huiswerk van puber niet overnemen tips

Het huiswerk van je puber overnemen? Niet doen! *

Als ouder ben je misschien geneigd het huiswerk van je puber (gedeeltelijk) over te nemen, om hem of haar te leren hoe je dit het beste maakt. Niet nodig! Met onderstaande 4 tips leer je je kind zo snel mogelijk zelfstandig huiswerk te maken.

Slecht in het begeleiden van huiswerk

Misschien volg je me al langer. Dan zou je al eens hebben kunnen lezen hoe rampzalig ik ben in het begeleiden van huiswerk:

  • Ik neem het compleet over (en maak er iets van dat een kind op die leeftijd nooit had kunnen bedenken)
  • Het werkt op mijn zenuwen (omdat ik het idee heb dat de ander minder moeite doet dan ik)
  • Ik ben ongeduldig, zeker als ik de Franse woordjes beter ken dan de persoon die er morgen een proefwerk over heeft

Kortom, aan mij heb je dus helemaal niks. Dat wil zeggen… Tot voor kort. Want sinds ik me meer ben gaan verdiepen in het puberbrein en de ontwikkeling daarvan, weet ik ook beter hoe ik wél kan helpen. Dat is dus absoluut niet door alles over te nemen (al had ik dat eigenlijk ook wel door toen ik het tegen beter weten in deed), maar door handvatten aan te reiken waarmee ze het zelf doen.

Hoe help je je puber op gang met huiswerk?

Weiger iets over te nemen

Laat deze echt voorop staan. Waar het op de basisschool eigenlijk natuurlijk al niet de bedoeling is, maak je het jezelf zo mogelijk nog moeilijker als je dit op de middelbare nog steeds doet. Niets zo gemakzuchtig als de puber die weet dat zijn moeder het toch wel regelt. En ja, het zal je misschien een keer op een boze blik of negeersessie komen te staan, maar je hebt er alleen maar profijt van als je nu doorzet. Maar nog belangrijker: je puber ook! Hij moet uiteindelijk zelf leren plannen. Als dat nu al lukt, heeft hij daar zijn hele leven profijt van.

Neem wekelijks de agenda door als daar hulp bij nodig is

Uiteindelijk missen kinderen, zeker als ze net starten op de middelbare, vaak het inzicht in hoe ze alles goed kunnen plannen. Maar laat ze wel zelf die planning maken! Het enige dat jij hoeft te doen, is bijsturen als ze écht gigantisch de mist in zouden gaan. Zo niet, laat ze dan zelf ontdekken. Maak er een soort wekelijkse evaluatie van: wat ging afgelopen week naar verwachting en waarin zou je het anders aanpakken? Op die manier leren ze het snelst en schik jij jezelf niet in de rol van helikopterouder.

Geef ze handige hulpmiddelen

Een schoolagenda is eigenlijk niet helemaal meer van deze tijd. Veel kinderen gebruiken Magister op hun telefoon en hebben eventueel een digitaal alternatief. Ook hebben ze niet altijd schriften meer, omdat bepaalde middelbare scholen laptops gebruiken. Toch kan het handig zijn soms iets op te schrijven, zoals op dit Nobo kladblok – een soort whiteboard dat je op je bureau kunt zetten. Handig als je een to do list wilt maken zonder daarvoor papier te hoeven verspillen. Past helemaal bij de duurzame visie die veel jongeren tegenwoordig hebben. Ook zijn er apps te downloaden waarmee ze huiswerk kunnen oefenen (Kahoot) en kan je jezelf bepaalde technieken aanleren om stof beter op te nemen. Denk daarbij aan een mindmap, waarbij je beter leert door de linker- en rechterhersenhelft te laten samenwerken.

Vier overwinningen

Je hoeft helemaal niet groots uit te pakken, maar laat je kind weten dat je trots bent op de manier van aanpak. Een welgemeend compliment kan soms al wonderen doen. En maak ook regelmatig bewust tijd voor je puber. Ze mogen dan sneller lijken op te groeien dan het geluid, je blijft als ouder nog steeds nodig…

Wat zijn jouw beste tips om je puber op weg te helpen met zijn huiswerk? En vind jij het soms ook lastig niks te zeggen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Dit artikel bevat een gekregen product.

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *