hoe onderhoud je tuinset in de winter

Hoe onderhoud je een tuinset in de winter?

In een fijne tuin mag natuurlijk een goede tuinset niet ontbreken; of je nu kiest voor de tegenwoordig populaire loungesets of een meer traditionele tafel met stoelen. Maar nu de winter straks voor de deur staat, is het wel belangrijk dat je je set goed verzorgt. Hoe doe je dat precies? Daar lees je alles over in dit artikel.

Tuinset in de winter: waarvoor moet je uitkijken?

Afgelopen lente hebben we de achtertuin een flinke make-over gegeven. Hoewel we huren, vonden we het absoluut de investering waard om hier meer geld in te steken. De reden daarvoor is simpel. De huidige trend, waarbij binnen en buiten meer een verlengstuk zijn van elkaar, spreekt ons enorm aan. En in je huis kies je ook voor spullen die je mooi vindt toch?

Het is echter wel zo dat als je dan zo’n mooie set koopt, zoals in het geval van tuinmeubelen van Kees Smit, dan wil je wel zorgen dat de door jou gekozen tuinset de winter goed doorstaat. Er liggen namelijk allerlei risico’s op de loer:

  • Vocht
  • Kou
  • Vuil (bijvoorbeeld door opspattende modder tijdens een flinke regenbui)

Zelfs onderhoudsarme meubelen verdienen nog steeds je tijd en aandacht. Door ze regelmatig schoon te houden (denk aan vogelpoep), blijven ze langer mooi en gaan ook langer mee. Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen om je tuinset de winter door te helpen.

Onderhoud van je tuinset in de winter

Zet je tuinset binnen

Het is wat lastiger wanneer je een flinke loungeset in de tuin hebt staan en binnen de ruimte beperkt is. Toch verdient binnenzetten de voorkeur boven buiten laten staan in de kou en regen. Om te beginnen blijft het materiaal mooier wanneer je de set in je droge schuur of garage plaatst. Ook kunnen overvliegende vogels hun sporen niet achterlaten. En daarnaast kan je set lekker luchten – in tegenstelling tot wanneer je er een hoes overheen trekt.

Berg je tuinkussens op

Om je tuinkussens mooi te houden tijdens de koude, en vaak vochtige, wintermaanden, kies je het liefst voor een droge, warmere plek. Je kan ze bijvoorbeeld prima op zolder zetten zolang je de tuinset niet gebruikt. Hiermee voorkom je dat er schimmels groeien in de stof – zoals onverhoopt toch kan gebeuren als je ze buiten bewaart in een afgesloten kist – of dat ze toch een beetje smoezelig worden.

Zet ook je parasol binnen

Hoewel je voor parasols vaak een waterdichte hoes kunt kopen, is het ook hiervoor beter dat ze lekker droog binnen staan en kunnen luchten. Zet ze daarom het liefst in een schuur of op de vliering, als je die hebt. Je kunt hem zelfs nog op zolder leggen, als je wil. Want waar je misschien nog weleens buiten zal zitten op een warme herfstdag of in de winter, is de parasol in elk geval komende maanden helemaal niet meer nodig.

Tuinset onder een overkapping?

Misschien hebben jullie een mooie overkapping in de tuin waaronder je een ruime loungeset hebt staan. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je ook ‘s winters lekker kan genieten van het buitenleven en je prachtige tuin. De tuinset staat sowieso doorgaans droog, wat een voordeel is. Toch zal je dan nog steeds goed moeten letten op het onderhoud.

Neem je tuinset regelmatig af met een doekje en/of zachte spons

Over het algemeen kies je onder een overkapping natuurlijk voor een fijne set die weinig onderhoud nodig heeft. Aluminium is een heel fijn materiaal dat hiervoor vaak wordt gebruikt. Toch is het wel slim om regelmatig te reinigen met water en groene zeep, een doekje of zachte spons. Zo verleng je de levensduur van je set én het plezier van je tuin natuurlijk.

Berg de kussens op zolang je ze niet nodig hebt

Je zit immers niet elke seconde in je achtertuin; daar is het te koud voor en we zitten in het algemeen toch iets meer binnen tijdens de winter. Kies daarom voor een handige bergplaats binnen handbereik waar je de tuinkussens kunt leggen zolang je ze niet nodig hebt. Op die manier weet je in elk geval zeker dat ze mooi blijven en in geen geval zullen natregenen.

Waar laten jullie de tuinset in de herfst en donkere wintermaanden? Staat hij al binnen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *