hoe onderhoud je houten tuinmeubelen

Hoe onderhoud je houten tuinmeubelen? *

hoe onderhoud je houten tuinmeubelen

Ons houten tuinbankje

Voor mijn zevenentwintigste verjaardag kreeg ik een houten tuinbankje van mijn ouders. Nadat ik hem vloekend in elkaar had gezet, kreeg hij een prominente plek voor de deur. Ideaal. Want ondanks dat we geen tuin hadden, en het moesten doen met een stukje galerij voor de deur van vier bij één, zaten June en ik regelmatig in het zonnetje.

Het enige nadeel van het bankje vond ik dat hij niet goed bestand bleek tegen de regen (en daarbij ben ik ook al geen beste huisvrouw). Ik had hem beter moeten onderhouden. Uiteindelijk liet één van de planken van de zitting los en was het einde verhaal voor ons bankje. Tijd voor een nieuwe dus, maar hoe moet je houten tuinmeubelen onderhouden? In deze blog vind je handige tips en informatie.

Lees ook: De leukste tuintrends voor 2019

Houten tuinmeubelen onderhouden: 5 handige tips

Berg de meubels (indien mogelijk) tijdens herfst en winter

Hout kun je het best droog bewaren. Tijdens de maanden waarin je vrijwel zeker weet dat het koud en nat gaat worden (oktober tot en met maart), kan je kleinere houten tuinmeubels het best opbergen in de schuur of de garage. Doordat je voorkomt dat ze nat worden, blijven ze sowieso mooier. Hadden we achteraf ook moeten doen met ons houten tuinbankje.

Haal geen hoezen in huis

Koop je een tuintafel van hout dan zet je die meestal niet even snel weg in de schuur of garage. Om ze toch te kunnen beschermen tegen regen en/of kou kan je speciale hoezen aanschaffen en die om je tuinmeubelen plaatsen. Ze houden de ongewenste weersinvloeden op zich tegen. Het nadeel is echter dat onder de hoes vocht kan gaan zitten. Zorg liever dat je de tuinmeubels goed verzorgt, dan heb je er langer plezier van.

Alternatief is dat je wel een hoes koopt, maar deze regelmatig verwijdert bij droog weer. Zo kan het hout luchten.

Maak je houten tuinmeubelen regelmatig schoon

Voor houten tuinmeubelen kun je speciale reinigingsproducten in huis te halen die speciaal bedoeld zijn voor hout. Denk aan natuurzeep en soda. Ook goed voor je meubels is een wax die beschermt tegen vocht. Zo kan je de meubels in elk geval ook met een gerust hard buiten laten staan tijdens dat lentebuitje.

Voorkom scheurtjes door je meubels te lakken

Het helpt ook om die mooie houten tafel, bank of stoel te voorzien van een mooie lak. Dit geeft bescherming en oogt bovendien gelijk verzorgd.

Controleer regelmatig op rot

Voorkomen is beter dan genezen. Maar los daarvan is het altijd beter wanneer je op tijd ontdekt dat je houten tuinbank of tafel begint te rotten. Zo kan je er nog iets aan doen. Kijk vooral goed bij de verbindingen en of het staal niet begint te roesten.

Hebben jullie houten tuinmeubelen? Wat doe je ermee in de winter?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, Pushish Images – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *