hoe-schoon-is-jouw-bureau

Hoe schoon is jouw bureau?

Werk je op een kantoor? Dan zou je werkplek een stuk schoner moeten zijn dan wanneer je bijvoorbeeld in de havens werkt, of op een andere plek waar met stoffen wordt gewerkt die vies kunnen zijn. Toch is het tegendeel soms waar. Lang niet iedere werkplek op een kantoor is zo schoon als hij eigenlijk zou kunnen of misschien zelfs zou moeten zijn. Dat heeft lang niet altijd te maken met de manier waarop er wordt schoongemaakt. Ook de manier waarop medewerkers met hun werkomgeving omgaan speelt hierbij een grote rol.

De basis is vaak prima

Op de meeste kantoren is er een schoonmaakploeg aanwezig die tijdens kantooruren, maar meestal juist erna, de boel goed schoonmaakt en schoonhoudt. Vaak gaat dit volgens een vaste routine, waarbij bepaalde klussen tijdens iedere ronde worden meegenomen, en andere, grotere zaken periodiek worden gedaan. Het gaat vaak om maatwerk, waarbij goed wordt gekeken wat er op het specifieke kantoor precies nodig is.

Voor deze schoonmakers geldt dat zij zich, geholpen door een variatie aan schoonmaakmiddelen, voor een groot deel op de vloeren, het sanitair en gemeenschappelijke ruimtes en objecten storten. Deze hebben vaak de meeste aandacht nodig, omdat zij door de meeste mensen gebruikt worden. Vlekken in het tapijt worden zo snel mogelijk met tapijtreiniger verwijderd, vieze vingerafdrukken op ruiten vakkundig weggepoetst. Dat ziet er meteen weer een stuk schoner en frisser uit!

Maar ook individuele bureaus staan op de lijstjes om schoon te maken. Want deze worden, zo blijkt, vaak zelfs nog viezer dan zaken die door meerdere mensen gebruikt worden. Tegen de manier waarop wij met onze bureaus omgaan valt vaak niet op te werken, zo’n potje maken we er massaal van.

Houd jij het een beetje netjes?

Hoe ziet jouw bureau op kantoor eruit? Ruim je het iedere dag helemaal op, zodat het voor de schoonmaakploeg een fluitje van een cent is om er even een doekje overheen te halen? Of is het een grote chaos, met overal papieren en andere zaken? Ligt je bureau zo vol dat het nauwelijks te doen is om het schoon te krijgen, zeker in de wetenschap dat schoonmakers doorgaans liever niet aan je spullen zitten?

Hoe schoon je bureau is, heb je zelf grotendeels in de hand. Door het iedere dag netjes achter te laten, zodat het gepoetst kan worden. Maar ook door er een beetje zuinig mee om te gaan, en het zelf ook eens schoon te maken. Eten boven je bureau, is bijvoorbeeld geen goed plan. Is het echter eventjes niet anders, en zie je geen andere optie dan snel even aan je bureau iets op te eten? Kijk dan achteraf even of je niet hebt geknoeid, en ruim het goed op als dat wel het geval is. Dat geldt natuurlijk ook voor kopjes koffie die omgaan of kringen achterlaten. Kleine moeite om daar zelf even een doekje overheen te halen. Zo zorg je er ook zelf voor dat je werkplek een beetje schoon blijft, en zeg nou zelf, dat werkt toch een stuk prettiger?

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *