Hoogopgeleid én fulltime mama, zonde van dat diploma?

hoogopgeleid thuisblijfmoeder fulltime mama

Wanneer ik mijn opleiding invul, schrijf ik: WO. Ik doe in de praktijk echter niets met mijn universtair diploma, want ik ben een hoogopgeleide fulltime thuisblijfmoeder. Waarom?

Van universitair geschoold naar fulltime mama?

Onze voormoeders streden met vereende krachten voor gelijke rechten tussen man en vrouw. En hoewel de praktijk nog weleens te wensen overlaat, kan je als vrouw naar de universiteit en aan de slag. Ook na het huwelijk. Daar maakte ik grif gebruik van: ik deed een masteropleiding Geschiedenis en studeerde op mijn 29e af in bijzijn van June. En nu, ruim twee jaar nadat ik trots mijn diploma in ontvangst nam, zit ik thuis. Ik ben een hoogopgeleide fulltime mama en dus vrijwel altijd thuis voor de kinderen. En daarin sta ik niet alleen: de meeste vrouwen doen een (tijdelijk) stapje terug na de geboorte van hun kroost.

Voor niks gestudeerd?

Betekent dit dat mijn studie weggegooid geld en verspilde energie was? Ik kan me voorstellen dat anderen dat gevoel bekruipt wanneer ze over mijn situatie horen. Iemand vroeg me ook weleens: ‘Dan heb je dus al die tijd eigenlijk voor niks op school gezeten?’ Ze begreep er werkelijk niks van. Hoeft ook niet. Ik zie het niet als verspilde tijd, maar een investering in de toekomst. Mijn studie verrijkte me als mens, leerde me over andere religies en hoe onze (Westerse) wereld is opgebouwd. Die lessen neem ik mee in alles wat ik doe en denk. Het maakte me een mooier mens en dus een betere ouder.

Lees ook: ‘Vrouwen hebben maar één recht!’ – over verdelen van huishouden 

Thuisblijven is een vak apart

Ik denk zelf altijd dat je moet doen waar je goed in bent. Sommige vrouwen vinden het heerlijk om naast hun moederschap afleiding te vinden op hun werk. Ik begrijp dat heel goed, zeker op de dagen dat ik bijna gillend tegen de muur opvlieg omdat niemand naar me lijkt te luisteren. Of wanneer Rose tonen haalt die ervoor zorgen dat je de daarop volgende uren nog steeds met een monotone piep in je gehoorgang rondloopt. En het is ook niet altijd leuk dat je soms persoonlijke gesprekken voert met supermarktpersoneel, omdat vriendinnen overdag nauwelijks thuis zijn.

Lees ook: Rondkomen van één salaris? Met deze 9 tips red je het wel! 

Maar wel een leuk vak!

Gelukkig heb ik een vriendin die soms wel die vrijheid heeft. We gingen laatst met de kinderen naar een indoor speeltuin. En daar, tussen de ballen, besefte ik hoeveel mazzel ik eigenlijk heb. Doordat we bepaalde keuzes maken, kunnen we met één salaris rondkomen. En dat geeft mij de rust om mijn dagen in te vullen op een manier die we zelf leuk vinden. Nee, daar hebben onze voormoeders niet voor gestreden (in tegendeel). Maar ik vind het leuk, de kinderen zijn maar één keer zo klein… Alhoewel ik wel eerlijk moet zijn: als er een opleiding bestond tot fulltime mama dan had ik hem graag gedaan. Want dat is pas écht wetenschap!

Ben jij een hoogopgeleide fulltime mama? Had jij moeite om een goede indeling te vinden voor je dagen samen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

2 thoughts on “Hoogopgeleid én fulltime mama, zonde van dat diploma?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten