Home » Familie » Zo vind je het juiste geboortekaartje! *

Zo vind je het juiste geboortekaartje! *

Het kiezen van de juiste geboortekaartjes kun je het best doen tijdens je zwangerschapsverlof. Tenzij je snel het perfecte kaartje tegenkomt, kan dit een behoorlijk intensieve zoektocht zijn waarbij je de moed bijna opgeeft. Daarom vind je in dit artikel handige tips om het leukste geboortekaartje uit te kiezen!

Geboortekaartjes

Stom: ik kon geen leuk kaartje vinden

Als er iets is waar ik zeker niet met weemoed aan terugdenk, dan was het wel de zoektocht naar het perfecte geboortekaartje. Rampzalig! Want ondanks het immense aanbod, leek ik maar niets te kunnen vinden dat écht aan mijn eisen voldeed. Ik wilde iets origineels, opvallends, maar tegelijkertijd liefdevol.

Het leek wel een rouwkaart

Gelukkig kun je, of je nu online of offline je geboortekaartjes bestelt, altijd een proefdruk maken. Maar goed ook: de kaart die ik in eerste instantie voor Rose op het oog had, was prachtig op scherm maar net een rouwkaart toen we hem binnenkregen. Verschrikkelijk! Ik kon weer helemaal opnieuw beginnen. Wat had ik destijds graag een paar tips gekregen. Inmiddels ben ik doorgewinterd op het gebied van geboortekaartjes bestellen, dus hoef jij niet langer te wanhopen!

Hoe vind je het perfecte geboortekaartje?

Voor je gaat zoeken: stel een eisenlijstje op

Ergens ben ik helemaal niet zo’n fan van eisenlijstjes, omdat het je soms enorm beperkt. Maar in het geval van babykaartjes is het prettig om een duidelijk idee te hebben waar je naar zoekt. Doe je dat niet, dan kan je zomaar honderden kaartjes voorbij zien komen en word je op een gegeven moment een beetje blind voor wat je ziet. Stel jezelf vragen als:

 • Welke kleuren vind je mooi?
 • Wil je graag iets met eigen foto of een ontworpen kaart?
 • Welke symbolen, dieren etc. vind je mooi?
 • Wil je ruimte om zelf tekst te kunnen toevoegen op de voorkant?
 • Wil je religieuze elementen laten terugkomen?
 • Voorkeur voor een specifieke vorm? (langwerpig, vierkant, rond)
 • Moet er iets opkomen dat refereert naar jullie gezinssituatie (adoptie, broers en zussen of misschien een twee- of meerling)

Beslis of je samen gaat kijken of alleen

Zo gaf Ro hier eigenlijk bij voorbaar op. Hij weet hoe kritisch ik ben en besloot zijn handen niet te branden. Ergens vond ik het wel jammer, maar tegelijkertijd ook prettig: ik kon zelf beslissen. Omdat hij gelijk heeft over mijn kritische houding, was dat stiekem toch wel heel prettig.

Bepaal het budget dat je wil besteden aan geboortekaartjes

Als je er vanuit gaat dat een kaartje bijna € 3,00 kost (inclusief postzegels) wanneer je er minder dan tien bestelt, maar alsnog ruim € 2,00 inclusief portokosten bij afname van 200 of meer, dan weet je dat het sowieso een dure aangelegenheid wordt. Afhankelijk van je budget is het dus slim om te kijken hoeveel kaarten je ongeveer kunt bestellen straks.

Wat voor postzegels bestel je?

 • Reguliere postzegels kosten € 0,87
 • Geboortezegels zijn even duur, maar gaan per vellen van vijftig stuks. De reden waarom mensen deze vaak gebruiken voor hun geboortepost is dat de ontvanger ziet om welke post het gaat. Verder zitten er geen voor- of nadelen aan.
 • Persoonlijke postzegels kun je voorzien van een foto of persoonlijke afbeelding. Hiervoor betaal je € 11,35 per 10 zegels. Wel duurder, maar als je het geld wil besteden een extraatje!

Lees hierover meer op de website van PostNL

Maak een lijst met ontvangers

Wie wil je graag een geboortekaartje sturen? Maak een lijst met alle familieleden en vrienden die je maar kunt bedenken. Daarna kan je eventueel afstrepen tot het aantal dat je op basis van je budget had vastgesteld.

Zoek online naar een kaart die bij jullie past

Nu begint het echte werk: zoeken naar een kaartje dat bij jullie gezinssituatie past. De lastigste stap van allemaal en, tenzij je meteen tegen je droomkaart aanklikt, misschien ook wel de meest frustrerende. Haal diep adem en begin! Een aantal dingen waarop je kunt letten:

 • De kwaliteit van de aanbieder: hoe zijn de reviews, heb je ervaring met het bedrijf en hoe duur zijn de kaarten? Onthoud dat de genoemde prijzen vaak exclusief postzegel zijn!
 • Kies een paar favorieten uit die meteen goed voelen en zet ze in een apart tabblad
 • Ga niet te lang door. Op een gegeven moment word je toch een beetje blind voor de kaartjes die je voorbij ziet komen en dan is het goed om afstand te nemen. Kies dan van de apart gezette kaartjes je topfavoriet en sla hem op in je favorieten.

Wat kan erop komen te staan?

Heb je het perfecte geboortekaartje gevonden, dan is het tijd om te bedenken wat je allemaal op de kaart wil hebben staan. Ga je voor minimale informatie of juist lekker uitgebreid?

 • Voornaam (of -namen), achternaam
 • Geboortedatum
 • Hoe laat de baby geboren is
 • Geboorteplaats
 • Geboortegewicht
 • Lengte
 • Ouders, broers, zussen
 • Adresgegevens
 • Telefoonnummer van de vader zodat belangstellenden een afspraak kunnen maken voor kraambezoek of datum van het kraamfeest
 • Bezoek- en rusttijden moeder en kind
 • Gedichtje waarin je vertelt hoe blij jullie zijn met de komst van jullie kindje of een toepasselijke (religieuze) tekst
 • Eventueel: cadeautips of een verwijzing naar een online verlanglijstje

Niks naar je smaak? Fotokaarten kunnen altijd!

Mocht je na uren zoeken nog steeds niets kunnen vinden? Dan kan je altijd beslissen om na de geboorte foto’s te (laten) maken van jullie baby of het nieuwe gezin en die te versturen. Elke online aanbieder heeft een collectie fotokaarten. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een hartje om de voeten of alle handen bij elkaar. Inspiratie vind je natuurlijk op Pinterest!

Wanneer stuur je een geboortekaartje?

Kraamvisite of een kraamfeest?

Denk voorafgaand aan de bevalling na over jullie wensen rondom het kraambezoek en evalueer dat na de geboorte nog eens. Wil je graag dat iedereen in de eerste week langskomt? Of hou je de boot liever een paar weken af en kom je graag eerst zelf weer een beetje tot rust? Pas daar het tijdstip op aan.

Kijk goed waar jullie als gezin aan toe zijn

Onthoud alsjeblieft dat het heus niet erg is om een tijdje te wachten. Alles op zijn tijd! Na de bevalling voelt niet iedereen zich hetzelfde. De één kan niet wachten op bezoek, de ander wil het liefst een paar weken lang in de bubbel van haar eigen gezin zitten. Het doet er in dit geval niet toe ‘hoe het hoort’: het belangrijkste is dat je naar jouw wensen en gevoel luistert. En wie daar problemen mee heeft, komt er vanzelf wel overheen.

Het is verstandig om al voor de geboorte alles te hebben klaarstaan. Dan hoef je alleen nog maar op enter te drukken en jullie geboortekaartje wordt automatisch verzonden. 

Wil je eerst het kaartje sturen of mag het al op social media?

Niet iedereen vindt het fijn als de geboorte online staat voor je het zelf hebt kunnen vertellen. Denk dus vooraf na wat je het liefst wil: zelf vertellen en dan geboortekaartjes sturen? Of de geboortekaartjes als verrassing en daarna wereldkundig maken? Maakt het je niets uit? Hoe dan ook, kijk goed naar jullie wensen en zet eventueel een berichtje op Facebook dat je zelf graag het nieuws naar buiten brengt.

Sinds wanneer schrijven we eigenlijk geboortekaartjes?

In vroegere tijden ging de geboorte van een nieuw kindje nog verbaal: de dorpsomroeper stelde iedereen op de hoogte en dat was dat. Maar vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw gingen mensen geboortebrieven sturen. Een eeuw later zijn de eerste geboortekaartjes in opkomst die echt alleen een formele functie hebben: anderen vertellen dat er een kindje is geboren, hoe hij heet en wie de ouders, broers en zussen zijn. Dat breidde zich in de loop der tijd uit tot de kaartjes zoals we ze nu kennen: volledig te personaliseren, inclusief afbeelding en gedichtjes. Bron

Onze geboortekaartjes?

Bestelling bij Kaartje2Go

We bestelden zelf alles bij Kaartje2Go. Niet alleen omdat kaarten hier voordelig geprijsd zijn, maar ook omdat je de complete kaart met tekst en afbeeldingen kan aanpassen tot hij naar je eigen smaak is. Bovendien is het aanbod heel divers. Van modern Scandinavisch tot geboortekaartjes in Ibizastijl. Bijkomend voordeel: door één aanbieder te kiezen, ben je sneller geneigd de knoop door te hakken. Uiteindelijk is dit namelijk het aanbod waarmee je het moet doen.

Voordelen van online bestellen

Hoewel ik op zich wel voorstander ben van persoonlijk contact, vond ik het een stuk gemakkelijker om mijn eigen geboortekaartjes online te bestellen. Waarom?

 • Je hoeft geen tachtig enveloppen te schrijven terwijl je middenin de hectiek zit die een pasgeboren baby nu eenmaal met zich meebrengt
 • Omdat je alles al hebt klaargezet, ben je met één druk op de knop klaar
 • Mocht je alsnog liever een fotokaart willen, dan kan je last minute gewoon wijzigen
 • Je bent niet afhankelijk van de grammaticale kwaliteiten van je drukker (bij Junes geboortekaartje had hij een stomme spelfout gemaakt tijdens het overtikken van mijn eigen tekst; ik weet dat het gewoon domme pech is, maar die domme pech voorkom je door het zelf te doen)
Leuke kaart voor adoptieouders (want ook zij worden ouders)

Pluspunten van Kaartje2go ten opzichte van anderen

Waar ik heel blij van werd:

 • Felicitatiekaarten voor adoptie – ik vind het aanbod felicitatiekaarten voor adoptie vaak een beetje tegenvallen. Maar hier kon ik er wel eentje vinden. Ouders die adopteren zijn net zo blij met een kindje als biologische ouders. En juist na zo’n langdurig, onzeker traject verdienen mensen het om in het zonnetje gezet te worden.
 • Personaliseren is heel makkelijk – Je kan werkelijk alles aanpassen naar eigen smaak. En dat is heel fijn als je, net als ik, nogal kieskeurig bent. Ik moest zelfs uitkijken dat ik me niet verloor in het maken van voorbeeldkaartjes 😉
 • De keuze in papiersoort en grootte – Dit kaartje vind ik echt prachtig. Het ziet er luxe uit door de papiersoort (met een ribbeltje erin). Stevig papier en doordat hij lekker groot is, valt hij goed op tussen alle kraamkaarten. Ik zou heel blij zijn met de kaart in elk geval.

De leukste felicitatiekaarten

Waar ik natuurlijk ook meteen naar keek, waren de kaarten voor na de geboorte. De aankomende baby verdient een passende kaart. Bovendien zit ik in een nogal vruchtbare leeftijd (de aankondigingen en geboortes vliegen je om de oren), dus bestelde ik meteen een voorraadje felicitatiekaarten. Je weet immers maar nooit wie er binnenkort een kleintje krijgt… Een kleine impressie:

Vond deze zo geweldig! Door te kiezen voor een luxere papiersoort, komt hij nog beter uit.
Na de geboorte is dit natuurlijk een geweldig kaartje om te sturen. Je kan hem grotendeels personaliseren, van de tekst op de voorkant tot de binnenzijde.

Hoe zag jouw geboortekaartje eruit? Kon je snel iets vinden of kostte het je ook een lange zoektocht?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Redactie

Onze redactie deelt graag tips met je op het gebied van interieur, administratie, trends en reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten