Over bloggen #1 | Inspiratie voor je mamablog met meer dan 155 onderwerpen

Inspiratie voor je mamablog

Ik schreef deze blog op toen ik nog op WordPress blogde en enorm twijfelde over de stap naar een eigen domeinnaam. Niet voor lang overigens, een week later blogde ik al op www.lotuswritings.nl. Maar heel even kampte ik met een gebrek aan inspiratie en wist ik niet waar ik heen moest in de toekomst. Laatst (2017) heb ik mijn blog met ‘inspiratie voor je mamablog’ aangevuld met handige tips. 

Inspiratie voor je mamablog

Waarover kan je allemaal schrijven? Gelukkig is dat enorm uiteenlopend, zeker wanneer je kinderen hebt! Daarom mijn allerbeste inspiratie voor je mamablog in meer dan 155 uiteenlopende onderwerpen waar je vast wel iets mee kunt.

Zwanger raken

 • Je eigen zwangerschapswens
 • Eén op de zes‘ (dus als zwanger raken niet vanzelf gaat) – hoe heftig ook, volgens mij is een belangrijke kracht van blogs dat ze mensen kunnen verbinden en taboes doorbreken. Dus door erover te spreken, kan je een ander inspireren en misschien wel zijn of haar stilte laten doorbreken. Dat is heel waardevol.
 • Hoeveel kinderen je graag zou willen krijgen als het je gegeven is of hoe je ideale gezin eruit zou zien
 • Tips & tricks op een rijtje (misschien ook leuk om eens in te gaan op bijgeloof rondom het onderwerp zwanger raken)
 • Miskraam – Ook een heel heftig onderwerp, maar misschien juist daarom erg belangrijk om te bespreken met je lezers.

Zwangerschap en bevallen

Je lichaam

 • Veranderingen van week tot week; misschien in de vorm van een dagboek
 • Een opsomming van de vervelendste kwaaltjes
 • Een lijstje met typisch eerste, tweede of derde trimester
 • De grappigste en opmerkelijkste eetgewoonten die zwangere vrouwen erop kunnen nahouden
 • Waaraan merkte je dat je zwanger was? Hoelang duurde het voor je het doorkreeg?
 • De mooiste momenten van een zwangere vrouw
 • Bijzonderheden: aparte bloedgroep, tekort aan een bepaalde vitamine, bloedarmoede, jeuk, zwangerschapssuiker, HELLP, vroegtijdige ontsluiting, voorweeën, harde buiken, vermoeidheid en de bijbehorende dip etc.

Je geest

De bevalling

Na de bevalling

Leeftijdsfasen

Dreumes

Peuter

 • Hoe kies je de juiste peuterspeelzaal uit?
 • Tem de peuterpuberteit in 7 handige stappen
 • Toffe activiteiten om met je peuter te ondernemen
 • Grappige peuterpraatjes
 • Gastblog van je peuter
 • Speelgoed dat de ontwikkeling van je kleintje het best stimuleert
 • Help, mijn peuter heeft een ontwikkelingsvoorsprong (incl. tips)
 • Zo regel je belastingzaken voor je je peuter inschrijft
 • 10 dingen die alle peutermoeders weleens denken
 • Peuter voorbereiden op de basisschool
 • Verschil tussen 2 en 3 jaar
 • Hoe overleef je met twee peuters onder één dak?
 • Waarom mannen vaak meer hebben met peuters dan baby’s

Kleuter

 • De juiste basisschool kiezen
 • De allereerste schooldag (en hoe je daarmee omgaat als ouder)
 • Ontwikkeling van een kleuter
 • De leukste spelletjes of het tofste speelgoed voor deze leeftijdscategorie
 • Waarover kan je kletsen met je kleuter?
 • 10 vragen die je kan stellen aan je kind om te ontdekken wat ze hebben gedaan op school
 • Bestaat er zoiets als een kleuterpuberteit?
 • 33 gedachten die je hebt wanneer je kleuter geen zin heeft
 • De leukste uitstapjes met kleuters

Schoolgaand kind (6-9)

 • Mooie traktaties om samen te maken
 • Waarom het fijn is oudere kinderen te hebben
 • De leukste knutselspullen of het tofste speelgoed voor oudere kinderen
 • Slaapkamer make-over, inclusief tips
 • Wat is nu ‘in’?
 • De verhoudingen tussen jongens en meisjes
 • Alles dat je moet weten over groep 3/4/5/6
 • De Avondvierdaagse, schoolreisjes etc.

Tiener/puber

 • Zo merk je dat de (pre)puberteit begint
 • Waaraan merk je dat je kind nu echt een tiener of puber is?
 • 19 dingen die alle puberouders herkennen
 • Afscheid van de basisschool
 • Het Grote Loslaten: je kind gaat op schoolkamp in groep 8
 • Omgaan met cyberpesten
 • Confronterend: je puber lijkt op jou
 • De stap naar de middelbare school, wat moet je inkopen, hoe voelt het voor jou als ouder
 • De eerste keer uitgaan

Relatie

Leuk…

…of minder leuk

Normen en waarden

Niche

 • Reizen (de mooiste reizen die je hebt gemaakt, reisblunders, de leukste tripjes in eigen land met kinderen, kamperen voor beginners, de fijnste hotels als je er samen even tussenuit gaat)
 • Beauty en fashion (make-up stash, de laatste trends, een snelle make-up voor mama’s, de beste huidverzorging, lekkere douchegels, deze basics moet elke moeder in haar kast hebben, outfit-posts of shoplogs)
 • Food (lekkerste gerechten met seizoensgroenten, deze 10 maaltijden lusten alle kinderen, groenten verstoppen voor gevorderden, gerechten over de grens, gezonde hapjes voor kleine zoetekauwen)
 • Interieur (trendy en toch kindproof, de leukste kinderkamers, de laatste trends,
 • DIY (simpele DIY’s voor het seizoen of bepaalde feestdagen, hoe maak je een knuffeltje of eigen kerststal, versier je huis voor Halloween, de tofste surprises van Pinterest)
 • Speelgoed (reviews, wishlists, wat moet je zeker hebben of juist niet)
 • Hobby (wat doe je, wat houdt het in, kan je kinderen erbij betrekken of juist niet, vinden je kinderen het leuk, wil je er ooit je werk van maken?)

Over bloggen

Blogs over dit onderwerp doen het altijd goed bij andere bloggers, dus geeft je vast garantie op veel lezers wanneer je hem schrijft. Doe je dat goed, dan hou je er meestal ook een paar nieuwe lezers aan over en zullen ze terugkeren wanneer je opnieuw iets publiceert.

Tags

 • Bedenk zelf een blogtag: kan gunstig zijn voor je SEO, want het levert veel linkjes op, én leuk om te zien wat anderen invullen
 • Gebruik de tags als inspiratie (bijvoorbeeld door een vraag uit te werken)
 • Zoek de #30dayblogchallengeNL op en laat je leiden door de bijbehorende 30 opdrachten.
 • Zoek vooral bij anderen naar nieuwe tags of sla ze op wanneer je ze tegenkomt op een moment dat je nog genoeg te schrijven hebt; ooit komt het van pas

Feestdagen en seizoenen

 • Zoek uit welke nationale en internationale dagen deze maand plaatsvinden en speel daarop in met een originele blog (denk ook out of the box en ga dus niet alleen voor de meest bekende)
 • Sinterklaas: shoplogs, shoptips, wishlist voor kinderen, wishlist voor volwassenen, surprises maak je zo, toffe DIY tip voor in huis, hoe vertel je het geheim en welke alternatieven heb je voor je standaard Pakjesavond?
 • Kerst: hoe zat het ook alweer met het Kerstverhaal, geloof je en hoe geef je daar vorm aan tijdens dit feest, welke kerststallen kan je kopen of maken, Christmas Wishlist, vier je de kerst samen of juist liever alleen, de beste kerstfilms, welke goede doelen jouw steun krijgen met kerst (of waarom je daar helemaal niet aan doet) etc.
 • Oud & Nieuw: commerciële toestand of juist feest van het jaar? Waar ga je heen, wat zijn je plannen, wat trek je aan en met wie ben je die avond? Goede voornemens? Terugblik op het afgelopen jaar (misschien terugblik op je goede voornemens van de vorige jaarwisseling?)
 • Valentijnsdag: wat doen jullie eraan, de tofste uitjes of mooiste cadeautjes om je liefde mee te tonen
 • Carnaval: de leukste outfits, beste feesten of misschien wel de geschiedenis van jouw stad rondom carnaval
 • Pasen: wat vieren we ook alweer, toffe DIY’s, het verhaal van de paashaas, vieren jullie het uitgebreid of juist klein, ga je naar de kerk met Pasen en vul de Het is bijna Pasen tag in
 • Verjaardagen: van je kinderen of jezelf; jaarlijkse brief aan je dochter, wishlist voor jongens, de leukste outfits, themafeestjes, hoe organiseer je een kinderfeestje, budgettips voor een onvergetelijke verjaardag, de mooiste cadeaus of lekkerste traktaties

Eerste Hulp bij Opvoeden

Over jezelf en je blog

Gebrek aan inspiratie voor mijn eigen blog

De laptop zoemt, buiten blaast een schip stoom af en ik kijk naar een leeg scherm. ‘Die blog vult zichzelf niet,’ denk ik kribbig bij mezelf. Maar het lukt niet. Tijdens mijn werkdag nota bene; de dag dat het moet, omdat er anders niet van komt. Steeds opnieuw start ik met tikken en elke keer haal ik het weer net zo snel weg. Wat nu? De klok tikt door en waar een eindeloze fietstocht laatst in praktijk slechts een halfuurtje bleek, zo vlug gaat de tijd nu.

Blog groeit

Het simpele portfolio waaraan ik begon om in elk geval ervaring te blijven opdoen met schrijven, groeit langzaam maar zeker. En dat betekent voor mij een professionelere aanpak: niveau van de stukjes moet omhoog, frequentie van schrijven ook. Jammer alleen dat ik even geen idee heb waar ik de inspiratie vandaan moet halen. Buiten schijnt de zon intens, terwijl ik hier binnen als groeiende onweerswolk hard zit te hopen dat die teksten zich vanzelf zullen gaan schrijven, mits je maar lang genoeg staart. Werkt voor geen meter natuurlijk en dus laat ik mijn gedachten de vrije loop.

De toekomst van Lotus Writings

Ik twijfel over de toekomst. Een eigen domeinnaam? Hoe moet ik dat aanpakken? En wil ik professionaliseren, hoeveel tijd zal ik daarin moeten investeren en kom ik dan nog uit met mijn andere – toch behoorlijk belangrijke – dagbesteding in de vorm van onze lieve bloedjes van kinderen? Is zo’n blog niet gewoon je hobby? En wat als ik dan te kampen heb met een gebrek aan inspiratie?

Veel vragen, weinig antwoorden

Aan de andere kant vind ik schrijven heerlijk en knap ik er meestal echt van op. Vandaag alleen even niet. Erg? Misschien niet. Misschien is het juist wel een moment om jullie te vragen naar je mening, dan pak ik in de tussentijd mijn spullen en ga nog even van de zon genieten. Dat gaat waarschijnlijk een stuk beter!

Inspiratie voor je blog genoeg, toch? Of weet jij nog een leuk onderwerp?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

42 thoughts on “Over bloggen #1 | Inspiratie voor je mamablog met meer dan 155 onderwerpen

 1. is heel herkenbaar helemaal dat je zegt: ‘Die blog vult zichzelf niet,’ denk ik kribbig bij mezelf.
  Ik heb afgelopen blog 104x gewijzigd en duurde 4 dagen voordat hij online was.
  En andere dagen kan je er wel meerdere op een dag schrijven/verzinnen.

 2. in het begin van mijn blog had ik dat wel. Nu heb ik 2 dagen van de week een vast item en verder hou ik een blog agenda bij. Elke keer als ik een idee heb vul ik hem in. Zo heb ik altijd keuze genoeg

 3. Soms tik ik. Delete. Tik ik weer en weer delete ik het. Ik weet waar ik het over wilt hebben. Maar ik krijg het dan niet op papier. Een andere keer lukt het prima om over het onderwerp te schrijven. Je tips zijn zeker handig. Als het een keer echt niet lukken. Dan kan ik nog altijd jouw blog te raden gaan.

 4. Ik heb ook een eigen domeinnaam ook al doe ik het hobby- matig. Ik vind het bedrag wat je er per jaar voor betaald niets voorstellen en komt toch wat beter over. Inspiratie is soms in overvloed en soms ook weer niet.

 5. Goeie tips, ik heb ook gekozen voor een eigen domeinnaam. Ook al is het een hobby, als ik iets wil doen wil ik het ook goed doen 🙂

 6. Ik neem mijn blog heel serieus. Zeker nu ik met bedrijven samenwerk is het ook belangrijk voor mij dat ik wat te bieden heb. Regelmatig vraag ik feedback op mijn layout en wat er beter kan en dergelijke. Soms vraag ik gewoon aan mensen die dichtbij me staan naar meningen, die zijn meestal het eerlijkst 🙂

  1. Ja dat is een hele goede tip. Mensen in je naaste omgeving zijn inderdaad vaak het eerlijkst en daar kom je het verst mee. Ook bevriende ondernemers of aan PR Bureaus kan je weleens vragen waar zij prijs op stellen in een samenwerking en daarvan leren.

 7. Ik ben aan het zoeken wat ik mijn lezers wil meegeven. Vooral op zoek hoe ik tips en mijn e-books kan overbrengen naar anderen. Verder ga ik lekker door met het schrijven van columns! 🙂

 8. Ik blog hobbymatig en heb een eigen domein. Ja ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er verder niets mee zou willen. Natuurlijk lijkt het me gaaf om er m’n werk van te kunnen maken. Maar aan de andere kant wil ik mezelf niet verplichten bepaalde dingen te doen die ik niet wil. Dubbel allemaal!

  1. Ja snap ik. Als het je baan is, hangt er zoveel vanaf. En dan moet je soms misschien opdrachten aannemen die simpelweg iets opbrengen, omdat er toch geld in het laatje moet.
   Lees je blog sinds kort met veel plezier in elk geval 😊

 9. Het is iets vreemds met blogs – de mijne althans. Soms wordt een stukje in het begin heel weinig gelezen. Terwijl je er verder niet naar omkijkt, ontstaat er langzamerhand toch belangstelling voor. En dan kan het zomaar zijn dat een tekst die eerst nauelijks interesse wekte, op een bepaald moment duizenden keren gelezen is. Blijkbaar is het onderwerp in de mode geraakt of zoiets.

  Ik heb weinig ambities met mijn blog. Ik probeer wat informatie door te geven waar je op andere manieren meestal niet makkelijk aan kunt komen. Wie die info hebben wil is welkom. Ik heb een domeinnaam maar daar doe ik erg weinig mee.

  Ondertussen heb ik van dat blogschrijven wel weer geleerd over schrijven, en ook over lezers.

  In de loop van de tijd heb ik een paar cursussen gevolgd en veel boeken gelezen. Het meest heb ik gehad aan: Julia Cameron, The Artist’s Way. Ook erg nuttig: de boeken van Natalie Goldberg. Dankzij deze auteurs kan ik altijd wel een stukje schrijven – ook al is het niet altijd het publiceren waard.

  Ik wens jullie allemaal veel succes!

  1. Bedankt voor de reactie!

   Ik lees je blogs met veel plezier, wijze blogs; steek er altijd wel iets van op! En zal eens kijken naar die titels, wie weet heb ik er ook wat aan 😊

 10. Ik zou zeker een eigen domeinnaam nemen als je het heel serieus wilt aanpakken.
  En ‘doen’ in plaats van twijfelen 🙂

  1. Goed punt haha, twijfelen is soms weggegooide tijd.

   Heb voor mezelf de knoop doorgehakt. Die domeinnaam komt er, ga met bekende even zitten om mezelf wat te scholen in de wondere wereld van websites, anders wordt t niks ben ik bang haha!

 11. Een blog is zo serieus als je ‘m zelf neemt. Toen ik nog niet zo op de hoogte was van het wereldje volgde ik spontaner dan dat ik nu doe. Aan de andere kant hoor ik van mensen dat ze vinden dat ik de laatste paar maanden steeds professioneler overkom op mijn blog. Dat was niet gebeurd als ik niet serieuzer naar mijn blog had gekeken en mezelf niet af en toe een schop onder mijn kont had gegeven.

  Mijn advies: neem zeker een eigen website. En push jezelf niet te hard. Liever 3 keer per week een artikel waar je helemaal achterstaat dan elke dag een artikel dat het voor jouw gevoel net niet is. Dat groeien komt wel, voor de een sneller dan de ander.

  1. Kan op een tegeltje, je eerste zin 😊

   Hoe verder je komt, hoe sneller je toch op grotere blogs van ‘bekenden’ gaat reageren misschien? En dank je voor de tip en openhartigheid, kan echt wat met de opmerkingen en adviezen van jou en de anderen. Ik ga van de week eens zitten om te kijken welk nieuw doel ik heb.

   Reden van deze blog is misschien ook dat ik mijn huidige doelstellingen gehaald heb (meer lezers, schrijfstijl ontwikkelen en iets consistenter in wat ik publiceer). Schrijfstijl kan altijd beter, maar waar wil je heen? Blijft toch beetje de vraag.

   Dank je! Je hebt daar een goed punt; als ik geen artikelen naar mn zin heb, kan ik ook een dag niets online zetten. En groei kun je inderdaad niet afdwingen. Genoeg stof tot nadenken weer!

 12. Ik zit precies even in de zelfde fase van het bloggen. Ik heb mijn domeinnaam aangepast, mijn site verbeterd en ben nu aan het kijken naar cursussen om misschien beter te leren schrijven. Het is een hobby, waar ik heel veel plezier en inspiratie uit haal. Maar ik zou eigenlijk wel verder willen, vandaar mijn kijk naar cursussen.

  1. Bedankt voor je antwoord!
   Ikzelf deed een cursus copywriting en momenteel nog bezig met ‘korte verhalen schrijven’ bij NHA. Die laatste is ontzettend leuk, goede begeleiding ook. En de eerste kan mooi van pas komen bij reviews. Het helpt je zeker om je manier van schrijven te ontwikkelen. Ben er zelf ook nog lang niet waar ik wil zijn op gebied van schrijven, maar zulke cursussen zijn inderdaad een goede investering om verder te komen. Boekentip: Schrijfwijzer van Jan Renkema. Staat werkelijk alles in!
   Workshops zijn trouwens ook handig (afgaande op heel enthousiaste medebloggers).

 13. Het is voor mij een hobby, maar wel één die ik redelijk serieus neem. Daarom heb ik bijv. een eigen domeinnaam. Wat het voor mij de moeite waard maakt is het “product” wat er ligt; mijn blog. Die openen en zien word ik al blij van. Maar zo fanatiek als eerst met elke dag een blog plaatsen op een bepaalde tijd heb ik losgelaten. Dat lukt mij gewoon niet.

  1. Dank je wel voor jouw visie. Het is gek dat als je eenmaal doorhebt hoe de blogwereld werkt, je gemakkelijker na gaat denken over een toekomst. Ook als dat je insteek eigenlijk niet was. Goed dat je trouw blijft aan jezelf, levert denk ik de beste blogs op. Lees ze in elk geval altijd met plezier!

   1. Over die toekomst denk ik zeker ook wel na hoor. Als ik niet had geweten hoe het werkt of er helemaal niks serieus mee wil dan blogde ik nu nog steeds bij WP.nl. Ik wil ieg de mogelijkheid open laten om er evt meer mee te doen. En een domeinnaam hoort er dan bij voor mij. Het plezier is wederzijds trouwens. 🙂

    1. Mooi, vooral dat je de optie zo open laat. En ja als ik er iets professioneler mee wil omgaan, zal die domeinnaam er moeten komen. Staat netter.
     Dankje 😊

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten