De 9 grootste ergernissen tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn heeft niet alleen fysiek, maar ook een mentale impact. Naast hormonen zit je vaak ook vol ergernissen. Denk aan de buurman die om half 8 de buxus begint te snoeien, kinderen die verderop schreeuwen tijdens je middagdutje of als je zomaar wordt aangeraakt. Tijdens je zwangerschap kan je behoorlijk last hebben van al die irritaties! De 9 vervelendste op een rij…

De 9 grootste ergernissen tijdens de zwangerschap

Onbekenden die spontaan je buik aanraken

NEE. HET. MAG. NIET!

Waarom ben je als zwangere ineens een algemeen eigendom? Het vervelendst zijn misschien nog wel de mensen die zogenaamd netjes vragen of ze even mogen voelen en vervolgens niet op jouw antwoord wachten. Daarna volgt iedereen die het zomaar doet. Nou ja, en eigenlijk ook gewoon iedereen die beledigd reageert als jij nee zegt.

‘Idioten’ in het verkeer

Gooi het op de hormonen, maar achter het stuur lijkt iedereen daar te rijden om jou dwars te zitten. De één gaat te langzaam, een ander rijdt onnodig links en een derde haalt je op gevaarlijke wijze in. En wat ook ergerlijk is: dankzij je zwangerschapsbubbel ben je zelf soms een tikje afwezig waardoor je niet alles meekrijgt onderweg en vervolgens keihard schrikt.

Mensen die niet voor je opstaan in het OV

Nee, het is geen verplichting, maar wel een kwestie van goed fatsoen. Zeker zo richting het derde trimester, wanneer alles echt zwaar begint te worden en te lang stilstaan pijnlijk is. In de spits lijkt iedereen tegenwoordig echter gefocust op zijn mobieltje – met extra interesse zodra het risico bestaat dat ze zouden moeten opstaan.

De moedermaffia

En ja, de moedermaffia bestaat. Sommige (oké, de meeste) vrouwen menen het beter te weten dan andere. Een deel daarvan spreekt het hardop uit, met veel bombarie en zonder ruimte voor discussie. Je vergiftigt je kind met een flesje melk of bent idioot als je vaccinaties neemt (of andersom). Laat staan als je een keer toegeeft weleens bij Primark te shoppen.

De veroordeling overschaduwt elke poging tot nuance van jouw kant. Dit geldt alleen niet pas na de zwangerschap, maar ook als je baby nog in je buik zit kan je allerlei ongevraagd advies en ongefilterde opmerkingen krijgen. Je buik is te klein/te groot, je bent te zwaar voor deze termijn of krijgt de sneer dat je zo langzamerhand weleens klaar had mogen zijn met de babykamer/een keus had moeten maken over borstvoeding/een slechte moeder bent omdat je niet op zwangerschapsyoga zit.

Afschuwelijke bevallingsverhalen

Niemand wil horen dat tante Betje is opengescheurd tot aan haar ruggengraat. Of dat de gynaecoloog met zijn volle gewicht op je buik moest duwen om de baby te redden. Waarom zou je zo’n horrorverhaal vertellen over de bevalling aan een vrouw die nog moet bevallen? Geef liever het vertrouwen dat het allemaal goedkomt, net zoals het die andere 7 miljard keer goedkwam.

Mensen die voordringen bij de kassa

Misschien beter gezegd: ouderen die voordringen bij de kassa. Dat je aan komt wandelen of waggelen met je dikke buik van 37 weken ver en die ene bejaarde verderop ineens een sprintje neemt. Met volle kar. Alles om maar voor te kunnen dringen bij de kassa, zodat jij nog vijftien minuten extra staat te wachten. Aangezien ze hun portemonnee nog moeten zoeken, de tas pas inruimen als ze hebben betaald en nog even willen bijkletsen met de caissière.

Buitenstaanders met commentaar

Naast de eerdergenoemde moedermaffia, kunnen mensen er in het algemeen wel wat van:

  • Je ziet er wel slecht uit hè?
  • Weet je zeker dat het geen tweeling is?
  • Heb je wel een baby in je buik? Je bent zo dun!
  • O serieus? Moet je nog 16 weken? Ik dacht dat je er al was.
  • Zou je dat nog wel doen?
  • Toen ik zwanger was, maakte dat allemaal nog niet uit. En mijn kinderen zijn ook groot geworden hoor haha!

Dat de hele wereld vraagt ‘wat het wordt’

Na de twintig weken echo – die medisch gezien echt nog wel spannend kan zijn – wordt er doorgaans maar één vraag gesteld. ‘Wat wordt het?’ Het is de moeite waard om met een glimlach te antwoorden: ‘Een gezond kindje, voor zover de echoscopiste dat kon zien’ en door te lopen.

Sommige mensen kunnen niks goed doen

Er is een oud Surinaams bijgeloof dat wanneer je je enorm stoort aan iemand, je baby op deze persoon zal gaan lijken. Niet te hopen natuurlijk, want wat kunnen sommige mensen het bloed onder je nagels vandaan halen tijdens je zwangerschap! Terecht? Nee, absoluut niet. Maar hormonen maken het soms lastig om de realiteit te blijven zien. De enige remedie is tijdelijk wat afstand nemen.

Waaraan ergerde jij je het meest tijdens de zwangerschap?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Luis Molinero – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven