de zomervakantie

Help! Hoe overleven papa en mama de zomervakantie?

Ben je blij dat het zomervakantie is? Of verlang je nu al naar de laatste dag? Hoe je er ook in staat, het is goed om voor jezelf vast te stellen hoe je deze vrije periode gaat invullen. En hoe je kan zorgen dat je niet na zes weken afgeserveerd de kinderen weer op school aflevert. Daarom schreef ik 7 tips voor ouders die, net als ik, moeite hebben met het gebrek aan structuur dat die de zomervakantie met zich meebrengt!

Ik zal blij zijn als…?

Toen June nog iets kleiner was, hoorde ik andere ouders weleens zeggen: ‘Man, ik ben blij als ze weer naar school gaan!’ Dat vond ik eigenlijk zo ontzettend ondankbaar. En voor je kind ook niet bepaald een opsteker. Maar inmiddels begrijp ik de uitspraak iets meer. Niet omdat ik ze weer weg wil hebben – in tegendeel. Alleen geeft vakantie wel zeeën van tijd en dat betekent in een aantal gevallen ook gewoon dat je gaat zwemmen in de chaos. Het ritme van school is best prettig, zowel voor kinderen als de ouders. Althans, misschien kan ik beter voor mezelf spreken: voor mij, Ro is daar iets minder gevoelig voor. Dus daarom 7 tips voor iedereen die ook wel wat structuur kan gebruiken:

Hoe overleef je de zomervakantie?

Sta op tijd op

Geen verplichtingen hebben, is verleidelijk. Waarom zou je vroeger opstaan als het toch niet hoeft? Nu wonen hier in huis gelukkig twee vroege vogels die elke poging tot uitslapen genadeloos termineren, maar anders had ik toch ook die wekker gezet. Op tijd opstaan maakt je productiever en houdt je bovendien in een soort ritme.

Bedenk vooraf wat je wil gaan doen

Hierover schreef ik laatst ook, toen ik beschreef hoe ik mijn zomervakantie wilde gaan invullen als blogger/freelancer. Vooruit denken, maakt dat je meer uit die vrije tijd haalt. Tot op zekere hoogte althans, want je moet ook weer niet te veel plannen. Uiteindelijk blijft het vakantie.

Hou je kinderen bezig

Als je met zijn allen gaat zitten hangen dan ontstaat onvermijdelijk een keer ruzie. Dat werkt gewoon niet. Bovendien maakt het jou ook lamlendig. Trek speelgoed en knutselspullen uit de kast wanneer het regent, laat ze spelen in de tuin of zet een film op, maar zorg dat niemand langer dan een halfuur kan wegzakken in zijn eigen ellende.

Doe wat je leuk vindt

Ben jij geen zwem-moeder, maar ga je liever fietsen? Of heb je een hardgrondige hekel aan speeltuintjes, terwijl ze je mogen wakker maken voor een tour door een willekeurig museum? Luister dan naar je gevoel. Er zijn genoeg opties om te doen waar iedereen blij van wordt.

Werk met een schema

Wij hebben een kalender op de deur waarop per dag staat waar we heen gaan. Op die manier is het ook voor June inzichtelijk en weten wij ook wanneer we nog dagen open hebben staan om te kunnen afspreken. Het geeft echt rust. Bovendien is het ook wel een beetje noodzaak: de restanten van mijn zwangerschapsdementie hebben ervoor gezorgd dat mijn fotografisch geheugen tegenwoordig vol Bermuda driehoeken zit, waarin lumineuze ideeën definitief verdwijnen.

Maak tijd voor jezelf

Aloud advies natuurlijk, maar echt… Soms moet je gewoon even in je eentje of samen weg. Spreek af met een vriendin die je al tijden niet hebt gesproken, ga wat drinken met vrienden, plan een lange zomeravond in de achtertuin, sprint richting de sportschool of boek een middagje bij de schoonheidsspecialiste. Whatever works for you! Niets is zo fijn voor de kinderen als een uitgeruste moeder.

Geniet

Hoe vaak heb je nu tijd met al je kinderen samen? En kan je weggaan wanneer je wil? Bijna nooit toch? Neem het ervan en rij in alle vroegte naar het strand. Of sluit de dag daar juist af. Ga shoppen, naar de dierentuin, neem spontaan een ijsje en zet de barbecue aan!

Hoe overleef jij de zomervakantie?

Zo overleef ik hem in elk geval wel! – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

3 Replies to “Help! Hoe overleven papa en mama de zomervakantie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge