“Weet je zeker dat het geen drieling is?”

Hoogzwanger: hormonen pieken hoger dan Mount Everest

Zwangerschap blijft een bijzonder fenomeen: uit twee cellen groeit een klein, compleet mensje. Trots paradeer je die laatste maanden hoogzwanger met bolle buik vooruit, maar je ontkomt er niet aan: zure mensen. Ineens krijg je de vraag: ‘Weet je zeker dat het er geen twee zijn?’ (of: ‘O je ziet helemaal niet dat je zwanger bent’) waarna ze lachen, terwijl jij ze verbouwereerd en gekwetst aanstaart. Of erger: meelacht om te voorkomen dat je beiden in een ongemakkelijke situatie verzandt. Hierbij hou je dus rekening met de gevoelens van een ander, terwijl die compleet aan die van jou voorbij gaat. Gesprekken over (forse) gewichtstoename zijn normaal gesproken toch ook uit den boze? Waarom zou dat niet gelden voor een vrouw wiens hormonen op dat moment hogere pieken bereiken dan de Mount Everest?

Oude-jongens-krentenbrood?

Ik vraag me altijd af wat de achterliggende gedachte is bij zulke uitspraken. Heb je niets positievers te zeggen? Denk je dat het ‘oude-jongens-krentenbrood’ is, omdat je toevallig zelf ook ooit hoogzwanger met flinke toeter liep en volkomen vergeten bent dat hormonen je best wel heel erg overgevoelig kunnen maken? Of zou gewoon voortkomen uit een nare inborst, waardoor deze persoon niet meer is dan het menselijk equivalent van Waldorf & Statler uit de Muppetshow en iedereen onaardig becommentarieert? Ik heb werkelijk geen idee, maar eerlijk, als ik een euro kreeg voor de minder prettige opmerkingen die ik kreeg tijdens mijn zwangerschap, was ik inmiddels miljonair geweest (misschien toch mijn kans laten liggen).

Zullen we liever worden tegen zwangere vrouwen?

Nu mijn zusje zwanger is, vertelt ze dat ook zij dit soort dingen moet aanhoren. Kijk, ik kan zelf in alle eerlijkheid met terugwerkende kracht toegeven dat ik wat fors werd en zwangerschappen niet het beste in mijn uiterlijk naar boven halen. Maar zij is schitterend zwanger! De enige kilo’s die ze afgelopen maanden aankwam, lijken in haar buik te zitten en ze straalt. Waarom vinden mensen het dan nog nodig om zo onnodig naar te doen? (Je merkt, dit haalt een beetje de beschermende zus in me naar boven, maar toch…) Waarom? Is het niet een veel beter plan om gewoon ontzettend lief te zijn tegen (hoog)zwangere vrouwen? En complimenten te maken, omdat ze het al zwaar genoeg hebben met rondgierende hormonen/stress/zorgen/toegenomen gewicht/fysieke ongemakken?

Daarom stel ik bij deze graag het goede voorbeeld: lief zusje, je ziet er fantastisch uit! En laat niemand je iets anders wijsmaken.

Wat is het gekst/onaardigst dat jij ooit hebt gehoord?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

13 thoughts on ““Weet je zeker dat het geen drieling is?”

 1. Groot gelijk! Je kan het niet genoeg zeggen tegen je zus! :*
  Ik kwam zo’n 25 kg aan tijdens mijn zwangerschap. En dan moet je weten dat ik vóór mijn zwangerschap maar 50kg woog. Da’s dus de helft van mijn niet-zwangere-gewicht dat ik erbij vrat 😀
  De opmerkingen waren er niet naast: ‘Zeker da ‘t er maar enen is?’ en ‘Da’s ook voor ieder moment, zeker?!’ toen ik nog maar 6 maanden ver was en ga zo maar door.
  De vader, ondertussen m’n ex, kon er ook wat van. Gaf hij ‘subtiel’ opmerkingen over mijn gewicht, gaf ik als reactie: ‘Een goed huis staat op goede funderingen!’. Zijn reactie? ‘Tja, ge moet er nu ook geen appartementsblok op zetten ook, he!’ Het is dus m’n ex met een reden 😀
  Ik was verre van de mooiste zwangere vrouw die je kon tegenkomen, maar ik vond het geweldig! Die dikke buik! Wat maakte mij het uit dat die kont even dik werd 😀
  Zeg maar tegen je zusje dat ze er, ongeacht alles, zoveel mogelijk van geniet! En steek dat prachtige, zwangere buikje maar zover als je kan vooruit! :*

  1. Lief! Ik zal het doorgeven.

   Wat een figuur, hij had blij mogen zijn dat er extra van je persoon was om van te houden.
   Maar schitterend toch, zo’n mooie buik! En als ik je zo hoor, weet ik bijna zeker dat je straalde van geluk. Dat is veel mooier dan wat dan ook!

 2. Het onaardigste dat ik met een 7 maanden buik aanhoorde, was ‘nee, u mag het toilet van ons hotel niet even gebruiken. Dat is enkel voor gasten.’ Tof.
  Proficiat aan je zus!

 3. Vooral die ‘zijn het er geen twee’ uitspraak was op het einde populair inderdaad.. Ik snap op zich wel dat mensen een ‘leuk grapje’ willen maken, maar serieus.. dachten ze dan écht dat die origineel was?
  Ach, deze gaat op zich nog wel. Gelukkig heb ik verder niks geks naar mijn hoofd gekregen 😉

 4. Ik heb helemaal niks onaardigs gehoord, eigenlijk. Wel vaak “weet je zeker dat het geen tweeling is?”, maar dat vatte ik op als compliment eerlijk gezegd. En: “je kunt nu ook aan je gezicht zien dat je zwanger bent” (ook dat zag ik als compliment). Dat kwam misschien bij mij ook juist door de hormonen: ik had het gevoel dat iedereen op straat de hele tijd bewonderd naar mijn buik keek (ik denk nu dat dat misschien niet helemaal klopte, haha).

  1. Haha leuk dat jij juist die opmerkingen als positief ervaarde. Misschien waren ze dat ook bedoeld en heb ik me ten onrechte steeds beledigd gevoeld 😀 Dat kan natuurlijk ook.
   Denk inderdaad dat je het wel positief kunt opvatten als ze het aan je gezicht zien, die speciale gloed is zo mooi!

 5. Ik was ook mega!! Ik heb regelmatig de opmerking gehoord of het er inderdaad geen twee waren. Mijn zoontje was gewoon erg groot uitgevallen. En dat is hij nog steeds. Dus nare opmerkingen krijg ik nog steeds over zijn formaat: “die doet het goed op de borstvoeding” en nog meer van dat soort opmerkingen. Maar hoe groot, klein, dik of dun je ook bent. Nare opmerkingen weten mensen altijd te maken. Dus inderdaad moet je zusje er niks van aantrekken! Ik vind alle zwangere vrouwen mooi. En anders zijn mensen gewoon jarloers!

  1. Kan je nagaan, als hij te klein was geweest hadden ze het ook aan de borstvoeding geweten haha!
   Typisch… Maar inderdaad, helemaal mee eens 🙂 Zwangeren hebben echt iets speciaals over zich.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten