tips huis ventileren

Je huis ventileren? Zo krijg je een lekker fris huis *

tips huis ventileren

Je huis ventileren zorgt voor een lekker frisse woning. Maar dat is niet de enige reden waarom je zou moeten zorgen voor schone lucht. In dit artikel lees je wat frisse lucht voor je doet én krijg je meteen handige tips om hiermee aan de slag te gaan.

Waarom frisse lucht belangrijk is

Ga maar eens na wat je allemaal doet op een dag: je zweet, kookt, hebt misschien een wasdroger of hangt het uit, hebt een kat als huisdier, woont aan een drukke weg… Alles wat je huis binnendringt of wat je zelf doet, zorgt voor fijnstof en vocht (of zelfs schimmels). Om te zorgen dat de lucht in huis veilig en schoon is, is het dus heel belangrijk dat ventileert.

Je huis ventileren? Dat doe je zo!

Zet ramen en roosters open

Iets wat we allemaal kunnen (en zouden moeten) doen, is natuurlijk het openzetten van de ramen en roosters. Lekker laten doortochten voor frisse lucht. Bovendien is dit van allemaal de meest laagdrempelige methode; ieder huis heeft ramen.

Rook niet in huis

Ligt misschien voor de hand, maar in een relatief groot aantal huishoudens roken de bewoners nog altijd binnen. Dit is echter de makkelijkste oplossing om te voorkomen dat de lucht binnen vervuilt: ga buiten roken. Bouw eventueel een afdakje voor regenachtige dagen en trek een dikke jas aan in de winter. Misschien niet zo prettig als in je lekker verwarmde huis, maar wel beter voor de gezondheid van je medebewoners.

Dakdoorvoer

Een technischer verhaal, maar eigenlijk wel de beste oplossing, is een dakdoorvoer. Dit is een buizensysteem dat ervoor je hele woning voorziet van frisse lucht. In de meeste gevallen wordt er een ventilator op het dak geplaatst die schimmels, vocht en andere vervuiling afvoert en vervangt door schone lucht.

Koop de juiste planten voor frissere lucht

Sommige planten hebben de eigenschap dat ze lucht zuiveren. De mogelijkheden zijn soms gelukkig heel onderhoudsvriendelijk. Denk aan:

  • Klimop
  • Aloë Vera
  • Graslelie

Kijk op Harpers Bazaar voor meer planten die de lucht zuiveren.

Verminder de hoeveelheid vocht in huis

Tot slot is er nog de mogelijkheid om de hoeveelheid vocht in huis te verminderen. Daarvoor zijn verschillende manieren. Zet bijvoorbeeld het raam vaker open wanneer de was binnen droogt of je de droger aanzet. Verder kan je het deksel op de pan doen tijdens het koken, maak de douche na gebruik goed droog, ventileer vochtige ruimtes extra goed en voorkom schimmel door dergelijke plekken meteen te behandelen.

Hoe zorg jij ervoor dat je huis goed geventileerd blijft? Heb je nog aanvullende tips?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, Photographee.eu – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *