt niemand elkaar in de weg en zit je tekening niet vol vegen. Althans, niet de eerste (mid)dag 😉

Kerstmis zonder kerstboom?

Eigenlijk vind ik een kerst zonder boom als Pasen zonder eieren. Het hoort gewoon bij elkaar vanwege de sfeer die het meebrengt, een mooie plek voor de pakjes en het optuigen blijft elk jaar leuk. Maar goed, twee jaar terug kroop hier in huis een dreumes rond. ‘Lijkt me niet verstandig,’ zei Ro vooraf nog toen ik vroeg hoe hij erover dacht. Ik dacht op dat moment nog idealistisch dat je een dreumes van anderhalf best kan inprenten dat ze met haar vingers van de boom moet blijven. Best naïef, aangezien Rose liever in de vensterbank zit dan rustig op de grond speelt.

De praktijk?

Dat het geen handige zet was, blijkt wel zodra de boom staat. Zodra ik me omdraai om nieuwe takken te pakken, grijpt Rose een zojuist opgehangen tak en rent ermee door de huiskamer. Ze duikt enthousiast tussen de ballen en denkt dat het een spelletje is om met haar volle gewicht aan het lichtsnoer te hangen. Ook bijten leek haar wel leuk. Kortom, het ging even volledig mis.

Toch bleven we de boom versieren en neerzetten. Na wat valkuilen had ik namelijk precies door hoe we het huis in de juiste sfeer konden krijgen, zonder dat zij (of mijn favoriete ballen) gevaar liepen. Zie daar de inspiratie voor mijn 11 stappenplan! En als extraatje 5 tips om de boom te versieren met je peuter – want, zo weet ik uit ervaring, ook dat kan best een uitdaging zijn 😉

Hoe het hier afliep?

Het had gewoon even tijd nodig, maar na een tijdje lijkt ze zowaar gewend aan zo’n glinsterende, verlichte boom middenin de kamer. Een bal in het bijzonder trekt al haar aandacht: een kitscherig, wit-roze sneeuwmannetje vol glitters. Ik til haar op en we bekijken wang tegen wang de ‘baby’, zoals ze hem noemt. Zo dichtbij voel ik de warmte van haar kleine dreumeslijfje tegen me aan. Ze voelt zich zo groot, al is ze natuurlijk nog maar zo klein. Ik geniet en lach naar Ro, blij dat ik de boom toch heb opgetuigd.

Zouden jullie de kerstboom opzetten met je dreumes of peuter in huis?

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

13 thoughts on “De kerstboom opzetten met je dreumes? 11 tips om de vrede te bewaren

 1. Wij gaan dit jaar weer voor een grote boom. Vorig jaar een kleine vanwege de jongste. Maar dat vond mijn zoontje niet leuk. Begrijp ik! Dit weekend gaan we de boom halen en versieren. Nu al zin in!

 2. Heb de afgelopen 4 jaar geen kerstboom gehad (woonde in een appartement dat te klein was en geen lift had, en die boom wou ik echt geen 3 verdiepen naar boven sleuren) maar dit jaar kan ik er eindelijk weer eentje zetten! Het zal wel geen plastieken zijn, ik zou denk ik de geur van de dennen te hard missen!

 3. Wij hebben altijd onze kerstboom blijven opzetten. Met peuters én een hond met een lange staart 😉 Met glazen ballen en veel cadeautjes onder de boom. Ze moeten het leren, denk ik dan 🙂

 4. Haha, het komt weer allemaal naar boven. Wij hadden de boom inderdaad ook op een hoge tafel staan waar ze niet bij konden. En alleen maar onbreekbare ballen in huis, dat scheelde ook! Het stekkertje van de verlichting hadden we weggemoffeld.

  Want ja, een boom moet wel natuurlijk. Hier zijn ze 4 en 5 als de kerstboom wordt opgezet, ik ben benieuwd of ze er nu eindelijk een keer kunnen afblijven 😉

  1. Ja zonder boom is zo kaal, ‘t hoort er toch bij. Hopelijk gaat het dit jaar iets beter. Benieuwd oom hoe Ian het vindt nu hij rondwandeling!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten