borstvoeding tips

Hoeveel melk heeft een baby nodig? Zo voed je jouw kindje in de eerste drie maanden 

Ben jij onlangs moeder geworden en wil je alles weten over babyvoeding? Het voedingsschema van jouw baby kan jou in de eerste maanden behoorlijk bezighouden. Want hoe vaak moet je jouw pasgeboren baby nu voeden en welke hoeveelheden melk moet de kleine binnenkrijgen?

Na de geboorte

Een pasgeboren baby drinkt in de eerste dagen per 24 uur tien tot twaalf keer. Op dat moment is de maag van het kindje héél klein. Het heeft slechts de grootte van een druif, waardoor er weinig voeding in past. De eerste moedermelk, colostrum, is gelukkig extra rijk aan voedingsstoffen. In de eerste paar weken zal jouw baby gemiddeld tien keer per dag om voeding vragen!

Voeding

In de eerste drie maanden na de geboorte bestaat de voeding van jouw baby uit borstvoeding, flesvoeding of een combinatie daarvan. Wil je weten hoeveel voeding baby jij precies voor de kleine nodig hebt? Aan hoe vaak jij jouw baby moet voeden of hoeveel hij moet drinken, zijn geen regels verbonden. Het beste is om de kleine te voeden wanneer hij aangeeft dat hij voeding nodig heeft.

Signalen

Het is daarnaast slim om goed te letten op de voedingssignalen die jouw baby geeft. Als hij trek heeft, zal hij dit laten zien door zich uit te strekken of zoekgedrag te laten vertonen. Wanneer hij zoekgedrag laten zien, draait hij bijvoorbeeld zijn hoofdje richting jouw hand als je hem streelt. Als de baby laat zien dat hij wil drinken, is het goed om hier aan toe te geven. Na verloop van tijd komt er vanzelf meer regelmaat in het voedingsschema: waarschijnlijk kom je elke twee à drie uur uit op een voeding.

Voedingsschema

Tijdens de slaap kan de baby mogelijk hongersignalen afgeven. Daarbij slaapt hij minder diep, vertoont hij zoekgedrag of sabbelt hij op zijn handjes. Wanneer je de baby vervolgens niet oppakt, kan hij steeds onrustiger worden en uiteindelijk gaan huilen. Hoewel het heel normaal is dat de kleine af en toe huilt, zorgt vaak en langdurig huilen ervoor dat de baby minder goed drinkt. Dit heeft mogelijk een negatief effect op de ontwikkeling van jouw kindje.  Probeer daarom zo snel mogelijk (borst)voeding te geven als hij er om vraagt!

Babydozen

Heb je er al over nagedacht om voor jouw kindje een gratis babybox aan te vragen? Als jij in verwachting bent of als de baby net geboren is, kan je gratis babydozen aanvragen: pakketten met gratis babyspullen. In deze babydoos zitten spullen die handig zijn voor de kleine, zoals babyvoeding, kleine knuffels, luiers, sokjes en rompertjes. Naast babyboxen zijn er ook speciale zwangerschapsboxen, met producten die meer gericht zijn op de zwangerschap. En wat dacht je van andere leuke babyspullen, zoals gratis rompertjes?

Vraag de babyboxen online aan en ontvang handige goodies voor jou en de baby!

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One Reply to “Hoeveel melk heeft een baby nodig? Zo voed je jouw kindje in de eerste drie maanden ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *