Groep 6 | Wat moet je doen met al die (dure) hypes?

Wanneer je kind op de basisschool zit, volgen de hypes elkaar razendsnel op. En de ene keer is dat vriendelijker voor je portemonnee dan de andere keer. Op dit moment zijn de Heelys hot en June wil ze ook. En dat stelt ons voor een dilemma. Gaan we mee in dit soort hypes of trekken we ergens een lijn?

Heelys

Onze oudste komt thuis met een brandende vraag: of ze Heelys mag. We verwachtten de vraag al omdat die schoenen behoorlijk ‘in’ zijn op het moment. We hadden alleen nog geen pasklaar antwoord liggen. Ik heb eerlijk gezegd verder geen idee hoe die dingen er eigenlijk uitzien. Het zijn schoenen met wieltjes, maar verder kom ik niet. En ik ben benieuwd: hebben die schoenen ook nog nut als dat wieltje eruit is (want, zo spijkert ze me bij: je moet die eruit halen voor je naar school gaat)? En past het wel bij haar kledingstijl? Of is het een modegril waar ze aan wil meedoen omdat de rest het doet?

Lees ook: Review: Heelys – Succes of volgend jaar weer gewone gympies?

Dilemma: in hoeverre ga je mee met hypes?

We bevinden ons in een dilemma: als voormalig kind begrijp ik volledig dat je het liefst ook die geweldige schoenen wil. Of dat nou is omdat anderen ze ook hebben of omdat je ze daadwerkelijk mooi vind, is van ondergeschikt belang op die leeftijd. Prijs en kwaliteit ook. Maar als moeder wil ik haar eigenlijk ook leren dat meedoen met de rest niet altijd hoeft. Je mag je eigen keuzes maken en is het dan niet stukken leuker om origineel te zijn? (Nee natuurlijk niet, hoor ik mijn innerlijke kind roepen) Ik weet het dus niet, als ik heel eerlijk ben.

Soort skateschoenen

Via Google krijg ik al snel een overzicht en ik moet zeggen, het valt me alles mee. “Zijn een beetje skateschoenen,” merk ik op. Bevreemd staart ze me aan: “Wat?” Ik vertel over ‘vroeger’, de tijd dat je nog skater, gabber, alto of kakker was. Met een blik alsof ik van een andere planeet kom, probeert ze het gespreksonderwerp snel weer op de Heelys te krijgen. Wat maakt het haar uit dat je in onze tijd met je schoenen kon laten zien tot welke groep je hoorde, bovendien spreken we hier over vorige eeuw en net als ‘mijn’ muziek vindt ze dat gewoon niet zo boeiend.

Toch maar overstag?

Skateschoen-achtig of niet, ze wil ze dus hebben. We kijken op internet en daar gebeurt zowaar een klein wonder: we hebben we dezelfde smaak – meestal is mijn enthousiasme namelijk reden om lyrisch te worden over het tegenovergestelde. Ro en ik overleggen, nemen de voors en tegens door: ze heeft sowieso nieuwe schoenen nodig, maar is dit niet te duur voor gympen die binnen no time smoezelig en versleten zullen zijn? We vinden het ook belangrijk dat ze beseft dat we niet zomaar klakkeloos aan elke nieuwe hype zullen meedoen, anders blijf je bezig. Uiteindelijk valt het gesprek in haar voordeel uit. Ze krijgt Heelys. Binnenkort staat er dus een mooi paar in de gang. Enne… Stiekem zou ik ze zelf ook best willen hebben!

Hoe denken jullie over het volgen van hypes omdat ‘de rest’ het ook doet?

De foto van de Heelys op de foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock.

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

12 thoughts on “Groep 6 | Wat moet je doen met al die (dure) hypes?

 1. Haha ze zijn wel leuk! (zegt het innerlijke kind hier) Jammer dat het wieltje eruit moet, gek dat ze dan nog zo gewild zijn op school. Ja betreft trends is het altijd zoeken naar wat wel en wat niet denk ik.
  Mijn oudste kind is er totaal niet gevoelig voor maar mijn tweede kind heeft daar megagevoelige voelsprieten voor. Gelukig zijn sommige trendproducten voor niet al te veel geld wel ergens te vinden.

  1. Ja ik denk dat ik ze als kind ook had gewild hoor 😊 en ik ben benieuwd hoe het hier gaat. Dit past op zich bij haar (ze is ook gek op rolschaatsen), maar wie weet wordt t steeds meer. Nou ja, ik denk ook maar zo: liever kledingtrends volgen dan dat ze ooit begint met roken omdat de rest het doet…

 2. Interessante blog. Vind het heel lastig te zeggen, maar ik zou sowieso niet mee doen met elke hype. Soms hou je het niet tegen denk ik want als echt de hele klas ermee loopt en jouw kindje bv niet dan vind ik dat ook een beetje zielig. Het kindje mag best beseffen dat niet alles kan en dat het veel centjes kost. Ik zou dan aan het kind voorstellen om er zelf voor te gaan sparen of iets dergelijks. Wie weet is de rage dan alweer over als hij/zij het geld bij elkaar heeft haha!

  1. Haha dat is wel een goeie idd. Ze stelde het voor dit keer, omdat ze besefte dat t prijzige schoenen zijn (maar toen vond ik het weer zielig haha). Maar zeker met speelgoed kan het geen kwaad. Zeker omdat t meeste in een hoek eindigt 😉

 3. Ik baalde vroeger dat wij dat niet altijd kregen, ik ben er nu achter dat zulk soort schoenen/merken achterlijk duur zijn. Ik koop ze nu nog steeds niet op af en toe een duur paar schoenen. Ik hoop dat wij de middelen hebben om dat te doen als ze daar aan toe zijn. Is het niet, dan jammer maar helaas

  1. Je hebt helemaal gelijk, het is inderdaad belachelijk duur. En als je de middelen hebt dan is dit eigenlijk misschien al geen dilemma meer nee… Hopelijk is de volgende rage een betaalbare 😀

 4. Ik ben met met je eens dat je niet met iedere hype mee moet doen.
  Maar als iedereen ze heeft en jij niet dat is natuurlijk echt niet leuk!

  Eerlijk gezegd vind ik de heelys echt heel duur!!
  Bij de school van mijn dochter (die zit ik groep 1 dus gelukkig heb ik nog niet dit soort discussies :p) zijn deze schoenen verboden
  Of eigenlijk de schoenen mogen wel maar de wieltjes moeten er af.

  Je dochter zal wel heel erg blij zijn als ze haar nieuwe schoenen ziet!!!

  1. Ja lastig dilemma he? En ze zijn idd behoorlijk prijzig, zeker als ze bemodderd in een kast eindigen (hoewel, misschien is ze extra zuinig…)

   Hier op school dezelfde regel inderdaad, logisch anders zit je elke dag met gewonde kinderen denk ik. Ja ben benieuwd hoe ze het vindt en of de lol van zo’n wieltje er ook vanaf gaat..

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten