Bloedarmoede door koperspiraal? 7 belangrijke symptomen

bloedarmoede door koperspiraal symptomen

Na het plaatsen van mijn koperspiraaltje werd mijn menstruatie heviger. Dat leidde zelfs tot bloedarmoede. Maar hoe herken je ijzertekort nu precies? In dit artikel leg ik uit hoe je het op tijd kunt herkennen aan de hand van 7 belangrijke symptomen.

Leer bloedarmoede tijdig herkennen

Mijn advies aan vrouwen met een zware menstruatie (al dan niet veroorzaakt door het koperspiraal) is om goed op de onderstaande signalen te letten.

Disclaimer

Voor ik verder ga, wil ik opmerken dat ik geen arts ben en geen medische achtergrond heb. Mijn adviezen zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring en de kennis die ik daardoor opdeed.

Ga bij serieuze klachten of vermoedens dan ook direct naar je huisarts! En als je de officiële lijst met symptomen wil lezen, klik dan hier. Daarnaast betekent dit blog niet dat het gebruik van een koperspiraal automatisch leidt tot zwaardere menstruaties en/of een tekort aan hemoglobine.

Vermoeidheid

Bij mij is dit het meest uitgesproken symptoom. Met kleine kinderen in huis wijt je de vermoeidheid echter gemakkelijk aan de drukte. Want uiteindelijk ben je toch de hele dag bezig met van alles. Pas wanneer de vermoeidheid heftiger wordt – en het ijzertekort waarschijnlijk groter – begin je zo’n allesomvattende slaperigheid te voelen. Vorige week viel ik bijvoorbeeld om 16.30 uur in een diepe slaap op de bank. Ro vertelde dat de kinderen op me sprongen, maar ik gewoon doorsliep. Ook suf ik de laatste tijd steeds vaker in de avond weg, vaak al rond een uurtje of 21.00. En ik ben zo moe dat ik er al tegenop kan zien dat ik straks iets moet gaan pakken in de keuken.

Trillen/duizeligheid

Sinds een maand, misschien anderhalf, voelde ik regelmatig een soort trillerigheid in mijn handen. Ook bij opstaan bleef mijn hoofd langer duizelen dan normaal. Eigenlijk had ik hierdoor al veel eerder naar de dokter moeten gaan, maar je onderschat klachten soms toch…

Hoofdpijn

Tja, met drie kinderen vond ik het eigenlijk niet zo gek dat ik een paar keer week naar de paracetamol greep. Sinds May in een soort gil-fase zit, bezorgt dat me letterlijk hoofdpijn. En constant kleine ruzies beslechten, gezeur aanhoren… Ik kon genoeg redenen bedenken die niets met ijzertekort te maken hadden.

Haaruitval

Soms heb je ook last van symptomen, zonder dat je weet wat de oorzaak is. Ik merkte namelijk al een tijdje dat mijn haren uitvielen. Dan had ik tijdens het borstelen ineens een redelijk dikke pluk haar in mijn handen of trok ik de losse exemplaren zo uit mijn staart. Nadat ik had gelezen dat ouder worden samenhangt met dunner wordend haar, zag ik mezelf al met een vlassig plukje eindigen. Maar dit bleek ook een symptoom van bloedarmoede te zijn. En in dit geval ben ik blij toe dat het daardoor komt!

Kortademigheid en hartkloppingen

Ik rende de trap op. Bovenaan stond ik uit te hijgen en mijn hart klopte sneller dan gemiddeld. Serieus: 33 jaar oud en nu al zoveel moeite met traplopen? Ben ik dan echt zoveel te zwaar? Ik nam me voor om vanaf nu alleen nog maar fruit en groente tot me te nemen, het roer moest drastisch om. Tja, dat het dus ook een onderdeel is van mijn ijzertekort heeft mijn motivatie om af te vallen natuurlijk niet echt goed gedaan. De plannen staan in de koelkast, eerst maar eens aansterken.

Transpireren

Echt, ik weet alle klachten aan compleet andere dingen. Dat ik de laatste tijd iets vaker zweette dan normaal (en voor wie mij niet kent: ik zweet doorgaans nauwelijks) lag vast aan het ouder worden. Bevreesd vroeg ik me af of het geen opvliegers waren. Ging natuurlijk perfect hand in hand met die steeds dunner wordende coupe. Maar gelukkig, ook dit hoort tot de klachten.

Slap gevoel

Eigenlijk komt dit wel door alle klachten tezamen. Op een gegeven moment voelde ik me zo slap als een vaatdoek. Vermoeid tot op het bot. Waar je normaal gesproken nog wat energie kan opdoen door iets te eten, leek het nu alleen maar erger te worden. Daarnaast je haren zien uitvallen, het snel veel te warm hebben en de hartkloppingen, zorgen voor een beetje gedeprimeerd gevoel. Dat alles maakt dat je jezelf ook heel erg slap voelt.

Oplossing bij ijzertekort

Wanneer je naar de huisarts bent geweest en deze inderdaad (na prikken) ijzertekort bij je heeft geconstateerd, zijn er een aantal oplossingen:

 • Staaltabletten slikken – Vaak krijg je een kuur voor een paar weken mee; deze moet je 2-3 keer per dag slikken)
 • Floradix – Waarschijnlijk herkenbaar voor vrouwen die zwanger zijn geweest. Dit natuurlijke drankje zit boordevol ijzer en biedt een gezonde aanvulling naast je normale voeding.
 • Ijzerrijke voeding – Zoals leverworst, gekookt eitje, spinazie, noten, kip, verschillende fruitsoorten, appelstroop uit blik, volkoren brood, rood vlees (biefstuk). Let op: zwangere vrouwen en kinderen mogen niet te veel leverworst eten vanwege de hoge dosis vitamine A en rood vlees moet beter doorbakken zijn)
 • Vitamine C – Wanneer je ijzerrijke voeding binnenkrijgt en daarbij vitamine C-rijke voeding eet (bijvoorbeeld een volkoren boterham met appelstroop of leverworst met een mandarijntje), neemt je lichaam het ijzer sneller op. Calcium (kaas, melk etc.) doet juist het tegenovergestelde.

De voorgeschiedenis: van koperspiraal tot bloedarmoede

Binnen drie maanden na de geboorte van May liet ik een koperspiraal plaatsen. Een tijdje later merkte ik echter dat ik steeds vermoeider werd. Uiteindelijk zo erg, dat ik mijn bloed liet prikken bij de huisarts. Ik herkende de klachten namelijk van mijn zwangerschap en vermoedde dat ik weleens bloedarmoede zou kunnen hebben, te wijten aan de zware menstruaties. En inderdaad: ijzertekort.

Ik moest een paar weken aan de staaltabletten en dat zou de klachten moeten oplossen. En het sloeg inderdaad aan, maar een paar maanden later zat ik opnieuw bij de huisarts met de zelfde klachten.

Opnieuw ijzertekort door het koperspiraal

Wanneer ik ophang, staar ik voor me uit. De huisarts vertelde me zojuist dat mijn ijzertekort laag is: 6,1, waar het 7,5 zou moeten zijn. Dat verklaart wel meteen alle symptomen waar ik last van had! Voor ons is het koperspiraal even de enige oplossing, dus we houden het hier maar bij. Maar het doet me ook beseffen dat ik veel beter moet letten op zowel mijn ijzerinname als de klachten die erbij horen.

Lees ook: Spiraaltje verwijderen: verhelpt het alle klachten?

Heb jij weleens last gehad van ijzertekort?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, vchal – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

24 thoughts on “Bloedarmoede door koperspiraal? 7 belangrijke symptomen

 1. Ieh ik heb er pas een en ook een of over geschreven. Gelukkig nog niet veel bloedverlies maar de tijd gaat het leren. Ik hou de symptomen in ieder geval goed in de gaten. Je beschrijft de symptomen overigens perfect. Niets op aan te vullen. Hopelijk helpen je ijzertabletten en voel je je snel weer de oude.

 2. Ik wist niet dat een spiraal dit allemaal kon bewerkstelligen..
  Wel meerdere keren last van ijzer tekort gehad tijdens en na de zwangerschappen. Je kan je hierdoor echt lamlendig voelen.
  Succes met de pillen en hopelijk gauw weer fit in de weer!

 3. Helder artikel. Floradix heb ik altijd in huis. En groene groenten. Na de bavalling had ik een hb van ongeveer 3.8, dus helemaal doorgewinterd ben ik wel, en alert ook. Maar precies wat jij schrijft, het kan overal wel aan liggen en zo modder je langer door dan nodig. Dank voor dit stuk! Xx

 4. Sterkte!
  Ik heb wel af en toe last van een lage bloeddruk en na de bevalling van de oudste ook tekort aan ijzer. Bij de tweede opgelost door extra op mijn voeding te letten en daardoor was ik na de bevalling net veilig, zeg maar. Volkorenbrood met extra vitamine c ernaast, beter voor de opname van ijzer. Spinazie, enzo.
  Hopelijk ben jij er ook snel weer bovenop.

 5. Goed dat je dit aan de orde brengt! Ik herken wel een aantal van de dingen die je omschrijft, maar ik heb geen spiraal. Ik ben nog aan het ontzwangeren en daar hoort de vermoeidheid en de haaruitval helaas ook bij… Ik hoop dat de staaltabletten je helpen!

 6. Wow wat heftig! Ik ben serieus aan het overwegen om een koperspiraal te plaatsen, er zou een nieuwe zijn Gynefix (ofzoiets) met minder kans op bijwerkingen. Heb je daar ervaring mee?

 7. Ik wist niet dat je dat van een koperspiraaltje kunt krijgen joh! Maar ik heb altijd een mega hoog ijzer gehalte (9,8 ofzo) maar laatst was het 6,9. Suuuuperlaag voor mijn doen dus.

 8. Wat handig om zo’n lijstje met symptomen te hebben. Dan is het toch makkelijker bepalen of je nu wel of niet even op visite moet bij de HA. 🙂

 9. Ik had 3x sterk ijzertekort tijdens mijn miskramen maar pas bij de 3de zijn ze erachter gekomen wat eigenlijk het probleem was. Blijkbaar vond mijn ex-gynecoloog de moeite niet om mijn symptomen serieus te nemen. Ik kreeg het advies een paracetamol in te nemen want ik was nog jong -_- Gelukkig nam mijn nieuwe gynecoloog me toch serieus.

  1. Jeetje wat heftig zeg! Onvoorstelbaar, dat is normaliter toch iets waar je sowieso naar kijkt? Gelukkig kreeg je een nieuwe gynaecoloog waarbij je je goed voelde.

 10. Wat vervelend dat je je zo voelt. En een nare bijwerking van een spiraal. Na mijn bevalling heb ik ijzertekort gehad door te veel bloedverlies. Mijn waardes waren toen 4.0. Ik heb nooit staaltabletten gehad, maar Floradix. En veel spinazie eten en rood vlees. Overigens kreeg ik bij 4.0 twee bloedtransfusies. Daarna was het 5.1 en mocht ik naar huis. Floradix en een speciaal dieet kreeg ik als advies mee. Ik voel mij goed, maar ik merk wel bij weinig slaap dat ik er nog steeds wel wat last van heb. De laatste keer dat ik bloed ging prikken was mijn ijzer nog steeds aan de lage kant. Hopelijk werken de staaltabletten en voel je je snel weer beter.

  1. 4.0 is echt heel laag ja, kan je nagaan dat je twee bloedtransfusies nodig had en nog ‘maar’ op 5,1 zat. Mijn laagste punt in de zwangerschap was 5,7 en toen zag ik k sterretjes. Het kan behoorlijk vervelende klachten geven. En in jouw geval dus ook iets om nog steeds in de gaten te blijven houden.

   Lief, dank je wel!

 11. Tijdens mijn zwangerschap was mijn ijzer iets te laag. Maar niet dat ik tabletten nodig had. Deze informatie is nieuw voor mij, goed om bij stil te staan als je een keuze moet maken voor een koperspiraaltje.

  1. Gelukkig, het kan inderdaad wel meevallen en dan zijn de klachten minder heftig.
   Het is inderdaad de afweging waard. Het is natuurlijk niet gezegd dat jij dezelfde klachten zal ervaren, maar goed om in gedachten te houden.

 12. Heel lang geleden geloof ik een beetje. Toen adviseerde de verloskundige Floralyx of zo. Ik wist niet dat zo’n koperspiraaltje zullke gevolgen kon hebben zeg!

  Goed dat je hier over schrijft!

  1. Ja Floradyx inderdaad, dat adviseren ze nog steeds. Vind het zelf niet te drinken.

   Ik ook niet 🙂 Het is vooral hinderlijk. Andere vrouwen kunnen het in elk geval meenemen in hun afweging, al zijn er weinig niet-hormonale alternatieven.

 13. Nee ijzertekort niet maar veel symptomen komen wel overeen met slaapapneu. En dat ken ik dan weer wel.. Floradix vond ik trouwens best te pruimen haha.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten