Waarom waarschuwt niemand voor die hormonen tijdens de ‘9 maanden af’?

Dat je tijdens de zwangerschap te maken krijgt met stemmingswisselingen dat wist ik natuurlijk allang. Maar die hormonen tijdens de 9 maanden af had ik een beetje onderschat.

Hormonen tijdens de zwangerschap

Als man ben je volledig voorbereid op de storm van hormonen die tijdens de zwangerschap over je heen raast. Ik stond niet te kijken toen Merel met zo’n zeven à acht maanden informeerde hoe ik het vond om de muur eens te voorzien van iets donkerder blauw dan nu. ‘Kan best toch, voordat de baby er is. Redden we wel,’ zei ze overtuigd. Het enige dat ik vroeg was: ‘We?’ Ik stelde voor dat we het nog een paar maanden zouden geven. ‘Mocht je over een tijdje nog steeds die onbedwingbare neiging voelen, dan kunnen we altijd nog kijken.’ Waarschijnlijk overbodig om nog te zeggen, maar die muur heeft dezelfde kleur als destijds.

Lees ook: Hulpeloos: als aanstaande vader sta je 9 maanden buitenspel

Maar ja, en toen was ze dus bevallen

De eerste keer dat ik merkte dat we nog steeds last hadden van de hormonen (want ja, hier kunnen we wel spreken van ‘we’), was toen ze in huilen uitbarstte bij het zien van het vinkje in de reclame van Quaker. En ook zij had geen idee waarom. Om het minste of geringste barstte ze die eerste weken uit in tranen, net een vergiet. Ik wist niet goed wat ik ermee aan moest. Nog steeds niet eigenlijk, al is de frequentie gelukkig vele malen minder. Soms reken je jezelf rijk. Dan denk je dat het eindelijk beter gaat, maar elke keer verrast ze me opnieuw. Gister nog: raakte ze ontroerd doordat de groenteboer zijn producten uitstalde. Ze had het idee dat niemand leek te zien hoeveel liefde hij in zijn zaak steekt. Tja… Ik hou wijselijk mijn mond en kus die eenzame traan die over haar wang loopt wel weer weg.

Welke hormonen tijdens de 9 maanden af komen voorbij?

  • Huilen om het minste of geringste. Maar echt: het minste of geringste. Zoals dat vinkje bij de Quaker reclame dus. En ze is extreem gevoelig voor opmerkingen, gedrag etc.
  • Haarverlies. Normaal gesproken is het al een kleine ramp wanneer je samenwoont met vier vrouwen met lang haar (lees: rondslingerende haren in de wasbak, losse haren in je borstel), maar nu leek het helemaal niet op te kunnen. Echt óveral kwam ik ze tegen en over het doucheputje wil ik het niet eens meer hebben!
  • Overweldigende assertiviteit. Merel heeft best een uitgesproken karakter, maar is ook heel zorgzaam en lief. Alleen nu barst ze soms (ten onrechte) uit tegen mensen die haar niets misdaan hebben. Zoals iemand die ons belt met een energie-aanbieding (misschien weleens irritant, maar die persoon doet ook maar zijn of haar werk), een oudere man die volgens haar niet snel genoeg doorrijdt of een vrouw die in haar ogen onterecht chagrijnig kijkt.
  • Zwangerschapsdementie: soms belt ze me tijdens mijn werk: ‘Schat, waar is mijn portemonnee?’ En ze vraagt me geregeld of we samen de luiertas kunnen controleren. Of ze moppert tegen de waterkoker, omdat hij niet werkt – waarna blijkt dat ze zelf de stekker is vergeten. Dat soort dingen.

Ze meent zelf niet zo’n last meer te hebben van die hormonen

Gek genoeg vergeet ze snel, zowel pre- als postnataal. ‘Valt allemaal wel mee toch?’ zegt ze vaak over haar hormonen tijdens de 9 maanden af. Laten we het erop houden dat iedereen een eigen interpretatie van de werkelijkheid heeft. Ik zie haar nog misselijk voor me, kampend met vitamine- en ijzertekort, rugklachten, slaapproblemen… En dan heb ik het nog niet gehad over de moeite die ze die laatste maanden van de zwangerschap had om op te staan, de gebroken nachten achteraf en die constante vage pijnklachten. Nee, volgens mij viel het allemaal niet mee. Maar goed, we zijn inmiddels drie maanden op weg en we lijken weer richting het positieve te gaan. Al lijkt die zwangerschapsdementie mij ook wel prettig!

Had jouw vriendin/vrouw (of jijzelf) ook zo’n last van haar hormonen tijdens de 9 maanden af?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Ro

Ik ben Ro (33), vriend van Merel en (stief)vader van June (11), Rose (3) en May (2). In het dagelijks leven werk ik als uitvoerder voor een grote energiemaatschappij, behalve vrijdag: die dag is voor de kinderen. Zo nu en dan schrijf ik een blog met mijn vaderlijke kijk op opvoeden.

8 thoughts on “Waarom waarschuwt niemand voor die hormonen tijdens de ‘9 maanden af’?

  1. Ik had juist veel last van de hormonen zo’n 8 maanden na de bevalling als ze je lichaam weer verlaten. Bij de eerste herkende ik dat niet zo, maar bij #2 wist ik wel dat dat het moest zijn.

  2. Het is eens wat anders, zo door de ogen van de man! Leuk om eens te lezen. Zelf ben ik nog niet zwanger geweest maar ik weet wel hoe m’n hormonen schommelen tijdens ‘de tijd van de maand’. Als dat een voorbode is voor de zwangerschap, oh jee!

  3. Hahaha, grappig om het te lezen vanuit het oogpunt van een man. Het zal inderdaad op sommige momenten verbazingwekkend en hilarisch tegelijkertijd zijn. Je weet als vrouw zelf ook niet wat je meemaakt en die vergeetachtigheid… ik had gehoopt dat dit helemaal over zou gaan, maar echt volgens mij verlies je met elke zwangerschap een paar IQ punten en die komen niet meer terug. Om gek van te worden!

  4. Ooh het lijkt me zo vervelend niet goed met je humeur om te kunnen omwille van hormoonschommelingen! Gelukkig zal het het wel waard zijn eens je kleintje er is 🙂

  5. Leuk om te lezen! Ik zag vorige week een filmpje voorbij komen waar mannen aan het woord kwamen over de zwangerschap en hormonen. Ik heb me rot gelachen. Arme mannen. Ik zelf ben momenteel zwanger en kan het niet ontkennen. Ook ik heb er last van. Af en toe ben ik een hormonster…

  6. Ik denk dat het niet alleen de hormonen zijn. Het is ook de fysieke inspanning van de bevalling, een baby in je leven en alles bij elkaar dus. Daarbij spelen de hormonen uiteraard wel een grote rol.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten