hitte in de zomervakantie

10 verkoelende tips voor (te) hete zomerdagen

hitte in de zomervakantie

Nederland en zijn wispelturige zomers kunnen je behoorlijk verrassen. Het ene moment vallen de mussen dood van het dak door een verzengende hitte, het volgende ogenblik regent het pijpenstelen. Beide situaties zijn niet ideaal voor de zomervakantie. In deze blog vind je leuke tips en antwoord op de vraag: wat kan je doen met hitte in de zomervakantie?

Hete zomerdagen: wat moet je doen?

Nederlandse zomers zijn wispelturig. Zo kun je de ene vakantie alle zonnige dagen op een hand tellen en vallen de mussen een jaar later van het dak, je weet het niet. Daarom deze zomer niet alleen tips voor regenachtige dagen, maar ook voor de momenten dat je fysieke activiteiten liever tot een minimum beperkt. Wat kun je dan het best doen om de dag door te komen, mocht het komende weken weer wat zonniger worden? Oftewel:

Wat kan je doen tijdens de hitte in de zomervakantie

Drink genoeg water, draag luchtige kleding, smeer jezelf en de kinderen voldoende in…

Tja, die had je zelf waarschijnlijk ook kunnen bedenken, maar maakt het niet minder belangrijk. 

Maak (water)ijs met de kinderen.

Als je in bezit bent van een ijsmachine, kun je pria je eigen (room)ijs maken. Bijvoorbeeld op basis van yoghurt met aardbeien of (iets minder verantwoord, mijn eigen favoriet) roomijs met echte stukjes Chocolonely. Op internet staan genoeg recepten. Ook lekker is (vers) bevroren fruit.

Speel spelletjes met water

Behalve het oeroude watergevecht en ultieme excuus om jullie opblaasbadje uit het stof te trekken, zijn er nog genoeg dingen te doen met water. Op websites en blogs staan talloze spelletjes. Kijk bijvoorbeeld eens hier! En zeker op dit soort warme dagen is het heel verfrissend om gewoon lekker mee te doen!

Spelen met zand

Gooi de zandbak open en laat de kinderen zich uitleven op hun eigen ministrandje. Of trek alle registers open en laat de kinderen op een andere manier met zand spelen (op een sensopathische manier). Let alleen goed op dat je na afloop de kinderen buiten afklopt, voor de zandbak onverhoopt naar de huiskamer wordt verplaatst!

Ga naar Ikea

Als je echt niet van warmte houdt, zijn deze dagen ideaal om te spenderen in deze meubelgigant. De rest van Nederland hangt uitgeblust in zijn zwembadje, speelt spelletjes of geniet van een terras, dus je hebt nagenoeg alle ruimte voor jezelf. Zelf een paar jaar terug gedaan. Kan niet anders zeggen: het was heerlijk rustig winkelen. En dat allemaal dankzij de hitte in de zomervakantie.

Organiseer een siësta voor het hele gezin

Het schijnt heel gezond te zijn om tussendoor een dutje te doen. De warmte maakt loom en de benauwde nachten zijn niet bepaald goed voor je nachtrust. Waarom niet tussendoor een dutje (in je hangmat) doen om weer bij te tanken?

En hebben ze niet zo’n zin? Verzin dan een alternatief waardoor je in elk geval allemaal even uitrust. Leg bijvoorbeeld wat matrassen in de huiskamer en kijk een film of spreek af dat je allemaal even op bed gaat liggen lezen.

Spring onder de douche

Zeker na die siësta van daarnet. Kwiek en vol energie kun je er weer tegenaan! Gebruik alleen geen koud water, omdat je lichaam daarmee het signaal krijgt zichzelf te moeten opwarmen. Beter is dan een lauwe tot warme douche.

Maak ijskoude limonade met de kinderen

Zoek online naar recepten voor lekkere limonade – altijd een goede dorstlesser voor hete zomerdagen. Je kan genoeg gezonde alternatieven vinden. Wat kinderen vaak ook lekker vinden: water met stukken fruit erin. Doe je ze er de dag ervoor in? Dan is de smaak in het water getrokken en proeft het nog lekkerder!

Verkas naar binnen als het buiten niet te doen is

Hele dagen in de volle zon vertoeven doet je gezondheid geen goed. Je kunt een zonnesteek oplopen, uitdrogen of gigantisch verbranden. De heetste uren van de dag kun je daarom beter binnen doorbrengen, om daar met de kinderen spelletjes te spelen of wellicht eindelijk die ene roman uit te lezen, waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt.

Wacht geduldig tot het avond is

Als je echt niet dol bent op de warmte, dan kun je in de avonduren je lol op. Zodra het weer iets afkoelt, is het heerlijk om buiten te eten. Zet de barbecue aan en laat manlief zijn gang gaan, drink een glas ijskoude wijn (of water) om af te koelen en lees wat, praat of speel een spelletje. Ondertussen kunnen de kinderen langer buitenspelen, omdat het nog licht is. Mijn beste herinneringen zijn aan de tijd dat we in de schemer verstoppertje speelden in de buurt, terwijl mijn ouders kletsten met bevriende buren.

Als het heet is in de zomervakantie, zit je dan het liefst alsnog buiten of blijf je binnen tot het afkoelt?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (36) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

6 Replies to “10 verkoelende tips voor (te) hete zomerdagen

    1. Dat is ook niks nee, dat de warmte zo blijft hangen. Dan kun je inderdaad beter buiten in de schaduw zitten. Alleen vervelend wanneer je moet gaan slapen (hebben wij ook, ramen open doen helpt dan ook nauwelijks nog)

    1. Haha inderdaad, ben het ook vergeten.

      Moest even opzoeken wat lupus is, maar het is niet niks. Lastig in de zomer lijkt me (hoewel.. in Nederland vooral lastig in de lente waarschijnlijk en de nazomer)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *