Elektrisch koken heeft de toekomst. En dat is maar goed ook: op die manier zijn we niet meer afhankelijk van de fossiele brandstof aardgas. Nu zonne-energie flink in opkomst is, net als andere vormen van groene energie, loont het bovendien de moeite om deze overstap te maken. Maar waar moet je eigenlijk allemaal aan denken? Hieronder vind je handige informatie die je helpen als je wil gaan overstappen op elektrisch koken.
Hier moet je aan denken als je elektrisch gaat koken
Ga voor inductie
De reden daarvoor is kort en simpel: koken met een inductiekookplaat is voordeliger en beter voor het milieu ten opzichte van keramisch koken.
Koop geschikte pannen
Inductiekookplaten hebben een specifiek type pan nodig – niet altijd anders dan wanneer je kookt op gas, maar ze moeten wel voldoen aan een aantal eisen. Deze inductie pannen hebben namelijk niet alleen een magnetiseerbare bodem nodig, ook moeten ze volledig vlak zijn en een dikke bodem. Hierbij kan je denken aan materiaal als gietijzer, aluminium of RVS. Verder kan je in principe hetzelfde als wanneer je op het ouderwetse gaspitje kookt: of je nu wil wokken, braden, bakken of koken – het kan allemaal.
Kies een vorm van groene energie
Om het jezelf nog voordeliger (en milieuvriendelijker) te maken, is het goed meer gebruik te maken van groene energie. Aangezien zonnepanelen hun investering op termijn terugverdienen, is dit een laagdrempelige manier om gebruik te maken van wat de natuur ons biedt. Daarbij belast je het milieu veel minder wanneer je eigen energie gebruikt in plaats van spanning op basis van fossiele brandstoffen.
Van proberen kan je leren
Het koken op inductie is anders dan wanneer je gewend was op gas te koken. Dit is niet erg, je zal alleen even opnieuw moeten ontdekken hoe alles werkt. Lees vooraf het instructieboekje goed, kijk verschillende filmpjes met tips op internet en probeer gewoon eens uit hoe het werkt. Oefening baart kunst, ook in dit geval. En als je al lekkere maaltijden op tafel toverde, zal het heus niet ineens mislukken wanneer je overstapt. Neem gewoon de tijd en ontdek hoeveel voordelen inductie koken uiteindelijk ook biedt!
Volg een aantal speciale inductie recepten
Je kan online gemakkelijk recepten vinden die speciaal voor de inductie kookplaat gemaakt zijn. Op die manier kan je iets meer feeling krijgen met je nieuwe kookplaat en leer je als vanzelf beter koken. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit heerlijke wokgerecht.
Inductie koken is veiliger
We kennen het koken van onze eigen jeugd eigenlijk bijna niet anders dan met een gaspitje. Om die reden zijn we misschien sneller geneigd hier ook voor te kiezen: je weet immers exact wanneer je de pit lager moet zetten of uitdoen. Toch valt hier een belangrijk argument tegenin te brengen. Inductie koken is namelijk veiliger dan koken op gas. Hoe dat zit?
De pit staat alleen aan wanneer je een pan op de warmtebron plaatst. Haal je hem weg, om de pasta af te gieten bijvoorbeeld, dan gaat de plaat automatisch uit. Daarnaast gebruik je geen gas. Het ontbreken van vlammen en het risico op een gaslek spreken voor zich. Tot slot staan pannen een stuk stabieler op een inductiekookplaat: ze schuiven minder makkelijk dan op de relatief lossere gaspitten. Zeker met kleinere kinderen is dit echt een musthave in je keuken.
LET OP!
Mensen met een pacemaker doen er, vanwege de elektromagnetische straling, goed aan eerst te overleggen met hun arts voor ze starten met inductiekoken.
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?