Inschrijven bij de KvK | Dit moet je weten als starter

Inschrijving bij de kvk zzp

Na maanden voorbereiden, twijfelen, beslissen en toch weer terugkrabbelen, schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. In dit artikel vertel ik over mijn beslissing, doelen en de ervaring zelf. 

Waarom een inschrijving bij de KvK?

Vaste lezers kennen het verhaal inmiddels wel, maar voor anderen even een samenvatting: na mijn bevalling van Rose raakte ik snel weer zwanger. Solliciteren zat er niet in en Ro stelde me voor om te gaan kijken of ik van schrijven mijn beroep kon maken. Via via belandde ik al snel bij een bouwtijdschrift. Ik schreef maandelijks artikelen, kreeg pittige, maar terechte kritiek en werd langzaamaan beter. Om daarnaast een portfolio op te bouwen, begon ik mijn blog: Lotus Writings.

Inmiddels ben ik bijna drie jaar aan het werk als schrijfster en zijn de verdiensten ook hoog genoeg om me te kunnen inschrijven. Toch sloeg de twijfel toe: was het nog niet te vroeg om hier een echt bedrijf van te maken? Maar de eerdergenoemde gesprekken en Ro’s onvoorwaardelijke steun gaven de doorslag. Ik zou per 1-1-2018 aan de slag gaan als zelfstandige. Bovendien voldeed ik aan de drie criteria die de KvK stelt aan ondernemers.

Criteria die de Kamer van Koophandel hanteert t.a.v. ondernemers

 1. Je levert zelfstandig goederen en diensten aan anderen. Goederen zijn concrete producten, onder diensten vallen klusjes of de teksten van een journalist.
 2. Je vraagt hier meer dan een symbolische vergoeding voor (zoals een fles wijn of bon); daarmee onderscheid je jezelf van een hobbyist.
 3. Je bent deelnemer aan het economisch verkeer. Ondernemerschap betekent dat je meer dan vriendendiensten levert en dus ook diensten verricht voor derden tegen betaling (omdat je winst wil maken).

Bron

Waar moet je aan denken als je jezelf wil inschrijven als ZZP’er?

Voordat je als ZZP’er aan de slag kan gaan, moet je jezelf inschrijven. Je meldt jezelf aan en vult daarbij online een formulier in. Vervolgens maak je een afspraak met een medewerker. Dit kost relatief weinig tijd. Je geeft een schatting van je inkomsten op en beschrijft waar je voornaamste taken zullen liggen, zodat ze je kunnen indelen binnen een bepaalde beroepsgroep. Ook kan je kiezen of je ongevraagde reclame en informatie wil ontvangen.

Een nieuwe naam?

Dit zou het ultieme moment zijn om toch nog van naam te wijzigen. Ik twijfelde daarover. Kon ik niet beter aan de slag gaan als Tekstbureau Merel van Berkel met daaronder de (mama)blog ‘Lotus Writings’? Uiteindelijk besloot ik het niet te doen. Een eventueel tekstbureau kan altijd nog, maar vooralsnog genereer ik momenteel de meeste naamsbekendheid met Lotus Writings. Die naam dekt bovendien de lading ook wel.

De afspraak bij de Kamer van Koophandel

Zenuwen

Eerlijk gezegd was ik al in tijden niet zenuwachtig meer geweest, maar nu de afspraak naderde speelde de nervositeit toch op. Hier en daar hoorde ik verhalen over KvK-medewerkers die zich gedroegen als chauvinistische eikels (pardon my French) en dat maakte het niet veel beter. Toen mijn ouders voor de deur stonden, haalde ik diep adem. Nog even en Lotus Writings zou officieel mijn bedrijf zijn. Het echte werk dus.

Mijn vader ging mee

In eerste instantie zou ik zelf gaan. Maar het leek me eigenlijk veel fijner om dit toch te kunnen delen met iemand anders. Ro moest werken en daarom opperde mijn moeder dat ik mijn vader zou kunnen meenemen. Zo gezegd, zo gedaan. Hij weet in dit soort situaties veel beter wat hij moet zeggen ook, dus dat maakte het extra fijn.

De afspraak zelf

Naar de afspraak moet je volgens de herinneringsmail twee zaken meenemen:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • de ingevulde lijst

Die laatste bleek niet nodig, omdat ik hem online al had ingevuld. Gelukkig ook maar, want de avond ervoor wist ik niet meer wat mijn wachtwoord was. Eenmaal op het kantoor in Rotterdam, bleken alle zenuwen gelukkig ongegrond. We hadden een hele vriendelijke man tegenover ons zitten, die me nog eens door de vragenlijst loodste. Hij veranderde wat nodig was en draaide de formulieren uit. Ik tekende, hij arceerde de belangrijke telefoonnummers en gegevens en twintig minuten later stonden we weer buiten.

Kosten?

Jezelf als ZZP’er laten inschrijven kost € 65,00 – waarvan € 50,00 voor het inschrijven en € 15,00 voor een uittreksel. Dat laatste heb je bijvoorbeeld nodig bij het openen van een zakelijke rekening. Je kan dit alleen met pin betalen.

Tip: welke zakelijke rekening kies je?

Wil je een zakelijke rekening openen, maar kan je door de bomen het bos niet meer zien? Kijk dan eens op zakelijkerekening.nl. Dirk, accountmanager in het dagelijks leven, startte de website omdat hij merkte dat klanten behoefte hadden aan een niet-commerciële en onafhankelijke website die eerlijke gegevens verstrekt. Bezoekers kunnen zich rustig oriënteren en de vragen die hij tijdens zijn werk krijgt, verwerkt hij in blogs.

Wat verandert er gevoelsmatig na een inschrijving bij de KvK?

Wanneer mensen trouwen, hoor je vaak ‘het is alleen de ring en een leuk feestje, maar verder verandert er helemaal niets’. In dit geval voelde ik wel degelijk een verandering. Misschien ook deels voortkomend uit mijn perfectionisme, maar nu is er geen plek meer voor excuses. Dit is mijn baan. Dat was het natuurlijk al, alleen nu nog meer. Ik zal een strikte administratie moeten gaan voeren, alle bonnetjes bewaren en overal bovenop zitten. Leuk vooruitzicht met mijn chaotische inborst 😉 Gelukkig heb ik een aantal lieve mensen om me heen die dat wél kunnen en me daarbij willen helpen. Maar goed, het speelkwartier is voorbij.

Wat hoop ik hiermee te bereiken?

Allereerst lijkt het me fijn wanneer ik zichtbaarder ben voor potentiële samenwerkingspartners. Ook wil ik hiermee nog meer professionaliteit uitstralen. Want uiteindelijk doe je dat wel. Je bent het station Hobby simpelweg gepasseerd. Wat de toekomst gaat brengen, weet ik nog niet, maar dat ik er keihard voor ga werken, mag zeker zijn!

Denk jij ook na over een inschrijving bij de KvK?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

23 thoughts on “Inschrijven bij de KvK | Dit moet je weten als starter

 1. Hoi, ik zit er ook over na gedenken om mijn blog http://www.houhetluchtig.nl in te schrijven bij kvk. Spannend vind ik dat! Vooral omdat het dan zo echt wordt. Maar ik denk wel dat het een juiste stap is, vooral qua professionaliteit en het beeld wat ik van Hou Het Luchtig heb voor de toekomst. Liefs, Fenna

 2. Ik vind dit soort blogs altijd zo grappig om te lezen. Ik geloof dat ik mijn eerste tripje naar de kvk al zo een 22 jaar geleden maakte, dus daarna met nieuwe ondernemingen starten, was het meer een kwestie van even gaan of online aanpassen

 3. Ik heb me met frisse tegenzin ingeschreven omdat het wel moest. Ik was gewoon lekker aan het werk, en had geen zin in gezeur. Maar de verdiensten waren dermate dat het belastingtechnisch wel moest.

  Maar van mij had het niet gehoeven eigenlijk.

 4. Gefeliciteerd en natuurlijk succes! Leuk en handig artikel. Ik wil me zeer waarschijnlijk binnenkort ook inschrijven (en gaan beginnen als Virtual Assistant). Nu nog druk met de voorbereidingen.

 5. Gefeliciteerd! Wij hebben een totaal ander bedrijf, maar ook ik vond de inschrijving bij de KvK heel spannend dn een enorme stap. Veel succes!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten