hoe vind je parfum dat bij je past

Zo vind je een parfum dat perfect bij je past

Het is best lastig: een nieuw geurtje vinden dat goed bij je past. Dat je dag na dag met plezier gaat dragen, en waar je niet snel genoeg van zal krijgen. De enige manier om dat echt te doen, is er de tijd voor te nemen, veel geuren uit te proberen en deskundig advies in te winnen.

Kun je het onder woorden brengen?

Om een luchtje te vinden dat precies bij je past, zou je eigenlijk moeten proberen onder woorden te brengen wat je precies zoekt. Vaak is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Wil je dat de geur poederachtig is of juist eerder waterachtig, kruidig of met fruitaccenten? Houd je van een stevige geur, eentje die je best mag ruiken, of houd je het juist liever subtieler? Wil je liever een wat meer oosterse geur, lekker zwoel en best zwaar, of kies je eerder voor bloemig en romantisch?

Vind je dit lastig te omschrijven, probeer het dan eens in kleuren te doen. Denk je bij een mooie geur eerder aan groen, blauw of roze? Of eerder aan rood, zwart of bruin? Dat zegt vaak al aardig wat over je voorkeuren. Kom je er echt niet uit, kun je je voorkeuren lastig onder woorden brengen, dan is er misschien een geur die je nu hebt en die je goed bevalt, of eentje die je al eens bij iemand anders hebt geroken. Vertel je dit aan een expert, een medewerker die er verstand van heeft, dan komen er waarschijnlijk al snel parfums tevoorschijn die binnen dezelfde geurfamilie horen, en ook je goedkeuring zullen krijgen.

Altijd even uitproberen

Het best kun je je bij de aanschaf van een nieuw parfum goed laten adviseren. Iemand met verstand van zaken weet met goed doorvragen en door je veel voorbeelden te laten ruiken vaak verrassend snel een geur te vinden die past bij wat je zoekt. Samen ga je op ontdekkingstocht, en met ieder antwoord dat je geeft, bij ieder oordeel over een geur dat je velt, komt hij of zij dichter bij een suggestie die waarschijnlijk prima bij je past.

In de winkel test je de geur vaak vanaf een geurstripje. Vind je hem daar lekker op ruiken, dan valt het aan te bevelen hem daarna altijd nog even op je huid te proberen, bijvoorbeeld op de binnenkant van je pols. Daar ruikt hij namelijk vaak net wat anders, iets wat ook nog eens per persoon kan verschillen. Geef de geur de tijd om zich even te ontwikkelen, en vel niet te snel een oordeel. Een tester meevragen om de geur een keer een hele dag te kunnen dragen en te zien of hij je bevalt is helemaal niet vreemd. Het gaan tenslotte om best een prijzige aankoop, die ook nog eens heel persoonlijk is; die hoef je echt niet binnen een paar minuten te doen.

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *