informatieavond op school

6 redenen waarom die informatieavond op school zo nuttig is

Een eerste informatieavond op school kan best spannend zijn: je kent de andere ouders nog niet (goed), de leerkrachten misschien evenmin. Maar toch is het belangrijk om te bezoeken. Ik vertel hieronder over onze eigen ervaring en geef vervolgens een aantal redenen waarom zo’n avond belangrijk, maar bovendien ook leuk is om te bezoeken.

 

Wat kan je allemaal verwachten tijdens zo’n informatieavond op school?

Even voor de volledigheid: het gaat hier om de basisschool.

 • Op onze school werd eerst een inleidend praatje gehouden door de directrice.
 • Een deskundige ging vervolgens kort in op pestgedrag bij kinderen en de methode die onze basisschool hanteert op dit tegen te gaan: de Vreedzame school (meer informatie: klik hier)
 • Je gaat met de andere ouders naar het klaslokaal van je kind, waar je:
  • Informatie krijgt over de methodes die ze hanteren en het spelmateriaal kan bekijken
  • Inzage krijgt in lesmateriaal
  • Ziet waar ze op dat moment mee bezig zijn
  • Vragen kan stellen aan de juf, meester en andere begeleiders van de klas (denk bijvoorbeeld aan de logopedist of onderwijsassistente) en andere ouders

Waarom is dat nuttig?

 • Je leert een aantal ouders kennen van klasgenootjes. Dat maakt het toch een stuk eenvoudiger om elkaar aan te spreken na schooltijd wanneer de kinderen willen spelen.
 • Je hebt beter inzicht in de materialen waarmee je kind werkt. Zo kan je veel gerichter vragen stellen. Kennen we immers niet allemaal de eerste schooldag, waarop je informeert: ‘Wat heb je gedaan?’ en het teleurstellende ‘Niks’ je antwoord is? Nu kan je vragen: ‘Hebben jullie gespeeld met de kralen?’ Soms maken docenten ook een presentatie die erg informatief kan zijn.
 • (Bijna) elk schooljaar krijgt je kind een nieuwe leerkracht. In groep 1 heb je meestal nog wel wat inleidende gesprekken, maar in de jaren die volgen niet meer. We vinden het belangrijk om even ons gezicht te laten zien, zodat ook zij een idee hebben wie bij welk kind hoort. Ook in de bovenbouw.
 • Op zo’n avond ontmoet je die leerkracht in een informele setting. Volgens mij maakt dat het op termijn ook makkelijker om na schooltijd nog eens binnen te stappen en te vragen hoe het met je kind gaat of een probleem te bespreken.

Lees hier waarom een leerkracht deze avonden zo belangrijk vindt.

Waarom is het leuk om zo’n informatieavond op school te bezoeken?

 • Als je al vaker bent geweest, is het leuk om even bij te kletsen met de andere ouders. Zeker in de bovenbouw, waar niet iedereen meer bij school staat te wachten, mis je elkaar vaak. Daarom vind ik die avonden behalve nuttig ook erg gezellig. Even echt praten in plaats van via WhatsApp.
 • Het is een feest der herkenning, zoals ik hierboven schreef. Ook als je elkaar nog niet (goed) kent.

Kortom, volgens mij is het heel belangrijk om zo’n informatieavond op school te bezoeken. Niet alleen voor het persoonlijke contact, maar ook om inzicht te krijgen in het leven van je kind. Ze brengen uiteindelijk toch een groot deel van de week hier door. En natuurlijk, persoonlijke gesprekken met de juf of meester kan je nu niet voeren. Maar even bijpraten en zien wie lesgeeft, is prettig.

De allereerste informatieavond op de nieuwe school

Inmiddels is het ongeveer een jaar geleden dat we voor het eerst een informatieavond op Junes nieuwe basisschool bezochten. Toch altijd even wennen: al die nieuwe gezichten, je weet nog niet wie wel en niet bij de kinderen uit haar klas horen. En al was het veel enger toen ze haar eerste schooldag had, je moet als ouder ook maar wachten wat voor vlees je in de kuip treft. Onwennig loop ik de crea in – de centrale ontmoetingsplek, midden in de school. Voor de informatieavond staan overal stoelen opgesteld. Gelukkig zie ik al snel bekende gezichten: mijn vroegere overbuurmeisje en een paar mensen bij wie ik op de middelbare school zat. We ploffen naast hen en het is meteen gezellig.

Kinderen hebben, schept een band

Ik had me helemaal niet druk hoeven maken natuurlijk. Of je verlegen bent in het dagelijks leven of niet (of zoals ik makkelijker schrijft dan praat), alle barrières vallen weg zodra je over de kinderen praat. Ongeacht religie of levensovertuiging: slapeloze nachten en vervolgens overdag op de bank in slaap vallen kennen we allemaal. En wat dacht je van vervelende fases die niet over lijken te gaan? Dat een bepaalde puberteit in elke leeftijdscategorie lijkt te bestaan? De ongerustheid en het loslaten, schuldgevoel in alle soorten en maten en het verlangen naar rust (terwijl als je het hebt, je de kinderen weer enorm mist)… Gedeelde smart is gewoon echt halve smart.

Vanavond voelen we opnieuw die bevestiging

Al snel zitten we te lachen over de streken die onze kinderen uithalen. Liefdevol spreken we hoe duidelijk we aan hun gedrag kunnen merken dat ze weer op school zitten, het gebrek aan slaap met een baby in huis en hoe snel de tijd toch gaat. Het is grappig dat we bovendien allemaal tegen dezelfde dingen aanlopen. Ook in de klas van June zelf is het een feest der herkenning. Als we aan het eind van de informatieavond naar huis wandelen, voelen we ons daardoor zo goed. Weten dat je allemaal in hetzelfde schuitje zit, geeft de burger weer moed.

Bezoeken jullie ook de informatieavond op school?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge