7 hindernissen na de scheiding (en waarom ze allemaal goedkomen)

hindernissen na een scheiding

Uit elkaar gaan is nooit leuk, zeker niet wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Hoewel het ook kan voelen als een opluchting, moet je alsnog voor de rest van je leven met iemand door. En dat kan best weleens lastig zijn. In dit artikel vertel ik waarom deze 7 hindernissen na een scheiding uiteindelijk helemaal goedkomen! 

Lucky me, zonder vent

‘Je hebt wel mazzel zonder vent die je ook nog eens constant achterna moet rennen,’ zei iemand ooit in reactie op het alleenstaande moederschap. Ik slikte mijn reactie weer in. Mazzel. Tja, zo zou je het inderdaad kunnen zien (mits je zelf in een onevenwichtige relatie zit). Maar leuk? Nee dat was het allerminst. Bij een scheiding komt namelijk veel verdriet kijken, of je nu wel of niet getrouwd was en hoe ongelukkig je misschien ook was. Je moet jezelf helemaal opnieuw uitvinden, belandt tussen wal en schip en moet keuzes maken zonder dat je écht met iemand kan overleggen. Dat kan heel moeilijk zijn.

Hindernissen na een scheiding

Om je te helpen, deel ik in deze blog de 7 grootste hindernissen na een scheiding die je kan tegenkomen. Waarom? In de hoop dat je er kracht uit haalt niet alleen te zijn in je gevoelens en dat je aan het eind van mijn blog weer weet dat je dit gewoon gaat doen.

De 7 grootste hindernissen na een scheiding – en waarom ook dat allemaal goedkomt

Afscheid nemen

Ik haat het sowieso om mensen gedag te zeggen die me na staan. Maar mijn eigen vlees en bloed? Dat bleef een marteling. Elke week zat ik opnieuw misselijk van verdriet in de auto naar huis, omdat ik haar meteen zo ontzettend miste. Eigenlijk bleef dat gevoel min of meer aanwezig tot ze weer bij me was.

Waarom het goedkomt? Ik ga je geen gouden bergen beloven en aan het missen blijft altijd een soort rauw randje zitten. Maar het gaat op een gegeven moment toch wennen. Of anders gezegd: je leert ermee leven. Hoe moeilijk het is. Probeer afleiding te zoeken en écht even tijd voor jezelf te nemen. Want alleenstaand ouderschap is weliswaar twice the fun, maar als je papa en mama ineen bent ook twee keer zo zwaar.

Je emoties

Scheiden brengt de meest uiteenlopende emoties met zich mee: misschien ben je boos op de ander, omdat hij bepaalde dingen heeft nagelaten of juist de hort op ging met een ander. Verdriet, omdat je je alleen voelt en vooral ook heel schuldig naar de kinderen, omdat ze deze situatie moeten meemaken. Opluchting wellicht, dat je nooit meer zijn zooi hoeft op te ruimen. Of een onoverwinnelijk gevoel omdat je denkt dit wel even te gaan doen. Vaak wisselt alles elkaar af en dat kan behoorlijk vermoeiend zijn.

Waarom het goedkomt? Zoals met elke relatiebreuk worden je gevoelens vanzelf minder heftig. ‘Waar één deur sluit, gaat een ander open’ is een mooie quote voor deze situatie. Want zo is het echt. Je blijft niet voor altijd ongelukkig en alleen. Zelfs als je er nu totaal niet aan moet denken om ooit weer verliefd te worden. Geef jezelf alleen wel de tijd, zodat je niet het gros van je gevoelens in een volgende relatie moet verwerken.

Alleen beslissen

‘Gelukkig ben ik geen twijfelkont van nature…’ Wat ik zou dat zo graag willen zeggen en menen. Maar helaas is het tegenovergestelde waar. En dat is niet zo handig als je bij bepaalde dingen nu alleen de knoop mag doorhakken. Natuurlijk kan je ook nog steeds overleggen met je ex, maar je zit net na de break sowieso in een nogal precaire toestand. Daar hoef je liever geen discussie bovenop te krijgen rondom de kwestie ‘hvo of godsdienst’. 

Waarom het goedkomt? Al doende leert men. Dat geldt ook voor het maken van beslissingen. Bovendien leer je eigenlijk snel genoeg op een manier met je ex omgaan die past bij de nieuwe situatie. Je weet wanneer je bepaalde kwesties wel even hoort te bespreken en welke relatief kleine zaken gewoon door jou besloten kunnen worden. Geef het wat tijd.

In je eentje wonen

Sommige mensen hebben enorm veel moeite om helemaal alleen te wonen (zonder andere volwassene) en proberen het troosteloze gat der leegte op te vullen met een nieuwe liefde. Mijn advies? Doe het niet. Leer jezelf eerst helemaal opnieuw kennen. Geef je verdriet een plekje, denk aan jezelf en de kinderen en doe vooral ook dingen waar jullie heel gelukkig van worden. Nu is hét moment om even heel egocentrisch te zijn en de rust te nemen die je hebt. Kan heel erg moeilijk zijn, maar is de moeite echt waard. Zo voorkom je bovendien dat je in een toekomstige nieuwe relatie weer in dezelfde fouten vervalt.

Waarom het goedkomt? Je zal gaandeweg hopelijk ervaren dat het heerlijk kan zijn om geen rekening te hoeven houden met een ander. Denk maar even aan de negatieve eigenschappen van je ex. Daar hoef je dus nooit meer mee te dealen. Probeer het minder leuke om te buigen in iets positiefs en je gaat er vanzelf van genieten.

Je eerste rekeningen

Financieel doe je toch vaak een stap terug wanneer je er alleen voor komt te staan. Of je moet alle zeilen bijzetten. Het kan behoorlijk pittig zijn die eerste periode waarin je veel eindjes aan elkaar moet knopen. Tel daar nog wat emotionele schade bij op en de feestvreugde is compleet.

Waarom het goedkomt? Je leert vanzelf creatief omgaan met je geld. Beter op de koopjes letten, iets aanschaffen en opknappen, beter besparen en Marktplaats zou zomaar eens je beste vriend kunnen worden. Leert je meteen een belangrijke les voor ‘het leven’: je hoeft niet overal het nieuwste van te hebben, als je maar rondkomt. Want uiteindelijk maakt het hebben van geld niet per se gelukkig, maar het tekort komen van geld wel ongelukkig.

Voor het eerst daten

Als je jarenlang met één man je leven hebt gedeeld, is het heel onwennig om weer de bloemetjes te gaan buiten zetten. Zeker als je ver voorbij de leeftijd bent dat je een willekeurige kroeg instapt om te gaan feesten. Vergeet ook niet dat je nog moeder bent. Alsof het allemaal niet gecompliceerd genoeg was…

Waarom het goedkomt? Je bent niet de enige. De datingmarkt zit ook vol single vaders en bovendien hebben mannen er na een bepaalde leeftijd minder moeite mee als jij al één of meerdere kind(eren) hebt. Bovendien filter je het grootste deel van de foute sukkels er binnen no time uit omdat je eisen huizenhoog zijn. Je gaat uiteindelijk niet de eerste de beste voorstellen aan je kind. Toch? Komt je dateleven ten goede! Enne.. Een tip van flip: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Gouden bergen bestaan niet, ook niet in de liefde.

Een nieuwe vriend

Hopelijk volgt op je eerste date ook weer een nieuwe man of vrouw in je leven. Maar wat dan? Wanneer stel je hem of haar voor aan je kind(eren)? Zal het überhaupt klikken? En zo niet, wat moet je daarmee doen?

Waarom het goedkomt? Er bestaat geen pasklare oplossing voor, denk ik. Ro en ik wilden elkaar eerst een tijdje beter leren kennen, maar vanaf moment 1 zag June meteen dat er wat speelde. En om dan te gaan liegen? Misschien zou een ander dat wel doen, voor ons voelde het gewoon niet goed op dat moment.

Wil je handige tips over hoe je hiermee kunt omgaan? Zowel Ro als ik schreven over de situatie en onze aanpak. En onthoudt: zolang je kind niet hoeft te kiezen, komt het doorgaans wel goed.

Wat vond jij (of lijken jou) de grootste hindernissen na een scheiding?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Tom Kawila – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

3 thoughts on “7 hindernissen na de scheiding (en waarom ze allemaal goedkomen)

  1. Mijn ex man en ik zijn nu 4 jaar uit elkaar.
    Door omstandigheden wonen de kinderen bij hem maar hij probeert mij tot op de dag van vandaag uit het leven van mijn kinderen te krijgen en daar gaat hij ver in, heel ver. Hij is er vandoor gegaan met een andere vrouw en zij helpt mee mij als moeder weg te werken. Soms denk ik er serieus over om afscheid van mijn kinderen te nemen omdat ik vechten beu ben. Waarom blijft deze man zo rancuneus terwijl het zijn eigen keuze is geweest ons (kinderen en mij) te verlaten? Ik begrijp gewoon niet dat hij eens wat meer vanuit het gevoel van de kinderen zou moeten handelen. Ons oudste kind gaat over 1 jaar naar het voortgezet onderwijs en zelfs de komende informatie avond op school probeert hij mij met alle macht van school te houden terwijl ik het gezag heb en dus ook recht heb op die informatie.
    Deze man heeft een psychisch probleem anders zou hij wel meer rekening met onze kinderen houden. Wat is er nu fijner voor ons kind dat papa en mama beiden op deze informatie avond zijn. Ik ga natuurlijk gewoon maar het is te gek voor woorden dat hij iedereen voor zijn karretje spant en mee krijgt. De juf van ons kind ziet gelukkig wel dat de vader zeer onvolwassen gedrag vertoont en niet aan ons kind denkt maar alleen aan zijn te grote ego. Ook hier geldt, hoe groter het ego, des te kleiner wordt de mens.

    1. Wat moet dat verschrikkelijk voor je zijn. Uiteindelijk geloof ik erin dat kinderen de waarheid zullen gaan achterhalen, maar het is pijnlijk dat je daarop moet wachten. Ik bewonder je kracht, zeker omdat je in deze situatie tegenover twee volwassenen staat. Heel triest dat zij een hechte situatie voor iedereen in de weg staan (al is het dan onder de omstandigheden prettig dat de juf het wel ziet). En ik ken jullie verhaal natuurlijk niet, maar ongeacht wat iemand heeft gedaan of doet; een gezamenlijke zorg is het belangrijkste voor de kinderen. Zolang de ex (in welk willekeurig verhaal dan ook) het kind niet in gevaar brengt, is er geen reden om dwars te liggen.

      Heel erg veel sterkte! Ik hoop echt dat de situatie zich uiteindelijk in het voordeel van de kinderen zal keren en jullie in harmonie verder kunnen.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten