Babynaam kiezen? De juiste voornaam vind je zeker met deze 5 tips!

BABYNAAM KIEZEN – Als je al voor de conceptie hebt afgekaart welke naam je toekomstige spruit krijgt, heb je niet zo’n probleem. Maar wat als je volledig in de babynamenstress schiet, omdat je gewoon niets leuk genoeg vindt of juist alles geweldig? De juiste babynaam kiezen is namelijk lastiger dan op het eerste gezicht lijkt. Met deze vijf handige tips komt de juiste naam eindelijk binnen handbereik! Succes! 

We konden geen goede babynaam kiezen

Wat moesten we doen?

Halverwege de letter A zat ik al met mijn handen in het haar. Sommige mensen hebben ruim voor de verwekking al duidelijk afgekaart hoe hun toekomstige zoon of dochter gaat heten. Waarom behoorden wij niet tot die groep? De moed zakte me steeds verder in de schoenen. Al die namen leken op elkaar, de lijst was oneindig en de letters dansten na een tijdje door elkaar heen. Gedesillusioneerd besefte ik dat het zoeken van de juiste voornaam best een lastiger dingetje is dan ik vooraf kon vermoeden. Week 27 was natuurlijk ook rijkelijk laat en de paniek sloeg flink toe!

Lees ook: Babynamen tag

Babynaam bedenken? Horror!

Je beseft pas hoeveel mensen je onaardig vindt, zodra je de juiste babynaam probeert te vinden. Echt, zelfs iemand als ik – met mijn pacifistische inborst – blijk heel wat meer ‘vijanden’ te bezitten dan ik altijd dacht. Irritante kinderen, vervelende kennissen of een bekende met dezelfde naam waren voor mij voldoende reden om een naam af te schieten.

Maar goed, dit leidde zo langzamerhand wel tot het doemscenario waarbij we straks in het ziekenhuis na de geboorte moesten antwoorden dat we nog geen naam hadden. Of ‘Doe maar …’, omdat je niks beters weet. Want we hadden wel alternatieven, maar die niet voor niets haalden ze het niet tot de favorieten. Kortom, we (beter gezegd: ik) wilden gewoon dé naam. En dus spitte ik de lijsten uit. Uiteindelijk vonden we hem. Met mijn ervaring hoop ik je te kunnen helpen ook de juiste babynaam te vinden.

#Justsaying

Wist je dat een medewerker van de gemeente een naam bedenkt wanneer je er echt niet uitkomt? Mocht je nog niet overtuigd zijn van het nut van de juiste babynaam, dan nu vast wel! Dat lijkt me nog erger dan een B-keus… 

De juiste babynaam kiezen? Gebruik deze 5 tips!

Ik vertel hieronder welke stappen ik doorliep om de enorme, onoverzichtelijke berg te reduceren tot een lijstje vol favorieten. Gebruik ze en de juiste babynaam komt vanzelf dichterbij!

Deductie

In plaats van bedenken wat je wel wilt, kun je ook afstrepen wat je niet wilt. Dus wil je een internationale naam of juist Nederlands? Wil je een bepaalde voorletter? Of juist niet? Moet er een betekenis aan zitten? Dat bakent de massale hoop namen toch weer iets verder af.

Top 100

Op verschillende websites vind je top 100s met internationale namen (denk eens aan Engelstalig, Spaans of misschien wel een verrassend mooie Arabische naam), oud-Hollands of juist modern. Zo hoef je niet ellenlange lijsten door te spitten met veertig varianten van de naam Adriënne, die je misschien sowieso geen van allen zou kiezen. Bovendien kan er misschien een verrassende voornaam tussen zitten, die je inspiratie geeft.

Betekenis

Als je het belangrijk vindt dat je kindje een voornaam krijgt met een mooie betekenis, zijn er tal van sites waar je dergelijke namen kunt vinden. Onze meiden hebben ook allemaal namen met een betekenis: June (afgeleid van Juno, beschermheilige van het huwelijk), Rose (bloem/roos) en May (Schots voor parel).

Vernoemen

Misschien wil je jullie kindje niet als roepnaam de voornaam geven van één van je (schoon)ouders of opa/oma, maar wel als tweede of derde naam? Of wie weet kun je de naam wel veranderen in een modernere variant die meer bij jullie of de roepnaam past?

Loslaten

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, namen begint te dromen en het vooral stress oplevert, probeer dan los te laten. Tot mijn eigen verrassing wist ik op een heel andere manier welke voornaam Rose moest krijgen. Het magische moment vond niet plaats voor de computer, maar op weg naar huis. Vermoeid draaide ik de weg op. Het was regenachtig rotweer en ik verzuchtte in mezelf dat ik nu eindelijk eens een naam zou willen hebben. En noem het spiritueel; ineens wist ik dé naam. Geen twijfel mogelijk, dit zou hem worden. Gelukkig was Ro het daar ook mee eens en zo gingen we week 29 met een gerust hart in. Onze baby was eindelijk geen X meer!

De babynamen van 2018

Wat de populairste voornamen worden van 2018? De website Ikbenzwanger.com voorspelt op basis van zoekopdrachten welke voornamen hoogstwaarschijnlijk erg populair gaan worden. Heb je dus nog steeds moeite met het kiezen van de juiste voornaam? Misschien zit hier wel een idee voor je bij!

Jongensnamen 2018

De top 5 bestaat uit jongensnamen met vier letters. De eerste drie namen zijn gelijk aan vorig jaar, nieuw is de nummer 4 in dit rijtje.

 1. Finn
 2. Kyan
 3. Luuk
 4. Sven (heeft ongetwijfeld iets te maken met de nog altijd razend populaire Disneyfilm over een ijsprinses en haar zusje)
 5. Senn

Otis krijg nog een speciale vermelding omdat hier veel van verwacht wordt.

Meisjesnamen 2018

Bij de meisjesnamen zie je duidelijk de invloed die films kunnen hebben op de namen die mensen aan hun kinderen geven.

 1. Juna
 2. Vaiana
 3. Soof
 4. Yara
 5. Elin

Kortom, toch iets exotischer dan bij de jongetjes, al hebben ook hier weer vier van de vijf namen slechts 4 letters. Als je er dus bij wil horen dit jaar, ga je op zoek naar een korte naam 😉

Hoe kozen jullie de juiste babynaam?
En hoe heten jouw kinderen?

baby’s – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

31 thoughts on “Babynaam kiezen? De juiste voornaam vind je zeker met deze 5 tips!

 1. Een naam kiezen, moet zo moeilijk zijn! Ik kan me echt voorstellen dat je je suf zoekt op internet en in boeken en dan ineens aan alles begint te twijfelen. Maar zoals je zelf zegt, op een bepaald moment weet je het gewoon 🙂 Ik heb nog geen kinderen, maar ik denk dat ik ook gewoon heel hard mijn (buik)gevoel zou laten spreken 😉

 2. Ik heb zelf nog geen kinderen maar aangezien ik een relatie ben met iemand uit een ander land mét een andere taal kijk ik nu al niet bepaald uit naar de keuze van de namen! Een naam vinden die zowel begrijpbaar is voor mijn Vlaamse familie en de Ierse familie van mijn vriend lijkt me een hele opgave!

 3. Ik heb zelf geen (plannen voor) kinderen, maar het lijkt me zo moeilijk op een naam te kiezen en daar dan ook bij te moeten blijven! Goeie tips dus. En wat hebben jouw meiden mooie namen!

 4. Mooi geschreven Merel! We hadden altijd twee namen, maar die werden ‘gejat’😉. Achteraf ben ik daar wel blij om want nu hoor je ze op elke straathoek😂. De jongensnaam die we de eerste keer hadden (we wisten bij de oudste niet wat het werd), vonden we nog steeds geweldig bij de tweede. En idd. We hebben ook weggestreept wat we niet wilden.

  1. Haha herkenbaar! Zeker als je mensen onaardig vindt of mensen in je omgeving noemen hun kindje ook zo… Kan je allemaal weer opnieuw aan het twijfelen brengen. Maar tegelijkertijd wel prettig dat je al zo’n lijstje hebt!

 5. Wij hebben met lijstjes gewerkt en zijn gaan afstrepen haha! Maar we waren er toch best snel over uit dat het Julian zou worden. Helemaal in het begin toen we nog niet wisten wat het zou worden was ik wel sneller in het bedenken van meisjes namen dan jongens nanen

  1. Grappig, de meeste vrouwen hier kwamen sneller uit de meisjesnaam dan de jongens. En ik dacht altijd dat het een soort intuïtie was, maar dat is het dus niet perse.. Maar fijn om het lekker snel te weten, dan kan je dat in elk geval weer van de andere lijst afstrepen (met alle dingen die je nog moet doen voor de bevalling) 🙂

 6. Meisje waren we vrij snel over uit. Eerst hadden we Emma, maar dat was ons iets te top 10. Toen werd het Emily.

  Als jongens naam hebben we wel 7x gewijzigd. Luca, Lucas, Bram, enz we waren er nog niet over uit tot week 35, zelfs nog nieuwe proefdruk voor het geboorte kaartje laten maken.

  1. Echt een superleuke naam! Ik snap wel wat je bedoelt met die top 10 naam. En maar goed ook, Emma stond afgelopen jaar op 1 😉
   Maar jullie wisten het geslacht niet? Of gewoon voor het geval dat het toch een jongetje zou worden?

    1. Stoer! Lijkt me heel mooi om zo verrast te worden. Wij wisten het wel, al heb ik bij de derde even getwijfeld (uiteindelijk uit praktische overwegingen toch gedaan). Mocht er ooit een vierde komen, dan wil ik het ook niet meer weten denk ik..

 7. Ik vond het voor een jongen lastiger maar toch heb ik mijn lijstje aan de kant moeten gooien. En toen zijn wij er samen uitgekomen. Dat konden wij afstrepen en toen de vernoeming nog. Dat wist ik pas in de laatste maanden echt zeker..

  1. Fijn dat jullie er samen uitkwamen, prettiger dan wanneer je afhankelijk bent van zo’n lijst waarop je bijna niks kunt vinden naar je smaak. En mooi dat jullie ook kozen voor een vernoeming. Vind het leuk om te zien dat het blijkbaar toch nog vaker gedaan word dan ik eigenlijk dacht.

   1. Vind ik ook erg belangrijk, dat je samen de naam kiest. Voor mij maakt vernoeming een naam net iets speciale.

 8. Bij beide kinderen is er geen lijstje aan te pas gekomen. Ze hebben beide 3 namen en zijn ook beide vernoemd, dat maakt het natuurlijk ook makkelijker. Bij de jongste was er wel even twijfel over de volgorde.

 9. IK vond jongensnamen bedenken lastiger dan meisjesnamen. En wij kregen een jongen… Mijn vriend was er al heel snel uit. Maar ik vond het belangrijk dat het bij ons pastte. Ik moest aan iedere naam echt heel erg wennen. Pas toen ik gewend was geraakt aan een naam, kon ik de knoop doorhakken.

  1. Ja de naam moet gewoon goed voelen. Grappig dat hij er zo snel uit was. Maar had je ook een voorgevoel dat het een meisje zou zijn?

 10. Oh dat was bij ons ook net zo. En ik heb zovaak alle A en B-pagina’s bekeken! Ik was best gefrustreerd bij de 3e en 4e jongen. Ik heb heel veel geluk gehad dat mijn man ineens met een mooie naam kwam. Ik denk dat we de laatste week pas 2 namen hadden (we hebben 2 namen bij ieder kind) en tot na de bevalling wisten we niet zeker welke van de twee de eerste en tweede naam zou worden. Ian Jack of toch Jack Ian? De derde is bijvoorbeeld naar mijn man vernoemd, Marc. Van Marcel. Best het toppunt van geen namen meer weten vond ik zelf. Gelukkig vind ik het wel een leuke naam.

  1. Haha! Op een gegeven moment kan je die namenlijsten wel dromen he? En eigenlijk ook geen naam meer zien, verschrikkelijk!

   O jullie ook? Wij hebben inderdaad ook voor alledrie een tweede naam. Die wist ik wel, omdat ik door de jaren heen een lijstje had verzameld. En mijn vriend kwam met een paar namen die erop stonden, dus dat matchte snel gelukkig. Maar ook hier was het de volgorde. We moesten het wel een paar keer hardop zeggen om te horen wat nu het best klonk..

   Vind het leuke namen, ook goed bedacht hoor en bijzonder om te vernoemen 🙂

 11. Voor mijn eerste had ik best snel een naam maar ik vond een meisjes naam bedenken dan ook veel makkelijker
  Bij de 2 jongens duurde het een stuk langer ik denk zo rond de 30 weken

  1. Grappig, ik vond dat ook makkelijker. Geen idee waarom..
   Maar jij was dus ook later bij de volgende zwangerschappen, misschien ben je dan toch makkelijker dan bij de eerste?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten