Papa tijdens zwangerschap 9 maanden buitenspel

vader buitenspel tijdens de zwangerschap

Ro vond het maar lastig: buitenspel staan tijdens de zwangerschap. Hij voelde zich negen maanden lang behoorlijk hulpeloos met de bevalling als apotheose. Hij vertelt in dit blog over zijn ervaring en waarom hij het lastig vond niks te kunnen doen. 

Hoe het buitenspel staan begon

Overtijd: loos alarm? Of toch zwanger?

Merel vertelt me dat ze denkt overtijd te zijn. Maar goed, vorige maand was dat ook zo en bleek er niets aan de hand. Ik reageer vrij nuchter: we wachten gewoon af. Zij is iets meer gespannen dan ik. Toch komt een zwangerschap nog niet in me op. Zelfs wanneer ze besluit te testen, ben ik vrij rustig. We hadden het wel over kinderen gehad in de toekomst, maar ik ben vrij zeker van mijn zaak wat haar betreft. Ook als het kindje zich dus eerder aankondigt, komt het allemaal wel goed.

Lees ook: Zwangere vrouw bijstaan? Gegarandeerd succes in 7 stappen!

Verwarring alom

‘Nou ehh, het is dus totaal niet te ontkennen!’ stamelt ze. Ik heb geen idee wat ze nu precies bedoelt, hulpeloos kijk ik haar aan. Ze geeft me de test in handen. Twee overduidelijke roze-rode streepjes; ze springen bijna van het staafje. Voor de zekerheid lees ik de bijsluiter nog eens. Goh. Inderdaad, geen ontkennen aan. Voor het eerst sinds ze begon over het uitblijven van haar menstruatie besef ik dat het menens is. Ze is zwanger. Nog steeds ben ik best kalm, het is zo onwerkelijk. Zeker omdat June verderop nietsvermoedend zit te spelen met haar Lego.

Ik wil alles weten

Zeker vanaf het moment dat we op de termijnecho zagen dat alles in orde was, kon ik gerust gaan beginnen met voorbereidingen op het vaderschap. Merel had genoeg boeken in huis. Ik lees over de bevruchting, hoe klein de kans eigenlijk is dat zoiets überhaupt goed gaat. En over wat je allemaal niet mag eten of drinken, de klachten en kwaaltjes, de groei van het lichaam en de baby. Door me in te lezen, weet ik ook wanneer ik moet ingrijpen als Merel onder invloed van nesteldrang weer eens het halve huis probeert te verbouwen.

Ik voel me enorm hulpeloos tijdens de zwangerschap

Het regent klachten. Merel raakt steeds vermoeider, blijkt te kampen met een behoorlijk ijzertekort, vage pijnklachten en een steeds zwakker bekken. ‘Als het zou kunnen, dan nam ik zo die hele zwangerschap van je over,’ vertel ik haar weleens. Het is moeilijk om zo hulpeloos aan de zijlijn te staan en eigenlijk bijna niets te kunnen betekenen voor haar. Ik kan de pijn niet oplossen, haar vermoeidheid niet wegnemen, alleen maar bijspringen in het huishouden en zorgen dat ze momenten krijgt om bij te komen. Voor haar betekent dat veel, voor mij voelt het nog steeds niet als echt helpen.

De bevalling als waardeloze apotheose van de hulpeloosheid

Die nacht, 37 weken en 2 dagen, maakt ze me wakker: ‘Volgens mij is het begonnen.’ Aangezien ze dat vermoeden al weken heeft, geloof ik haar niet gelijk. Ik probeer me om te rollen en verder te slapen, hoe groot is de kans nu helemaal met 37 weken? Zal wel een generale repetitie zijn. Toch wekt ze me opnieuw: ‘Dit is echt!’ Pas als haar vruchtwater op de vloer klettert, schrik ik wakker. Oeps, ja dit is echt! Verloskundige wordt gebeld. Merel moet per ambulance naar het ziekenhuis en ik erachteraan.

De ‘geboorte’ van een vader: eindelijk niet meer buitenspel

Eenmaal daar hebben we nog best veel lol, hoe zwaar ze het ook heeft. De machteloosheid keert echter weer terug als ik zie hoeveel pijn ze heeft en dat ze niet meer kan, terwijl de weeënopwekkers op zijn hoogste stand staan. Het lachen vergaat haar en mij inmiddels ook. Pas wanneer de kleine Rose bovenop Merel wordt gelegd, dringt langzaam tot me door dat ik eindelijk niet langer buitenspel sta. Ik mag weer meedoen. Ik ben papa.

Hoe ervoer jij (of jouw man of vriend) die negen maanden? Voelde hij zich ook zo hulpeloos tijdens de zwangerschap?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Ro

Ik ben Ro (34), vriend van Merel en (stief)vader van June (13), Rose (5) en May (4). Naast mijn werk als uitvoerder voor een grote energiemaatschappij, steek ik veel tijd en liefde in ons gezin. Op Lotus Writings schrijf ik over onze moderne kijk op ouderschap, mijn hobby's (voetbal en Formule 1) en andere dingen die me bezighouden.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten