De invloed van samenwonen: hoe Ro het ervaart

invloed van samenwonen

Ken je dat? Die relaties waarin je langzamerhand steeds meer op elkaar gaat lijken? Ook in ons leven heeft samenwonen veel invloed gehad. Vandaag vertelt Ro op welke punten hij van mij veel kon leren. 

Invloed van samenwonen

Een tijdje terug vertelde Merel welke invloed ons samenwonen op haar karakter had. Ze vroeg me toen of ik het leuk vond om een zelfde soort blog te schrijven. Het duurde even, maar vandaag is het zover: ik deel de 6 belangrijkste lessen die Merel mij leerde.

6 belangrijke lessen die ik van Merel leerde

Leven met de dag

Het mag geen geheim zijn dat ik hou van structuur en organisatie in mijn leven. Business before pleasure is mijn motto. Merel is compleet het tegenovergestelde: ze leefde lang volgens het principe pleasure before business – al gaat dat niet meer op voor haar werk, voor veel andere dingen wel. Zo kan zij makkelijk de deur uitlopen terwijl het huis een ontplofte boel is. ‘Ik wilde een rondje fietsen met die kleintjes, anders wordt het weer zo laat,’ zegt ze dan. Of: ‘Ik zie ook dat het al 23.00 uur geweest is, maar ik wil gewoon weten hoe die aflevering afloopt. Als ik morgen mijn bed niet uitkom, zie ik dat dan wel.’ En de afgelopen jaren leerde ik daarvan dat ik soms best los kan laten. Hoe belangrijk is het nu helemaal dat je de vaatwasser uitruimt als je die tijd ook kan doorbrengen met je kinderen? Dat kan later toch nog? Al doe ik het niet te vaak natuurlijk. Uiteindelijk schiet het niet op als niemand zich meer bekommert om de klok.

Ouderschap zelf ontdekken

Toen ik Merel ontmoette, maakte ze er geen geheim van een dochter te hebben. We werden vrienden en na een halfjaar zag ik June voor het eerst. Wat een lief, grappig en bijdehand meisje. Jaren later kregen we een relatie en daarbij dus ook een ‘kant-en-klaar’ kind. Dat klinkt misschien oneerbiedig, maar ik bedoel vooral dat ze al opgevoed was en een eigen karakter had ontwikkeld. Je bent dan als (stief)ouder wel aanwezig en vangt haar op wanneer nodig, maar het échte opvoeden had al plaatsgevonden.

Weer wat later kregen Merel en ik nog twee dochters. Waar ik haar heel dankbaar voor ben, is dat ze afstand nam. Ze liet me regelmatig zelf het wiel uitvinden. Dan vertelde ze later dat ze vooraf ook al zag dat iets niet werkte, maar dat ze me dat zelf wilde laten ontdekken. En daarin kent ze me goed: waarschijnlijk zou ik het ook niet hebben aangenomen.

Van elkaars blik leren

Merel en ik lijken erg op elkaar op het gebied van humor, hoe we over het leven en de opvoeding denken en hebben grotendeels dezelfde normen en waarden. De zaken waarin we verschillen gebruiken we om elkaar een ander perspectief te geven. We leren van elkaar. Het biedt een frisse blik op bepaalde zaken. Ik liet Merel bijvoorbeeld zien dat je in de auto niet altijd boos hoeft te worden op anderen en dat het je energie bespaart, zij leerde me het gesprek afkappen met opdringerige callcenter-medewerkers – al moet ik daar nog een balans in zoeken 😉 En zo is het ook met ons ouderschap. De kinderen krijgen the best of both worlds, omdat we elkaar aanvullen.

Romantiek is zo gek nog niet

Eigenlijk was ik helemaal niet romantisch, vond ik zelf. Waar Merel de wereld soms door een gigantische roze bril ziet, ben ik namelijk nogal pragmatisch. Toch liet ze me zien dat juist de kleine, persoonlijke dingen tellen en die kunnen heel romantisch zijn. Dus zelfs ik kan op zijn tijd romantisch zijn.

Laten aanmodderen

Een hele belangrijke les met oog op de toekomst. Mijn eerste, eerlijke gedachten over Merel? Ik dacht daar zit heel veel in, maar zij is zo iemand die nooit gaat ontdekken wat ze echt wil worden. Lange tijd leek ik gelijk te hebben. Uiteindelijk had ze de middelbare school doorlopen, gewerkt, daarna een studie opgepakt en afgestudeerd, en nog had ze werkelijk geen idee. En toen begon Merel met schrijven om er niet meer mee te stoppen. Ik leerde daarvan dat we de kinderen ook niet veel moeten forceren om de juiste keus te maken en ze te dwingen iets te gaan doen waar ze ongelukkig van worden. In tegendeel. Laat ze lekker aanmodderen en dan valt het vanzelf op zijn pootjes terecht. Ook als ze tegen die tijd al 31 zijn.

Hoeveel hits de jaren 90 had

Even eerlijk, wat dit betreft lijkt ze echt net die oudere collega’s van mij (50+ bedoel ik!). Zij praten altijd met weemoed over vroeger: ‘Toen maakten ze pas écht goede muziek, jongen!’ Hoewel we slechts elf maanden schelen, krijg ik bij Merel hetzelfde gevoel haha. Haar favoriete nummers komen uit de jaren ’90 en begin jaren ’00. Daarna lijkt ze te zijn gestopt met luisteren.

Waarin lijk jij op je man (en andersom)?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Ro

Ik ben Ro (34), vriend van Merel en (stief)vader van June (13), Rose (5) en May (4). Naast mijn werk als uitvoerder voor een grote energiemaatschappij, steek ik veel tijd en liefde in ons gezin. Op Lotus Writings schrijf ik over onze moderne kijk op ouderschap, mijn hobby's (voetbal en Formule 1) en andere dingen die me bezighouden.

One thought on “De invloed van samenwonen: hoe Ro het ervaart

  1. Wat een geweldig stuk! Je gaat idd op elkaar lijken na verloop van tijd. Maar het mooiste is dat je elkaar aanvult. Ik geloof dat dat de beste basis is voor een goede relatie.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten