Integratie van de geboortezorg

Integratie van de geboortezorg verstandig? Teken de petitie

Naar aanleiding van nieuwe plannen voor een betere integratie van de geboortezorg, schreef ik een blog. Is het waar dat hier een hogere babysterfte voorkomt door onze manier van bevallen? Of liggen de cijfers genuanceerder en is het belangrijker om te kijken naar andere oplossingen? In dit blog ga ik kort in op de reden van integratie, de achterliggende gedachten achter deze plannen en geef mijn eigen mening op de hele zaak.

Lees ook: Thuis bevallen: wat je écht moet weten!

Babysterfte Nederland bijna hoogste Europa

Een jaar of zeven, acht geleden las ik verontrustend nieuws: ‘Babysterfte Nederland bijna hoogste in Europa’ (bron: Nu.nl). Dat het er in de loop der jaren niet beter op geworden is, blijkt wel uit een artikel van de Volkskrant uit 2013. De meestgehoorde verklaring is dat we in Nederland kampen met een slechtwerkend systeem. Verloskundigenpraktijken en gynaecologen zouden weinig met elkaar op hebben en mede daardoor slecht samenwerken, iets dat met name tijdens de overdracht helaas dus ook fataal kan zijn.

Nieuwe plannen: integratie van de geboortezorg

Dit moet anders, moet minister Edith Schippers gedacht hebben. Logisch. Niemand zal ontkennen dat het belangrijk is om de babysterfte terug te dringen. Een onderzoek van het UMC ondersteunt haar toekomstige plannen (integratie van de geboortezorg). Uit de resultaten zou blijken dat bevallingen onder supervisie van de eerstelijnszorg (verloskundigen) verrassend genoeg vaker risico’s met zich meebrengen.

Gevolgen integratie van de geboortezorg

Door ons huidige systeem op de schop te nemen en te kiezen voor een integratie van de geboortezorg (waarmee de invloed van verloskundigen aanzienlijk wordt ingeperkt), verliezen vrouwen hun recht op zelfbeschikking (waaronder de keus om thuis te bevallen of in een door verloskundigen geleid geboortecentrum). Dat is volgens mij geen stap vooruit. Daarnaast vind ik het belangrijk dat een vrouw zelfstandig moet kunnen kiezen of zij wel of geen pijnbestrijding wil. Ik kan geen uitspraken doen over de oorzaak, maar de cijfers liegen niet: ziekenhuisbevallingen gebeuren veel vaker met een medische ingreep. Ik wil als moeder zelf het recht hebben om te kiezen waar ik beval en hoe. En daarin begeleiding krijgen van mijn eigen verloskundige.

Petitie

Als je het hier ook mee eens bent, teken dan via deze link de petitie. Dat er veranderingen komen om de babysterfgevallen in aantal te doen afnemen, juich ik absoluut toe. Maar dan wel op een manier waar zwangere vrouwen ook gelukkig van worden, of dat nu intiem thuis is of in de veilige handen van je gynaecoloog.


Ik koos er bewust voor dit blog kort te houden en een korte samenvatting te geven van de voor- en tegenstanders. Als je aanvullingen hebt, nodig ik je uit om die in de reacties hieronder te schrijven. En wanneer je een andere mening toegedaan bent uiteraard ook.  

Lees meer over dit onderwerp:

Brief van het Clara Wichmann Proefprocessenfonds en de Nederlandse Vrouwen Raad aan minister Schippers

Vrouw bij de gynaecoloog – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

10 Replies to “Integratie van de geboortezorg verstandig? Teken de petitie

 1. Ik denk dat vrouwen zelf moeten blijven kunnen kiezen. Ik wilde poliklinisch bevallen in jet zkh. Toen ons meisje er net was heeft ze maar 10min bij mij gelegen, terwijl er heen medische indicatie was. Bij een evt volgende zwangerschap wil ik thuis bevallen en ik schrijf het me hoofdletters en uitroeptekens in mn bevallingsplan. Als ik thuis was gebleven had ik ze wel langer huid-op-huid bij mij gehad

  1. Wat jammer! Had dat de eerste keer ook, achteraf zo zonde. Zolang er geen medische indicatie is zou dat huid-op-huidcontact eigenlijk protocol moeten zijn.

   Ja zo’n bevallingsplan kan echt helpen. En mooi dat je dan thuis wil bevallen, lekker in je eigen omgeving.

 2. Ik ben 3 keer bevallen in het ziekenhuis. Zeker bij de eerste was dat de beste keuze: hij was een zeer grote baby van 4910gr die uiteindelijk met de tang is verlost. Ik was er in goede handen, dit was thuis nooit tot een goed einde gekomen.

  1. Nee dat snap ik. Flink inderdaad, wist je het van tevoren al? En waren de andere twee kleiner?

   Overigens, voor de zekerheid, ik ben geen voorstander van thuisbevallen voor iedereen. Maar wel dat er meer zelfbeschikking is voor de zwangere en dat niet sowieso bij iedereen het grootste deel van de bevalling in handen van een ziekenhuis komt. De plannen zoals ze er nu liggen, lijken me geen stap vooruit.

   1. Ik had geen idee dat hij zo groot zou zijn. En of de gynaecoloog dat echt in de gaten heeft gehad weet ik niet. Oudste is na zwangerschap van bijna 42 weken geboren. Middelste na 39 weken, spontaan, 4000gr. En jongste na precies 40 weken, bij hem ben ik ingeleid, hij was ruim 4100gr.

    1. Wat een verrassing! En denk ook een heftige bevalling daardoor. Kan me ook goed voorstellen dat je daarna heel bewust voor het ziekenhuis kiest.

 3. Beval je in het ziekenhuis altijd veiliger dan thuis? Ik betwijfel het. Ik heb genoeg verhalen gehoord over narigheid die in het ziekenhuis gebeurde en die thuis vermeden had kunnen worden. Ziekenhuisbacteriën, fouten door niet begeleide stagiaires, schadelijke medicijnen die waarschijnlijk niet nodig waren, dat soort dingen.
  Maar natuurlijk verdient de medische industrie meer aan een ziekenhuisbevalling dan aan een thuisbevalling. Slikvee zijn we. Slik- en prikvee.

  1. Ik vermoed ook dat het vooral een financiële kwestie is en ben het met je eens, zeker niet elke vrouw zou voor een bevalling naar het ziekenhuis hoeven.

 4. Helder verwoord. Ik denk dat het voor veel vrouwen opgaat dat die rit naar het ziekenhuis extra stress oplevert. Het bevordert het proces niet en is bovendien ongemakkelijk. Hoop dat er een betere oplossing komt dan deze.

 5. Er wordt helaas steeds meer uit onze handen genomen. Waarom zou een vrouw niet thuis mogen bevallen? In het ziekenhuis nemen de artsen sneller het besluit medisch in te grijpen, terwijl dat vaak niet nodig is.
  In de tijd dat mijn 3 kinderen thuis geboren werden was dat heel normaal en is ook prima gegaan.
  Toen was het bij uitzondering dat je in het ziekenhuis beviel. Natuurlijk mag er geen risico genomen worden wanneer er twijfel is over gezondheid van moeder of kind. Nu is het bijna standaard om in het ziekenhuis te bevallen omdat mensen denken voor veiligheid te gaan. Doordat vrouwen in het ziekenhuis meer spanning hebben dan thuis verloopt een bevalling vaak minder vlot en wordt er ingegrepen, met alle gevolgen voor moeder en kind van dien.
  Ik hoor dit helaas regelmatig tijdens mijn werk als kraamverzorgende.
  Het zou fijn zijn als er juist meer vertrouwen in de natuur zou zijn en vrouwen met vertrouwen in hun lijf en vertrouwen in de verloskundige op hun manier ook thuis kunnen bevallen.

  Artikel van nu.nl over minder complicaties bij thuisbevallingen van 14-06-2013
  http://www.nu.nl/gezondheid/3500740/minder-complicaties-bij-thuisbevalling.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge