Eerste Hulp bij Opvoeden | Eindelijk pijnloos bevallen dankzij HypnoBirthing?

HYPNOBIRTHING – De eerste keer dat ik ervan hoorde, was ik meteen om: wat had ik dat ook graag gewild! HypnoBirthing is namelijk een techniek om je te leren omgaan met de bevalling op een manier die zowel op jou als de baby een positief effect heeft. Dat willen we toch allemaal? Daarom ga ik vandaag in op HypnoBirthing! 

Tibetaans orgeltje

Voorzichtig zakte ik naar de grond en sloeg mijn armen om mijn knieën. Zachtjes begon ik heen en weer te schommelen met mijn zwangere lijf op de ritmes van het Tibetaanse orgel. Gecontroleerd pufte ik de weeën weg. Het hielp allemaal voor geen meter en ik vroeg me net af waar ik in vredesnaam mee bezig was, toen Ro de deur opende. Hij beet op zijn onderlip. ‘Wat ben jij nou aan het doen?’ vroeg hij licht geamuseerd. ‘Geen idee,’ bekende ik, licht gegeneerd dat hij me in deze positie zag wiebelen. Moeizaam stond ik weer op en kon hem nog net vastgrijpen toen de volgende wee mijn lichaam overspoelde.

Volledige focus op mijn lijf

Zuchtend besloot ik te gaan wandelen om mijn weeën op te vangen. Door mijn gedachten te verzetten naar de handeling, verdween de pijn iets meer naar de achtergrond en voelde weer controle over mijn lijf. Op deze manier was de pijn goed te doen. En met de wetenschap die beide eerdere zwangerschappen me hadden gegeven, wist ik ook ongeveer hoeveel centimeter ontsluiting ik had. Bij de zes kreeg ik last van misselijkheid; twee centimeter later het gevoel dat ik dit niet meer zou trekken. ‘Bel toch de verloskundige maar,’ riep ik, terwijl ik in noodgang over de overloop sjeesde. ‘Ik geloof dat ik bijna moet gaan persen.’

Mijn oergevoel bleek feilloos: een halfuur later lag onze dochter May op mijn buik. Deze bevalling zou ik zo weer overdoen. Natuurlijk is het niet ineens volkomen pijnloos, maar wél prima te doen. En toen bleek dat er een methode is waarmee je mogelijk nog prettiger kan bevallen: HypnoBirthing. Toen ik daar voor het eerst over las, had me dat ook wel fijn geleken.

HypnoBirthing

Wat is HypnoBirthing precies?

Wie zoekt op ‘HypnoBirthing’ komt beloftes tegen over een pijnloze bevallen dankzij een soort zelfhypnose. In vijf lessen van 2,5 uur leert de aanstaande moeder specifieke ademhalingstechnieken die haar veel rustiger maken tijdens de bevalling. De achterliggende theorie is grotendeels dat je teruggaat naar de natuur en je overgeeft aan het bevallingsproces in plaats van je te verzetten tegen de pijn. Het heeft dus niet te maken met hypnose, maar meer met het aanleren van een bepaalde techniek die je leert omgaan met weeën.

Waar komt het vandaan?

The Mongan method, zoals HypnoBirthing ook wel wordt genoemd, is afkomstig uit Amerika en is ontwikkeld door Marie Mongan. Wil je zeker weten dat jouw cursusleidster voldoet aan de hoge eisen die het HypnoBirthing® Institute? Controleer dan op de website of zij inderdaad het gouden zegel voert. (Bron)

Wat is het effect op je baby?

Niet alleen de moeder is ontspannener, ook de baby komt vaker relaxed ter wereld. Naar het schijnt eten en slapen ze beter. Ze starten rustig aan het leven en omdat je als moeder sneller herstelt, kan je ook eerder erop uit en meer aandacht aan je kindje geven. Dat helpt hem of haar natuurlijk wel aan een hele fijne start. Al heb je het nooit helemaal in de hand; de ene bevalling is de andere niet en soms kan jij wel iets willen, maar werkt je lichaam niet mee. 

Hoe kan je leren ‘hypnobirthen’?

Zoals hierboven staat, is een cursus belangrijk. En dus ook dat je een cursusleidster hebt die is opgeleid volgens de normen van het HypnoBirthing® Institute. Mannen spelen een belangrijke rol in de ondersteuning. Het is dus wel handig als hij ervoor openstaat. Tijdens de cursus leert hij hoe hij jou kan helpen en hoe hij kan zorgen dat de omgeving waarin je bevalt rustig is.

Doet je bevalling helemaal geen pijn meer?

Het is één van de grootste vooroordelen. Zou ook wat zijn toch? Maakt meteen alle vormen van pijnbestrijding overbodig als dit echt waar zou zijn. Maar pijnloos bevallen is niet het doel van HypnoBirthing. Het werkelijke doel is dat je meer in contact met jezelf staat en de natuur zijn werk laat doen. Met de juiste technieken kan je de scherpe randjes van het bevallen afhalen. Voor sommige vrouwen betekent dat wel een nagenoeg pijnloze ervaring, maar voor anderen gewoon een iets relaxtere state of mind.

Meer lezen over ervaringen met HypnoBirthing? 

Op cursus?

Als je ook een cursus HypnoBirthing wil doen en er nog meer over wil weten, zoek dan via Google naar een praktijk bij jou in de buurt. In iedere regio zit wel een praktijk. Het is belangrijk om te controleren of ze wel het zegel voeren en officieel zijn opgeleid.

De cursussen zijn niet goedkoop: ca. € 300,00 voor vijf lessen, het boek, de cd en div. lesmateriaal. Via Mucha Mama kan je de cursus trouwens doen tegen gereduceerd tarief (€ 258,00) maar dan duurt hij een volledige dag of  2-3 dagdelen (klik hier).

Had jij al eens gehoord van HypnoBirthing?
En lijkt het jou iets?

Afbeelding, KieferPix – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

11 thoughts on “Eerste Hulp bij Opvoeden | Eindelijk pijnloos bevallen dankzij HypnoBirthing?

 1. Ik heb ondertussen jaren ervaring in meditatie en heb dit tijdens mijn bevalling ook toegepast. Dat heeft echt een groot verschil gemaakt, geloof ik. Alles ging ook best goed (in totaal 11 uur over de bevalling gedaan) en ik kan mijn verhaal echt niet vergelijken met dat van anderen die zo over de pijn klagen.
  Hoewel mens natuurlijk anders is, geloof ik op basis van hoe mijn bevalling dan liep wel in die techniek ja.

  1. Ja dat is inderdaad volgens mij een hele goede vergelijking, ik denk dat het wel zoiets is. Helemaal gericht op waar je nu bent en niet op je omgeving. Lijkt me heel prettig.

 2. Ik ga het nu niet meer uitproberen haha! Al denk ik dat het niet gepast had bij mijn laatste bevalling, of misschien ook wel.. De weeen kwamen zonder tussenposen en kon ze niet meer wegpuffen. Een uur na de eerste echte wee was ze er.

 3. Ik zal nooit meer zwanger worden, maar ik zou toch voor bevallen op natuurlijke wijze kiezen. Als dat mogelijk is. De vorige bevalling was met een spoedkeizersnede. Ik verwacht eerlijk gezegd geen wonderen van dit soort dingen. Maar misschien ben ik wel te sceptisch.

 4. Ik had er ook van gehoord en zelfs even overwogen. Mijn vriend is van de yoga en die zei dat sommige ademhalingstechnieken daar ook wel op leken. Hij heeft mij daar wat van geleerd en daardoor lukte het tijdens de laatste bevalling om de weeën goed op te vangen. Alleen de laatste cm’s trok ik het echt niet meer. Maar die duurde gelukkig niet zo lang. Dus geen hypnobirthing. Ook niet pijnloos. Maar wel een bevalling die voor herhaling vatbaar is. Achteraf wel jammer dat ik het niet heb gedaan. Ik hoorde zoveel verschillende verhalen over en ik vraag mij af hoe ik de laatste cm’s had ervaren als ik wel hypnobirthing had gedaan.

 5. Ik ga het niet meer uitproberen. Maar ik merkte sowieso met de tweede keer wel dat ik wist wat er ging komen, en dat ik me daardoor ook veel beter op mijn ademhaling kon concentreren. Nou het scheelde ook wel dat ik veel minder rugweeeen had bij T dan bij A. Haha,
  Maar ik verwacht hoe dan ook geen wonderen van zo’n methode

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten