Mag jouw kind al op Instagram op de basisschool?

wanneer mag je kind op instagram

Wanneer ik ontdek dat veel van Junes klasgenoten actief zijn op Instagram, roept dat vragen bij me op. Waar ligt de grens? Weten andere ouders wel wat hun kinderen uitspoken? Of zijn wij gewoon erg streng? En hoe zit het wettelijk gezien eigenlijk? 

Algemene informatie over Instagram en kinderen

Wettelijke bepalingen omtrent Facebook en Instagram

Ik zocht uit of er wettelijke bepalingen zijn omtrent het gebruik van social media. Maar die zijn er niet. De apps zelf raden aan om hiervan pas gebruik te gaan maken als je 13 bent of ouder, maar zoals bovenstaande ontdekking wel uitwijst: kinderen downloaden deze veel eerder.

Wat is er zo leuk aan Instagram?

Voor ouders die, anders dan ik, het eerste uur van Instagram in 2012 hebben gemist en eigenlijk geen idee hebben van wat de app inhoudt (en ja, die zijn er helaas alarmerend veel, ontdekten Ro en ik toen we een tijd geleden een informatieavond bezochten over het gebruik van social media):

 • Je deelt foto’s met bekenden
 • Over die foto kan je een filter plaatsen om het mooier te maken
 • Net als Facebook verschijnen die op een timeline
 • Met hashtags kan je aangeven wat op je foto staat; zo kunnen gelijkgestemden elkaar sneller vinden (#beach brengt alle strandliefhebbers samen en #fml alle mensen die op dat moment balen van het leven)
 • Instagram wordt tegenwoordig ook veel gebruikt door social influencers – je moet deze groep zien als, veelal, jongeren die invloed uitoefenen op de jeugd. Dat doen ze door stukjes van hun leven te tonen: de persoon achter de BN’er, maar ook met modestatements of de oproep mee te helpen voor het goede doel.
 • Instagram is een heel positieve vorm van social media. Natuurlijk hangt het ook af van wie je volgt, maar mijn tijdlijn staat over het algemeen lekker vol met bloemetjes, kinderen en unicorns. 

Wat zijn de risico’s van Instagram?

 • Net als met alle social media is het goed om te beseffen dat iemand mogelijk jouw openbare foto’s zou kunnen gebruiken.
 • Er zit een chatfunctie op, dus het kan altijd zo zijn dat een oude viezerik contact legt met jouw jonge dochter, maar zich voordoet als een jonge god.
 • Het liken en geliket worden kan verslavend werken, volgens mij is het daarom altijd verstandig om te benadrukken naar je kind dat er belangrijkere dingen zijn in het leven dan dat je de nasi van dinsdagavond nog niet hebt gedeeld met je volgers.
 • Via bepaalde hashtags kunnen ze in contact komen met obscure gebruikers (zoals #ana wordt gebruikt door meisjes die anorexia hebben en elkaar daarin steunen)
 • Als Facebook (de huidige eigenaar van Instagram) de fotorechten krijgt, kunnen ze jouw foto’s gebruiken in advertenties. Zonder toestemming, want daar ‘teken’ je voor met het downloaden van de app.

Natuurlijk mag voorop staan: dit hoeft niet te gebeuren, maar toch is het goed om te beseffen dat het meer is dan alleen een filter op je foto.

Tip voor ouders: weet (of ontdek) hoe Instagram werkt

Ik ben Instagramgebruiker van het eerste uur. Althans zo voelt het, omdat ik al sinds april 2012 een actief privéaccount heb (sinds die maand werd de app beschikbaar voor Androidgebruikers). Tegenwoordig gebruik ik vooral het account van mijn blog. Daardoor weet ik dus hoe het werkt. Dat helpt bij de begeleiding van onze dochter: doordat ik de app ken, weet ik ook waar de valkuilen zitten. Weet je dat zelf niet goed? Laat je dan voorlichten door iemand in je omgeving die wel kennis heeft van sociale media.

Geheim account aanmaken

Kinderen zijn vaak sneller dan hun ouders met het begrijpen van nieuwe media. Logisch: ze zijn er veel meer mee bezig. Een geheim account is dan ook zo aangemaakt. Kiezen ze een wat ongebruikelijke naam en nemen ze geen profielfoto, dan is de kans al een stuk kleiner dat jij het ontdekt.

Al blijven het kinderen. Grote kans dat je bij bepaalde klasgenoten die ene naam steeds ziet opduiken, dat ze worden getagt in een verhaal of foto en dat juist dat ene vage profiel bij je suggesties blijft staan.

Instagram
Foto maken – Shutterstock

Regels voor een Instagram account

Wanneer je kind op Instagram mag, is het slim om daarover regels af te spreken met elkaar. Uiteindelijk stuur je je dochter ook niet zomaar een donker park in en laat je haar niet gaan zonder nog even bepaalde zaken door te spreken (je spreekt uiteindelijk toch vaak ook regels af omtrent het gebruik van het mobieltje zelf).

Geef daarbij ook ruimte aan je kind om te vertellen wat hij of zij zelf weet. Daarmee behandel je ze als een gelijkwaardige(re) gesprekspartner en zullen ze ook actiever deelnemen aan het gesprek. Bovendien blijven jouw zorgen dan beter hangen dan wanneer het voelt als een eindeloze preek.

Wij vinden bijvoorbeeld onderstaande zaken belangrijk:

 1. Geen onbekenden toevoegen
 2. Weet wat de risico’s zijn en handel daarnaar
 3. Bij twijfel altijd naar ons toekomen of naar een andere vertrouwenspersoon gaan, als je dat prettiger vindt
 4. Hou je account privé
 5. Een hartje op Instagram zegt niet veel meer dan dat iemand je foto leuk vindt. Het maakt je geen beter mens en er is ook een leven buiten social media (says who… Ik weet het)

Kijk samen met je partner wat jullie belangrijk vinden en waar de grenzen liggen.

Hoe het bij ons ging?

Instagram in groep 8

Het leeft enorm. June informeerde laatst wanneer zij een account mag. Waarschijnlijk wil ze meer dan alleen Tiktok, een app die ze wel mocht downloaden, maar alleen voor privégebruik. We hebben de afspraak dat ze alleen mensen toevoegt die ze kent en heeft er geen problemen mee dat wij haar volgen. Tot zover voelt het heel fijn en hebben we vertrouwen in haar. Toch wilde ik meer weten. Waarom wilde ze zo graag een account? Omdat ik ermee bezig ben of is er meer?

De halve klas is online actief

Daar komt de dinosaurus in me naar boven die heel voorzichtig is met technologie (en nog steeds met weemoed terugdenkt aan de typemachine). Het zal toch niet dat haar klasgenoten dat wel mogen? Een klein online onderzoekje doorprikt mijn naïeve bubbel en brengt naar boven dat vrijwel alle meisjes uit haar klas een account op Instagram hebben. Weliswaar afgeschermd, maar toch. Ook kom ik iemand tegen uit groep 7. Wat dat betreft is de app dankzij zijn algoritmes net een klein dorp. En dan komt bij mij de vraag naar boven (net als wanneer ik jonge meisjes zie lopen met ultra korte rokjes en een dikke laag make-up): weten die ouders dat wel?

Instagram
Afbeelding – Shutterstock

Daar gaat ons plan om te wachten?

Net als met het krijgen van de mobiele telefoon, lijkt ook dit voornemen te gaan mislukken. Of het erg is, weet ik niet. Als ouder moet je ook leren en meegroeien met de huidige maatschappij natuurlijk, dus misschien zijn we wel veel te eigenwijs als we willen wachten. Omdat wij in feite de eerste generatie ouders zijn die hier echt mee te maken krijgt, is het allemaal een beetje prijs schieten.

We denken allemaal de wijsheid in pacht te hebben, maar niemand weet waar dit toe leidt over pakweg tien tot twintig jaar. Een positieve en liefdevolle generatie? Of een egocentrische groep jonge volwassenen die denken dat het leven alleen om hen draait?

De tijd zal het leren. Voor nu stellen we een aantal regels op die ingaan op het moment dat June een Instagram account krijgt.

Instagram
Afbeelding – Shutterstock

Hoe denk jij over kinderen en Instagram?
En hoeveel weet jij van het online gedrag van je kind?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

16 thoughts on “Mag jouw kind al op Instagram op de basisschool?

 1. Ik weet nog wel dat vroeger het pas vanaf 12 jaar was toegestaan (vanuit Instagram). Is helaas ook niets meer van over… Vind het ook erg lastig!

 2. Sommige dingen zijn inderdaad lastig, vooral als de vriendinnetjes het allemaal wel hebben… Op je vraag of die ouders er vanaf weten, geen idee… Maar ik hoop toch heel erg van wel.

 3. Ik ben blij dat ik hier zelf nog niet over na hoef te denken.. maar als mijn dochter straks deze leeftijd heeft weet ik zeker dat er wel weer iets anders is waar ik me druk om kan maken. Haha.

 4. Mijn zoontje is nog maar 8 maand dus die is daar zeker nog niet mee bezig. Tegen dat hij de leeftijd heeft zijn er waarschijnlijk weer andere dingen maar ik kan je volledig vinden in je regels van het prive houden van het account en geen vreemsen toevoegen

 5. Leeftijd is idd hetzelfde als Facebook (gek hoor, zelfde bedrijf) en Musical.ly. Maar als ze wil mag het van mij, met dezelfde restricties. En liever dat dan dat ze het stiekem doet idd.

 6. Het lijkt me echt een hele grote uitdaging om je aan je (eigen)gestelde regels te houden. Gelukkig is ons dochtertje ‘nog maar’ 2 maar het gaat vast heel snel, en voordat we het weten vraagt ze of ze een Instagram account mag! :I

  1. Ja is zo, je hebt daardoor meteen geen poot om op te staan eigenlijk. Terwijl ik denk dat er niks mis mee is om kinderen een beetje weg te houden van dit soort apps. Alhoewel wettelijk vastleggen ook weer zoiets is… Lastige situatie vind ik, omdat je niet weet wat het juiste is.

 7. Ik heb een dochter van bijna 11. Zij zit idd ook op musical.ly en openbaar. “weirdos” zoals zij ze noemt verwijderd ze meteen. En ik mag altijd in haar telefoon alle berichten of wat dan ook lezen. Op insta hetzelfde. Ze weet ook heel goed wat ze wel en niet mag plaatsen, en als ze twijfelt over iets komt ze bij me.

  1. Ik denk dat dat het belangrijkste van alles is waarschijnlijk, dat je elkaar kan vertrouwen. En dat wanneer er problemen zijn, zij direct naar je toekomt.

 8. Het lijkt me inderdaad best lastig om een goede beslissing te maken als het gaat om social media. Ik ken de gevaren, maar snap ook dat tegenwoordig “iedereen” al op jonge leeftijd er mee word geconfronteerd.

 9. Ik herken helemaal dat sommige principes sneuvelen. Zoals geen smartphone voor de middelbare school. Dat bleek bij ons ook niet houdbaar.

  Soms kun je als ouder niet anders dan de regels versoepelen, maar daarbij dan wel veiligheidsafspraken inbouwen. Ik heb mijn kinderen tot in den treure voorgelicht over de gevaren van internet. Als ik nu mijn mond open doe om het te herhalen roepen ze verveeld: ‘Jahaaaaa, achter dat leuke meisje kan een enge man zitten.’

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten