Heb je sinds kort een bonenmachine in huis? Dan ben je misschien nog op zoek naar de juiste koffieboon. Door het grote aanbod is dit geen gemakkelijke opgave. Je moet verschillende bonen proberen om te ervaren hoe ze smaken, maar dit kost je veel tijd en geld. Als je hier niet op zit te wachten, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel helpen wij je namelijk om de juiste koffieboon te kiezen voor jouw bonenmachine. Hieronder staat waarop je kunt letten.
Let op de herkomst
Koffiebonen worden in verschillende landen geteeld. Zo zijn er bonen uit Latijns-Amerika te koop, maar ook uit Afrika of Azië. Je verwacht misschien niet dat de herkomst veel uitmaakt, maar dit heeft juist veel invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie. Bonen uit Azië geven een kruidige smaak aan koffie, terwijl bonen uit Afrika bekend staan om hun fruitige smaak. De smaak van koffie uit Latijns-Amerika is vaak gebalanceerd en kan tonen van noten, karamel en chocolade bevatten. Heb je een boon op het oog? Kijk dan altijd waar hij vandaan komt en probeer in te schatten of je van deze smaak houdt.
Verdiep je in het type boon
Om de juiste koffieboon te vinden, kijk je verder dan de herkomst. Zo moet je ook weten dat er onderscheid gemaakt wordt tussen Arabica- en Robusta-koffiebonen. De meeste koffiesoorten worden volledig gemaakt van de Arabica-boon. Koffie van deze boon heeft vaak een zoete of zure smaak. Robusta-bonen geven koffie juist een bittere smaak. Koffie wordt dan ook nooit volledig van laatstgenoemde bonen gemaakt.
Het kan wel voorkomen dat Arabica- en Robusta-bonen met elkaar gemixt worden, zoals bij Segafreda crema. Deze bonen komen uit Brazilië, Costa Rica en Ivoorkust. Dit maakt de boon geschikt voor milde espresso’s, maar je kunt hem ook prima gebruiken voor een lungo.
Arabica- en Robusta-bonen verschillen niet alleen in smaak van elkaar, maar ook in hoeveelheid cafeïne. In de Robusta-boon zit altijd meer cafeïne, soms zelfs bijna twee keer zoveel. Doordat deze boon lager bij de grond groeit, krijgt hij meer te verduren dan de Arabica-boon. Om zichzelf te beschermen, maakt de plant meer cafeïne aan.
Kijk naar de kleur
In je zoektocht naar de juiste koffieboon is het ook verstandig om naar de kleur te kijken. Als een boon donker gebrand is, is hij krachtig van smaak. Lichte bonen hebben vaak een subtielere smaak. Is je keuze gevallen op Douwe Egberts aroma rood koffiebonen? Dan kun je dit aan de buitenkant vaak niet meer zien, want ze zijn al verpakt op het moment dat je ze koopt. Gelukkig kun je op de verpakking of in de omschrijving vaak lezen hoe ze gebrand zijn.
Zoek de branddatum
Tot slot is het verstandig om naar de branddatum te kijken voordat je koffiebonen koopt. Deze hoort op de verpakking vermeld te worden. Staat er geen datum? Ga dan liever op zoek naar een andere boon. Het is dan mogelijk al lang geleden dat de bonen gebrand zijn. Hoe ouder de bonen, hoe minder lekker de koffie.
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Uitgelichte afbeelding ©Pixel-Shot – Shutterstock