Zo overleef je een speelafspraakje! 9 handige tips

Speelafspraakjes zijn onlosmakelijk verbonden met de basisschool. Meestal is het gezellig, heeft je kind het naar zijn zin en vermaken ze elkaar wel. Maar de eerste playdate kan best spannend zijn. Ook voor jou, want wat moet je gaan doen? Deze blog helpt je in elk geval op weg (en geeft handige tips voor het geval je per ongeluk op een playdate from hell belandt)!

Hoe ga je om met speelafspraakjes?

We kennen het denk ik allemaal wel. Sommige kindjes mogen elke dag op bezoek komen en dan is het gezellig, maar anderen… Daar kunnen die kinderen natuurlijk niet altijd iets aan doen. Misschien is hun karakter simpelweg een mismatch met dat van jou. Of wordt hij of zij opgevoed op een manier die ver afstaat van die van jullie.

Milou: ‘Een van de eerste keren dat ik een klasgenootje mee naar huis nam, vroeg ik me oprecht af of het binnen tien minuten al geoorloofd was om die moeder weer op te bellen. Waarom? Hij zong op een hele hoge, snerpende pieptoon. Hij lustte alleen maar koekjes. Toen hij die op had, begon hij te zeuren om brood, chips en chocomel. Intussen trok hij werkelijk alle laatjes open, rommelde in persoonlijke papieren, keerde een bak lego om en besloot toen dat hij toch geen zin had in de lego en uiteindelijk kwam hij voor me staan met de vraag of hij op mijn laptop mocht. “Want ik verveel me zo”. Wanhopig heb ik hem voor de tv gezet met de mededeling dat hij naar Spongebob moest gaan kijken. Dat hielp. Maar echt, ik ben nog nooit zo blij geweest als toen zijn moeder weer voor de deur stond. Of nee, toen ze weer wegging, want het eerste dat hij uitriep was dat hij niks te eten van me had gekregen. Hij is nooit meer blijven spelen.’

Gelukkig verlopen de meeste afspraken met klasgenootjes een stuk leuker. Alleen hoe ga je ermee om? Zeker bij kinderen in de kleuterleeftijd ben je vaak nog iets intensiever betrokken dan wanneer ze richting groep 3 of hoger gaan. In hoeverre zit je er bovenop? Wat doe je eigenlijk tijdens zo’n eerste speelafspraak en hoe ga je ermee om als je, net als Milou, een waardeloze playdate mee naar huis krijgt?

Hoe overleef je een speelafspraakje?

Zeg nee als je niet lekker in je vel zit

Er is niks vervelenders dan uit je slof schieten wanneer er gasten bij zijn of de tijd moeten aftellen tot het einde van die speeldate. Dus stel grenzen. Nee is ook een antwoord, zeker als je al aan je water voelt dat het hem vandaag niet gaat worden. Anders kunnen we je nu al garanderen dat je jezelf de hele middag zit af te vragen waarom je in vredesnaam ja hebt gezegd.

Regel meteen elkaars telefoonnummer

Echt, het is zo zielig als het kindje dat komt spelen tranen met tuiten huilt, omdat hij graag naar huis wil en je kan zijn moeder (of vader) niet bereiken. Dus vraag elkaars telefoonnummer. Ook leuk als je foto’s maakt: kan je ze meteen doorsturen.

Spreek een duidelijke eindtijd met elkaar af

Je hoeft echt niet op de eerste playdate de hele woensdagmiddag te doen. Vaak moeten kleuters ook nog een beetje wennen – zeker als school net begonnen is: aan jou, aan het samenspelen an sich, zijn moe van de schooldagen. Het is dus prima als je de eerste keer een halfuur of uurtje afspreekt. Gaat meer om de ervaring dan dat je van ze kan verwachten dat ze heel de middag gezellig zijn.

Begin de middag met iets te drinken en wat lekkers

Na een schooldag vinden kinderen het vaak prettig om even te kunnen bijkomen. Afhankelijk van of je meer #teamverantwoord bent of #teamsnoep zet je ze iets lekkers voor met drinken. Je kan een beetje kletsen over de dag of een grapje maken. Zo leren de kinderen je gelijk kennen en zullen ze het later minder spannend vinden om je aan te spreken over iets. Het hoeft allemaal niet lang te duren, een kwartiertje maximaal.

Tip! Vraag vooraf altijd of het kindje dat meekomt bepaalde allergieën heeft waarop je rekening mee moet houden. Andersom is het ook verstandig om aan te geven wat je prettig vindt (of juist niet), voor ze zich bij de ander vol proppen met chips, koek en liters limonade zoals bij Wendy’s dochter gebeurde.

Wendy: ‘Met een glimlach deed haar moeder open. Het was gezellig geweest, zei ze. Gelukkig, want mijn zoontje zat nog niet zolang in groep 1 en dit was zijn tweede of derde speelafspraakje. “Ze hebben niet zoveel op hoor,” vertrouwde ze me toe, omdat ik bij school nog aangaf dat hij niet te veel mocht snoepen, “toen we aankwamen een beker limonade met koek. Daarna nog een fruityoghurtje en rijstwafel met kaas. En een halfuur geleden nog een zakje chips.” Even ter vergelijking, Ayden krijgt thuis normaalgesproken een snoepje en wat water omdat hij anders zijn avondeten niet meer neemt. Nou ja, nu dus ook niet. Eigen schuld! Volgende keer zal ik iets duidelijker zijn.’

zo overleef je een playdate handige tips
©PeopleImages.com – Yuri A. – Shutterstock

Bereid je een beetje voor, maar maak het allemaal niet te gek

Wat je doet tijdens een playdate? Maak het allemaal niet te gek. Zo’n speelafspraakje staat bol van de eerste indrukken en kan best overweldigend zijn. Zeker voor jonge kleuters. Je hoeft de Mama van het Jaar Award niet te winnen, dus blijf vooral bij jezelf. Vind jij het oprecht fantastisch om alles uit de kast te trekken en de kinderen te schminken, een parcours door het huis te bouwen en er een verkleedfeestje van te maken? Dan is dat prima. Maar de meeste kinderen zijn al blij met een beetje spelen met auto’s of poppen en misschien iets knutselen of tekenen.

Knutselen of buitenspelen is bijna altijd goed

Loopt het niet helemaal lekker of heb je gewoon nog geen idee wat je precies moet doen: knutselen of buitenspelen is echt bijna altijd goed. Trek bijvoorbeeld wat oude tijdschriften tevoorschijn en laat ze een collage in elkaar knippen en plakken. Kleien is verder meestal wel goed en tekenen ook. En anders lekker naar buiten. In de speeltuin kunnen ze zich makkelijk een uur vermaken.

Neem je meerdere kinderen mee naar huis?

Lisette geeft als tip om er twee naar boven te sturen, twee beneden te houden en de overige twee de tuin in of naar buiten. Dan hebben ze geen last van elkaar en kunnen ze rustig spelen. Voor jezelf ook relaxter, anders kan je het gevoel krijgen op een soort kinderfeestje te zitten.

Wees duidelijk in jullie regels

Net als tijdens zo’n kinderfeestje is het goed om duidelijk te zijn in je regels. Het is voor kinderen meteen een goede les dat bij iedereen thuis weer andere gebruiken gelden. Maar goed, zoals met alles: overdaad schaadt. Je hoeft het andere kindje ook weer niet opnieuw op te voeden naar jullie regels. Belangrijkste is dat het gewoon een beetje soepel loopt. Algemeen geldt bij de meeste mensen wel: geen gegil in huis, niets opzettelijk kapot maken en niet om de vijf minuten zeuren dat je weer iets anders wil doen.

Zet eventueel een babyfoon op de slaapkamer als ze daar willen spelen

De tip om een babyfoon aan te zetten, komt van Fleur. Het kan handig zijn: stel dat het kindje dat komt spelen vrij timide is en jouw zoon of dochter juist heel uitgesproken. Of andersom natuurlijk; dan is het toch prettig als je de boel een beetje in de gaten kunt houden.

En wat doe je als de afspraak echt verschrikkelijk loopt?

Stel eerst voor jezelf vast wat de oorzaak is

Ligt het aan het kind in kwestie? Of zit je zelf niet zo lekker in je vel en had je eigenlijk gewoon in eerste instantie nee moeten zeggen? Als het ligt aan dat laatste, zal je het moeten uitzitten. Les voor de volgende keer! Probeer er, zolang het nog duurt, iets van te maken. Wat is anderhalf uur nu helemaal op een mensenleven? Jij kan dit!

Het is een fase

In het begin moet je soms nu eenmaal wat harder werken tijdens een speelafspraakje. Kinderen moeten soms nog leren samen spelen, zoeken hun eigen en jouw grenzen op en kunnen – net als jij – op sommige dagen ook niet lekker in hun vel zitten. Deze fase gaat ook voorbij.

Relativeer: ze leren van ieder kind, ook die vervelende

Misschien vind jij kindje X verschrikkelijk, maar je eigen kind kan er een heleboel van leren. Bijvoorbeeld hoe het niet moet. Vaak stabiliseert zoiets vanzelf wel weer. Misschien nemen ze in het begin bepaald gedrag over, maar komen uiteindelijk tot de conclusie dat het toch niet helemaal bij henzelf past. En dan waait zo’n vriendschap weer over. Of het andere kindje blijkt leuker dan verwacht. Je weet maar nooit! Dus zit je vast aan een waanzinnig stomme playdate? Herhaal dan voor jezelf dat het voor je kindje een waardevolle les is. Echt. En deze seconde komt nooit meer terug.

Ga naar de ballenbak

Zeker als ze alle kanten op stuiteren en jij helemaal knettergek wordt. Dan kunnen ze maar beter ergens stuiteren waar de muren van schuimrubber zijn. Zij blij, jij rust. Hoewel, in een ballenbak is rust natuurlijk ook maar relatief…

Bel de andere ouder op en vertel eerlijk dat het niet goed gaat

Soms werkt het niet tussen twee kindjes. Of tussen jou en het kind natuurlijk. Dat kan een momentopname zijn en is verder geen ramp. Maar als ze continu ruzie maken, het kindje zich enorm verveelt bij jullie thuis of je merkt dat de spreekwoordelijke koek op is, rek die lijdensweg dan niet verder op dan nodig. Bel de andere ouder op en vertel gewoon eerlijk dat ze vandaag hun dag niet hebben en je het idee hebt dat hun kind het niet zo naar zijn zin heeft. Kan gebeuren, daar hebben de meeste ouders heus wel begrip voor.

Een speelafspraakje, of playdate, kan ontzettend wennen zijn als je oudste net op school zit. Want hoe ga je daar als ouders mee om? Hoe zorg je ervoor dat je niet al meteen na de allereerste keer met de Loedermoeder Award naar huis kan gaan? In dit artikel staan handige tips, ook voor wanneer het even iets minder loopt. Maar de belangrijkste les die je hieruit kan meenemen? Op een gegeven moment zijn ze ouder en loopt het vanzelf. Wat vond jij het verschrikkelijkste speelafspraakje ooit?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Monkey Business Images – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven