Hoofdluis of superluis? Zo voorkom je besmetting!

superluis hoofdluis voorkom besmetting

In de Verenigde Staten is de superluis al tijden bezig aan een ‘opmars’. Moeders waarschuwen elkaar digitaal voor het ‘monster’ dat hoogstwaarschijnlijk binnenkort ook bij ons de kop op zal steken. En aangezien RTL Nieuws meldt dat hij ook al in België geconstateerd is, vermoed ik dat hij niet lang op zich laat wachten. Daarom vandaag een allesomvattend artikelen over hoofdluis!  

Lees ook: Luizen? Alleen al spontaan jeuk wanneer ik erover praat!

Wat is het verschil tussen een gewone hoofdluis en de superluis?

De superluis is eigenlijk een nazaat van de oorspronkelijke hoofdluis die een resistentie heeft opgebouwd tegen verschillende middeltjes. Hoe dat kan? Elke keer dat je een middeltje gebruikt, hoop je dat alle luizen gedood worden. Dat gebeurt doorgaans ook. Maar soms overleven één of enkele hoofdluizen. Zij zijn resistent, net als al hun nakomelingen.

Als meerdere resistente luizen bij elkaar op één hoofd komen en zich daar voortplanten, is hun nageslacht weerbaar voor alle middeltjes die hun voorouders overleefden. Kortom: uiteindelijk ontstond daar de hoofdluis zoals hij in de VS al meerdere keren is ontdekt en inmiddels dus ook in onze contreien met de bijpassende naam ‘superluis’.

Welke stadia doorloopt een hoofdluis?

Neet

De eitjes van hoofdluizen noem je neten. In eerste instantie kan een neetje ook lijken op roos, maar het grote verschil is dat je roos gemakkelijk kan verwijderen. Neten hechten zich stevig aan het haar, vaak dichtbij de hoofdhuid. Je krijgt ze niet goed los en ze zijn een beetje grijzig van kleur.

Nimf

Een week nadat de neet is gelegd komt hij uit. Dat wil zeggen: de meeste. Gelukkig ontpoppen ze zich niet allemaal tot luis, want in aanmerking genomen dat één volwassen luis per maand 198 eitjes op je hoofd kan leggen, wil je niet weten hoe dat eruit zou zien! De nimf is de larve van een hoofdluis. Deze verpopt zich binnen 9 dagen tijd drie keer en is dan volwassen.

Hoofdluis

Het laatste stadium. Mannetjes zijn iets kleiner dan vrouwtjes. Wanneer twee hoofdluizen elkaar gevonden hebben, zullen ze paren en kan het vrouwtje eitjes leggen. Tot haar overlijden kan ze 4-9 neten per dag plaatsen – niet misselijk dus.

Wat doet een hoofdluis op je hoofd?

In principe zijn de beestjes ongevaarlijk. Alleen bij elke keer dat ze bloed zuigen, spuiten ze een speciaal stofje in je bloedbaan dat jeukt. Onschadelijk voor je gezondheid, maar wel heel erg hinderlijk. Bovendien kunnen bij veelvuldig krabben wondjes ontstaan die mogelijk gaan ontsteken. Iets om goed in de gaten te houden dus!

Wat te doen bij hoofdluis?

Als je hoofdluis hebt geconstateerd bij jezelf of één van je gezinsleden is het raadzaam om het volgende stappenplan te doorlopen. Ik beschrijf de nat-kammethode, omdat ik zelf dus geen goede ervaring heb met Prioderm.

Benodigde tijd: 14 dagen en 1 uur.

Stappenplan nat-kammethode bij hoofdluis – benodigde tijd afhankelijk van de hoeveelheid hoofdluis en de grootte van je gezin

 1. Controleer alle gezinsleden

 2. Sla een familieverpakking crèmespoeling in of haal speciale crème, zoals bij de luizenkliniek

  Deze middelen verstikken of doden de luizen niet, maar zorgen ervoor dat ze minder goed kunnen bewegen en jij ze dus gemakkelijk uit het haar kunt kammen. Het grote voordeel van de speciale crème is dat hij niet alleen hoofdluis helpt verwijderen, maar ook 90-95% van de neten en nimfen in je eerste kambeurt! 

 3. Gebruik een goede luizenkam met lange tanden

  De plastic versie die je vaak krijgt bij een anti-luizenmiddel werken voor geen meter, omdat je daarmee niet op de hoofdhuid komt en dus nog weleens een luis mist.

 4. Heb je zelf geen hoofdluis? Bescherm je haar dan met een haarnetje!

  Het zal je immers maar gebeuren dat een enkele haar in dat van je kind hangt en die ene hoofdluis een uitstapje naar jouw hoofd wel leuk vindt… Je weet immers maar nooit of het een bevrucht vrouwtje is, op zoek naar nieuw bloed.

 5. Kam het haar eerst goed door en zorg dat alle klitten eruit zijn

 6. Maak vervolgens het haar nat en smeer goed in met crème(spoeling) – niet uitspoelen!

  Zet je kind op een stoel die ergonomisch gezien op een prettige hoogte staat, pak een witte (hydrofiele) doek en zet een bakje water naast je neer. Het liefst wit, maar anders volstaat een transparante bak ook die je op een wit A4-tje kunt zetten. Waarom? Zo kan je goed bijhouden hoeveel neten, nimfen en luizen je uit het haar kamt.

 7. Verdeel het haar in strengen, het liefst zo klein mogelijk

  De rest van de haren bind je bij elkaar en daarna begin je pluk voor pluk uit te kammen.

 8. Spoel de kam na iedere kambeurt

  Het liefst gebruik je hiervoor een witte bak, zodat je duidelijk kunt zien hoeveel hoofdluizen en neten je uit het haar gekamd hebt. Herhaal tot je het hele hoofd hebt gehad.

Het is belangrijk dat je dit proces dagelijks herhaalt tot de 14 dagen om zijn. Als je tijdens de eerste dagen wat neten mist, kunnen ze natuurlijk alsnog uitkomen en uitgroeien tot een hoofdluis. Wanneer je die niet tijdig ontdekt, begint de ellende van voren af aan.

Tutorial nat-kammethode

Hoe bestrijd je de superluis?

Zelf raad ik aan om de superluis te bestrijden met de nat-kammethode. Hiervan weet je in elk geval zeker dat de luizen niet resistent kunnen zijn.

Kan je ook reguliere middelen gebruiken tegen hoofdluis?

Een logische vraag: werken anti-hoofdluismiddelen helemaal niet meer? Nee, dat is ook niet helemaal het geval. Er zijn andersoortige middelen, zoals Prioderm, die malathion bevatten – een koolwaterstofmengsel dat de luizen verstikt. Het maakt dan dus niet uit of je last hebt van hoofdluis of de superluis.

Lees ook: De grootste mythes over hoofdluis ontkracht

Persoonlijk heb ik echter ervaren dat sommige exemplaren een flinke dosis Prioderm nodig hadden voor ze het loodje legden. Sterker nog: er was er eentje die na een een flinke scheut pure Prioderm op zijn lijf stil lag, maar na een kwartier weer in beweging kwam. Dus op je hoofd kan dit ook gebeuren.

Heb je alles geprobeerd, maar lijkt niks te helpen?

Ben je écht wanhopig of heb je genoeg geld en wil je er gewoon definitief vanaf? Dan is er nog de AirAllé. Dit is een dure behandeling bij De Luizenkliniek, maar garandeert je wel dat je er helemaal vanaf bent.

Air Allé

Een behandeling met de gepatenteerde Air Allé geeft je de garantie dat niet alleen de luizen doodgaan, maar ook neten en nimfen. Superluis of niet, na een behandeling hiermee is het gedaan met elke luis (in wat voor stadia dan ook) die zich tussen je haren ophoudt. Het apparaat werkt als een soort föhn. Elk plekje op je hoofd wordt verwarmd en geen luis overleeft de behandeling. Na afloop wordt je haar helemaal uitgekamd en het grootste deel van de luizen, nimfen en neten verwijderd.

De behandeling is behoorlijk prijzig, maar in bepaalde (wanhopige) gevallen kan ik me voorstellen dat het geld je niets meer kan schelen. Het doet over het algemeen geen pijn, voelt hoogstens wat heet. Alleen waar luizen veel gebeten hebben, zal je huid iets gevoeliger zijn en kan je pijn ervaren. Gelukkig is het tijdelijk en ben je hierna in elk geval van je luizen af.

In de regio Zuid-Holland Zuid kan je terecht bij:

De Luizenkliniek
Binnendams 101H
Hardinxveld-Giessendam
(naast het station, parkeren is gratis)

Wat je verder nog moet weten over hoofdluis:

 • Dankzij de opkomende selfiecultuur beperkt de hoofdluis zich niet langer tot kinderhoofdjes en onfortuinlijke ouders. In tegendeel, op middelbare scholen en zelfs studentenverenigingen komt het tegenwoordig ook steeds vaker voor.
 • Om te overleven heeft een luis bloed nodig. De kans dat een hoofdluis ‘s nachts een bewuste wandeling naar je knuffel maakt, is dan ook vrijwel uitgesloten. Als de paniek toeslaat ben je geneigd alles te ontsmetten, maar de effectiviteit daarvan is nooit bewezen. Eenmaal je hoofd verlaten, keren ze vrijwel niet meer terug.
 • Schaam je niet en licht anderen in. Alleen dan kun je goed bestrijden; zodra een klasgenoot namelijk rondloopt met een besmetting, kan binnen no time de hele klas te kampen hebben met hoofdluis.
 • Voor meisjes is het aan te raden om de haren in een knot of vlecht te dragen. Dit houdt de luis niet helemaal tegen, maar maakt een besmetting lastiger.
 • Gel, haarlak en mousse maken het haar minder aantrekkelijk voor hoofdluizen. Wederom geen garantie dat je hiermee een besmetting voorkomt, maar wel handig om te weten.

Wat is jouw beste tip tegen hoofdluis?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Dit artikel is geen samenwerking. Ik wil hiermee eerlijke en juiste informatie verschaffen aan ouders die helaas te maken krijgen met hoofdluis. 

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

19 thoughts on “Hoofdluis of superluis? Zo voorkom je besmetting!

 1. Oh het lijkt mij verschrikkelijk O_o zelf gelukkig nooit gehad omdat ik kroeshaar heb en daardoor altijd vet in m’n haren heb. M’n zoontje heeft geen kroeshaar mocht het zover zijn ga ik die hard wax, crèmes, gel in z’n haar smeren haha en hopen dat hij het nooit krijgt. Van het idee krijg ik al jeuk haha

  1. Ja veel spul in smeren haha, hoop dat het je allemaal bespaard blijft. Als ik hier thuis kijk, vooral de middelste, heeft echt een bos krullen (net iets groter dan kroes). Ik ben bang dat als zij straks nog langer haar heeft en hoofdluis krijgt, we allebei gaan huilen ?

   Maar idd erg he, erover praten geeft al jeuk!

  1. Verschrikkelijk he? En na een paar keer heb je het zo gehad met kammen! Alleen niet geschikt voor kleine kinderen, maar verder was het echt heel erg fijn.

 2. Hier nog niet aan de orde, maar ik hoop echt dat het ons bespaard blijft ?? ik heb ze niet gehad, mijn zusje wel. Ik had toen mn haar kort en lekker veel wax er in ??

  1. Hoop het ook! Het is echt een nare plaag, als zoiets in de klas heerst hoop ik toch stiekem altijd dat het ons zal overslaan ? Maar fijn dat je kapsel je beschermde! Die wax hielp dus echt.

 3. Het middel hoeft niet perfect te werken, als je het maar vaak genoeg toepast op de juiste plaatsen.
  Als je nu te maken hebt met hoofdluis, dan is er in je omgeving misschien een actieve bron. Het is dan verstandig om te blijven controleren op luis, bijvoorbeeld 1x per week (vaker mag ook). Dit lukt niet perfect maar wel zonder veel stress met zo’n elektrische kam.
  Er zijn tegenwoordig kinderen, maar ook volwassenen, die helemaal niet van de luis af komen. Die kunnen dus een bron van herbesmettingen zijn.
  Ik denk dat het daarbij niet om ‘superluizen’ gaat, maar gewoon om mensen die hun leventje niet goed onder controle hebben. Voor sommige mensen is dat gewoon heel moeilijk.

  1. Daar heb je wel gelijk in.

   En ja het is een kwestie van goed kammen, no pain, no gain. Het is een rotter maar als je het goed doet ben je er na een paar weken wel vanaf.

   Nee al een tijd niks gelukkig, maar weet wel uit ervaring dat je inderdaad iedereen moet controleren.

 4. Helaas kan ook de Luizenkliniek herbesmetting niet voorkomen.
  Ook is het belangrijk dat je het hele gezin behandelt of laat behandelen.
  Het is een heel gedoe, hoofdluis. Maar extra beddengoed wassen, knuffels bevriezen enz enz. is niet nodig. Dit advies kregen we tientallen jaren, maar het is zinloos. Op het hoofd moet je zijn.
  Er zijn verschillende methodes. De een heeft succes met dit, de ander met dat. Ik hoor goede berichten over de elektrische luizenkam. Maar met zo’n ding moet je toch nog steeds het hele gezin 2 weken lang iedere dag uitkammen. Het gaat alleen wat makkelijker. Als het toestel beet heeft, geeft het een piep. Je kunt dus naar de piep luisteren in plaats van steeds zo scherp te moeten kijken. En de kinderen hoeven niet met hun hoofd omlaag te zitten wachten. Je kunt ze voor de video zetten of zoiets. Dat kan het makkelijker voor ze maken om mee te werken.

  1. Dat is helemaal waar, herbesmetting voorkom je er niet mee. Was het maar zo 🙂

   De elektrische kam schijnt niet altijd 100% accuraat te zijn, heb ik gehoord althans. Hoewel t me ideaal lijkt!
   Met nat kammen en crème of crèmespoeling hebben de luizen weinig tot geen grip meer, waardoor ze gemakkelijk te verwijderen zijn. En de speciale crème van de Luizenkliniek neemt ook neten en nimfen mee, crèmespoeling dacht ik niet. Maar dat gaat weer niet samen met de elektrische kam natuurlijk.

   Misschien is een combinatie een goede oplossing, afwisselen zodat je kind inderdaad niet constant met het hoofd omlaag hoeft te hangen.

 5. Nog nooit van die speciale behandeling gehoord maar goed om te weten als het ooit voorvalt.. Ik dacht dat je haren kleuren ze ook minder aantrekkelijk voor hoofdluis zou maken, behalve als je Iets natuurlijk zoals henna gebruikt. Voor kindjes kan dit natuurlijk niet. Toen het in het dagcentrum waar ik werk rond ging gebruikten we ook een preventieve spray. Weet wel niet of dit ook voor de superluis werkt.

  1. Ik kwam er ook pas via internet achter. Van het haar kleuren wist ik niet, zou kunnen. Lastig probleem, je kunt t nooit helemaal oplossen helaas! Alleen maar hopen dat het je kinderen bespaard blijft..

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten