juiste verlichting kiezen lichtplan woonkamer

Zo kies je de juiste verlichting bij je interieur *

juiste verlichting kiezen lichtplan woonkamer

Wil je nieuwe verlichting kiezen voor je woonkamer en/of keuken? Dan is het verstandig om aan de gang te gaan met een gestructureerd plan. In deze blog help ik je met tips om mooie lampen te kunnen kiezen die bij je interieur passen.

Passende nieuwe verlichting voor je woonkamer

Verlichting is vaak een beetje een ondergeschoven kindje in het interieur. Ook voor mij. Ik vergeet het op de één of andere manier en ga al snel voor gewoontjes en basic. Maar laatst zat in de kamer rond te kijken. En, Ro kreunde alweer inwendig, ik geloof dat we toe zijn aan nieuwe verlichting. Gewoon radicaal alles anders. Nu is het toch een beetje een allegaartje en ik zou graag een wat knussere sfeer willen, zowel met een nieuwe plafondlamp in de keuken als boven de eettafel.

Alleen kom je dan bij het volgende punt. Omdat ik eigenlijk nooit heel veel aandacht aan de verlichting besteedde, had ik geen idee hoe je nu mooie lampen uitzoekt. En dan is het toch handig als je een blog hebt: dan zoek je het op en schrijf je er gewoon over!  

Nieuwe verlichting nodig? Zo kies je de juiste! 

Onderzoek hoeveel nieuwe lampen je nodig hebt en waar ze komen te hangen

De basis is belangrijk. Vooral omdat een Marokkaanse hanglamp boven de eettafel compleet anders is dan een plafonnière in de gang en spotjes verschillen weer van die robuuste industriële keukenlamp. Op zich een open deur, maar het is goed je dit te beseffen. Loop door het huis, kijk ook op verschillende tijdstippen (in de ochtend is de inval van daglicht anders dan 12 uur ’s middags) en naar ‘vergeten’ hoekjes. Zo creëer je een duidelijk lichtplan waarmee je aan de slag kan. Kijk ook of je op deze manier misschien een mooi doek aan de muur (zoals een stoere wereldkaart) kunt uitlichten.

Welke sfeer wil je creëren? 

Het is prettig wanneer je in je interieur al een bepaalde sfeer hebt gekozen. Dan kan je de lampen daarop uitzoeken. Verhuis je naar een nieuwbouw- of nieuwe woning dan staan alle opties nog open. Weet je niet goed wat je wil? Bestudeer dan een lading woonmagazines of zoek online inspiratie op woonblogs en Pinterest. Vooral die laatste is superhandig: gewoon alles pinnen dat je mooi vindt en na een uurtje kijken. Dan weet ik zeker dat je vanzelf een bepaalde eenduidigheid ziet ontstaan in je stijl. Ga je voor een knusse woonkamer? Industrieel? Of juist een combinatie?

Wat voor soort lamp zoek je? 

Een beetje voortbordurend op het vorige punt. Afhankelijk van je sfeer kan je beter kiezen voor de soort lamp. Wil je iets stoers ophangen, vrouwelijk, een echte eyecatcher of juist onopvallend? Mag de lamp hangen, of wil je hem juist liever verwerkt hebben in je plafond? Allemaal vragen om goed over na te denken – en weer een reden om Pinterest er nog maar eens bij te pakken. 

Welke plekken kunnen extra licht gebruiken?

Je bent bij nieuwe verlichting misschien toch geneigd om in eerste instantie alleen nieuwe lampen aan het plafond te hangen. Maar verlichting van dichterbij is minstens zo belangrijk. Denk aan een staande lamp naast de bank, vloerverlichting of een wandlamp. Wie weet heb je een mooi (canvas) doek aan de muur hangen dat je graag wil uitlichten? Breng ook deze plaatsen in kaart zodat je echt alles op elkaar kan afstemmen. Maak het echter niet te bont: overbelichting is niet prettig.

Shoppen! 

Het leukste van alle stappen natuurlijk. Doordat je al zoveel hebt afgekaart, kan je veel gerichter zoeken en dat winkelt een stuk prettiger. Makkelijker ook. Dus ik heb eigenlijk nog maar één advies: geniet ervan! 

Webshop voor verlichting

Een web-shop waar je zeker zal slagen voor kwalitatieve binnen- en buitenverlichting is natuurlijk Lampen24.nl. Prettig is dat wanneer je een lamp gevonden hebt naar je smaak, je meteen andere lampen uit dezelfde serie kunt bekijken. Bovendien heb je keuze uit maar liefst 30.000 lampen! Zo vind je zeker iets dat past binnen jullie lichtplan. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang meteen € 10,00 korting!

Welke verlichting hebben jullie thuis hangen? Besteed jij veel aandacht aan je interieur of vind je bepaalde dingen ook lastig?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, Digital Genetics – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One Reply to “Zo kies je de juiste verlichting bij je interieur *”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.